Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

01.08.2017

Na odbywającej się 1 sierpnia 2017 roku 193 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -1,6% w stosunku do aukcji z dnia 18 lipca 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3343 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek większości produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1084 do poziomu 1067 pkt., co stanowi spadek o -1,6% w stosunku do aukcji z 18 lipca 2017 roku.

Wzrosły ceny dwóch produktów oferowanych na platformie: pełnego mleka w proszku – wzrost o +1,3% i maślanki w proszku – wzrost o +0,4, a ceny pozostałych spadły. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku – o -3,2%. Najbardziej spadły ceny: masła – o -4,9%, bezwodnego tłuszcz mlecznego – o -4,9% i sera Cheddar – o -4,8%. Zwiększyła się natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 32 768 t wobec 26 688 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -4,9%, cena – 6289 USD/t;
  • Masło – spadek o -4,9%, cena – 5747 USD/t;
  • Maślanka w proszku – wzrost o +0,4, cena – 2198 USD/t;
  • Ser Cheddar – spadek o -4,8%, cena – 3932 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -4,3%, cena – 787 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -4,4%, cena – 6122 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -3,0%, cena – 1966 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +1,3%, cena – 3155 USD/t.

Kolejna 194 aukcja GDT odbędzie się 15 sierpnia 2017 roku.

(01.08.2017 za globaldairytrade.info)