Spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT

03.10.2017

Na odbywającej się 3 października 2017 roku 197 aukcji Global Dairy Trade zanotowano spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -2,4% w stosunku do aukcji z dnia 19 września 2017 roku, a średnia cena wyniosła 3223 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano spadek cen większości produktów mlecznych oferowanych na platformie. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1075 do poziomu 1050 pkt., co stanowi spadek o -2,4% w stosunku do aukcji z 19 września 2017 roku.

Spadły ceny większości produktów oferowanych na platformie. Najbardziej spadła cena maślanki w proszku – o -10,3%. Spadła też cena masła – o -3,6%. Najbardziej wzrosła cena sera Cheddar – o +1,9%. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 37 990 t wobec 34 117 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -3,4%, cena – 6504 USD/t;
  • Masło – spadek o -3,6%, cena – 5837 USD/t;
  • Maślanka w proszku – spadek o -10,3%, cena – 1804 USD/t;
  • Ser Cheddar – wzrost o +1,9%, cena – 4109 USD/t;
  • Laktoza – nie była licytowana;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +0,9%, cena – 6123 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o -1,4%, cena – 1895 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – spadek o -2,7%, cena – 3037 USD/t.

Kolejna 198 aukcja GDT odbędzie się 17 października 2017 roku.

(03.10.2017 za globaldairytrade.info)