Niewielki wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT

19.09.2017

Na odbywającej się 19 września 2017 roku 196 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,9% w stosunku do aukcji z dnia 5 września 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3323 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen trzech produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1066 do poziomu 1075 pkt., co stanowi wzrost o +0,9% w stosunku do aukcji z 5 września 2017 roku.

Wzrosły ceny trzech produktów oferowanych na platformie. Najbardziej wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +5,3%. Podrożało też masło – o +1,2%. Najbardziej spadła cena laktozy – o -3,8%. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 34 117 t wobec 33 501 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +5,3%, cena – 6764 USD/t;
  • Masło – wzrost o +1,2%, cena – 6026 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – spadek o -1,9%, cena – 4032 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -3,8%, cena – 759 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – spadek o -2,4%, cena – 6036 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,2%, cena – 1920 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,6%, cena – 3122 USD/t.

Kolejna 197 aukcja GDT odbędzie się 3 października 2017 roku.

(19.09.2017 za globaldairytrade.info)