Lazurowe jajka w orzechowej skorupce

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 10

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego Lazur Złocisty
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ugotowane jajka przeciąć na połowy. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyjąć żółtka i białka.

2. Żółtka i białka posiekać, połączyć ze startym na tarce serem pleśniowym Lazur Złocisty, pietruszką, surowym jajkiem, solą i pieprzem.

3. Masę jajeczną przełożyć z powrotem do skorupek.

4. Orzechy rozdrobnić i wymieszać z tartą bułką. Każde napełnione jajko obficie posypać z wierzchu orzechami i docisnąć, aby posypka się przykleiła.

5. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175°C.