Wzrost cen na aukcji GDT

17.11.2020

Na odbywającej się 17 listopada 2020 roku 272 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,8% w stosunku do aukcji z dnia 3 listopada 2020 roku, a średnia cena wyniosła 3157 USD/t.

 

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 952 do poziomu 970 pkt., co stanowi wzrost o +1,8% w stosunku do aukcji z 3 listopada 2020 roku.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku. Wzrosły ceny czterech produktów, a dwóch spadła. Najbardziej spadła cena laktozy – o -18,8%. Najbardziej wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +4,1%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 35303 t, wobec 35418 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,1%, cena – 4175 USD/t;

  • Masło – wzrost o +0,4%, cena – 3838 USD/t;

  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;

  • Ser Cheddar – spadek o -3,5%, cena – 3641 USD/t;

  • Laktoza – spadek o -18,8%, cena – 887 USD/t;

  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,5%, cena – 2799 USD/t;

  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,8%, cena – 3037 USD/t;

  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 273 aukcja GDT odbędzie się 1 grudnia 2020 roku.

(17.11.2020 za globaldairytrade.info)