Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

Placki:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • maślanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżeczka soli

Pesto:

  • garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
  • 200 g wędzonego łososia bez skóry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • koperek
Czytaj więcej

Sałatka z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka nieugotowanej kaszy bulgur
  • 6 szt. zielonych szparagów
  • garść liści szpinaku baby
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • kilka listków mięty
  • garść rzodkiewek bez liści
  • łyżka oleju do smażenia
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Dressing:
  • 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
Czytaj więcej