Świąteczna zupa migdałowa

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Błękitny
  • 250 migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 100 g ryżu
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić w wodzie na 10 minut. Po tym czasie z migdałów zdjąć skórki i zblendować je na gładką masę.

3. Zagotować mleko i dodać migdały. Doprawić cukrem i odrobiną soli. Gotować ok. 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

4. Ser pleśniowy Lazur Błękitny zetrzeć na tarce.

5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe.

6. Zupę podawać z ugotowanym ryżem, posypaną płatkami migdałowymi i serem pleśniowym Lazur Błękitny.