Kolejny wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

17.05.2017

Na odbywającej się 16 maja 2017 roku 188 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny, piąty już z kolei, wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +3,2% w stosunku do aukcji z dnia 2 maja 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3313 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek ceny 1 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1055 do poziomu 1089 pkt., co stanowi wzrost o +3,2% w stosunku do aukcji z 2 maja 2017 roku.

Wzrosły ceny siedmiu produktów oferowanych na platformie, a spadła cena tylko jednego – kazeiny podpuszczkowej – o -3,7%. Najbardziej wzrosły ceny: masła – o +11,2%, bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +8,2% i maślanki w proszku – o +7,0%. Zmniejszyła się natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 21 236 t wobec 22 633 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +8,2%, cena – 6631 USD/t;
  • Masło – wzrost o +11,2%, cena – 5479 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +7,0%, cena – 1980 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +0,6%, cena – 3726 USD/t;
  • Laktoza – wzrost o +2,0%, cena – 967 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -3,7%, cena – 6259 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,0%, cena – 1998 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,3%, cena – 3312 USD/t.

Kolejna 189 aukcja GDT odbędzie się 6 czerwca 2017 roku.

(17.05.2017 za globaldairytrade.info)