Dalsze wzrosty globalnych cen przetworów mlecznych

Kolejna aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade znów zakończyła się wzrostem indeksów cenowych, potwierdzając tym samym pozytywny trend w branży.

W ostatniej sesji giełdy GDT ogólny indeks cenowy przetworów mlecznych wzrósł o 0,6%. Choć nie są to rekordowe wzrosty, jednak ważne, że ugruntowują tendencję wzrostową na globalnym rynku mleka.

Ostatni odnotowany spadek cen wystąpił na aukcji 7 marca 2017 roku, natomiast kolejnych sześć sesji zakończyło się wzrostem indeksów cenowych.

Wyniki ostatniej sesji GDT kształtują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 1,2%,
  • Masło – wzrost o 3,3%,
  • Maślanka w proszku – wzrost o 5,8%,
  • Ser Cheddar – wzrost o 14,5%,
  • Laktoza – wzrost o 1,0%,
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o 4,8%,
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 7,9%,
  • Pełne mleko w proszku – spadek o 2,9%.

Według ostatnich wyników spadkowi uległy jedynie dwie pozycje: bezwodny tłuszcz mleczny oraz pełne mleko w proszku. Natomiast wśród przetworów, które podrożały, największy wzrost odnotowano w przypadku sera Cheddar, aż o 14,5%

(07.06.2017 za GDT)