Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

04.05.2017

Na odbywającej się 2 maja 2017 roku 187 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,6% w stosunku do aukcji z dnia 18 kwietnia 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3166 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek ceny 1 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1018 do poziomu 1055 pkt., co stanowi wzrost o +3,6% w stosunku do aukcji z 18 kwietnia 2017 roku.

Wzrosły ceny siedmiu produktów oferowanych na platformie, a nieznacznie spadła cena tylko jednego – odtłuszczonego mleka w proszku – o -0,9%. Najbardziej wzrosły ceny: maślanki w proszku – aż o +21,8%, kazeiny podpuszczkowej – o +10,4% i pełnego mleka w proszku – o +5,2%.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +4,7%, cena – 6185 USD/t;
  • Masło – wzrost o +1,1%, cena – 4911 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +21,8%, cena – 1859 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +4,6%, cena – 3666 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +1,1%, cena – 941 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +10,4%, cena – 6775 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -0,9%, cena – 1982 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +5,2%, cena – 3233 USD/t.

Kolejna 188 aukcja GDT odbędzie się 16 maja 2017 roku.

(04.05.2017 za globaldairytrade.info)