Kolejny wzrost cen na aukcji GDT

19.01.2021

Na odbywającej się 19 stycznia 2021 roku 276 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +4,8% w stosunku do aukcji z dnia 5 stycznia 2021 roku, a średnia cena wyniosła 3593 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1065 do poziomu 1116 pkt., co stanowi wzrost o +4,8% w stosunku do aukcji z 5 stycznia 2021 roku.

Spośród ośmiu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślaka w proszku. Wzrosły ceny wszystkich produktów. Cena pięciu produktów wzrosła, a jednego spadła – sera Cheddar o -0,3%. Najbardziej wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +17,2%, odtłuszczonego mleka w proszku – o +7,0% i laktozy – o +6,6%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 29606 t, wobec 30313 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +17,2%, cena – 5398 USD/t;
  • Masło – wzrost o +4,6%, cena – 4735 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -0,3%, cena – 4082 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +6,6%, cena – 1173 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +7,0%, cena – 3243 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +2,2%, cena – 3380 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.

Kolejna 277 aukcja GDT odbędzie się 2 lutego 2021 roku.

(19.01.2021 za globaldairytrade.info)