Świąteczny karp w lazurowym sosie

Czas przygotowania: 75 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 200 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • karp ok. 1,5 kg
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 pory
  • 1 cytryna lub limonka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
Czytaj więcej

Bożonarodzeniowy keks z serem Lazur

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 50 g sera pleśniowego Lazur Srebrzysty
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, morele, owoce kandyzowane)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Czytaj więcej