Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym

Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 roku w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.

Czytaj więcej

Kulinarny Konkurs Sera Good Cheese 2017

W dniach 24-26 października 2017 w Hotelu Mercure w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski. Patronat naukowy nad imprezą objęli: Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Honorowym gospodarzem Kongresu była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.

Czytaj więcej

VIII Forum 100

19 października 2017 w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Doroczna Gala Przemysłu Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców.

Czytaj więcej

XI Ranking Spółdzielni Mleczarskich

Podczas XV Forum Spółdzielni Mleczarskich, które odbyło się w dniach 18-20 października 2017 w Hotelu Narvil w Serocku, rozstrzygnięty został XI Ranking Spółdzielni Mleczarskich. Ranking organizowany jest przez Polską Izbę Mleka.

Czytaj więcej

Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych przepisów i dotychczasowych doświadczeń

Zorganizowana w dniu 27 września 2017 roku przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik „Food-Lex” pod Honorowym Patronatem UOKiK konferencja miała na celu zjednoczenie środowiska związanego z pozasądowymi metodami rozwiązywania sporów konsumenckich oraz wymianę doświadczeń pomiędzy publicznymi i prywatnymi ADR-ami (ang. Alternative Dispute Resolution, Alternatywne systemy pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich).

Czytaj więcej

Gala Poznaj Dobrą Żywność 2017

Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od lat służy informowaniu konsumentów o produktach żywnościowych wysokiej jakości. Jego celem jest motywowanie producentów i przetwórców żywności do podnoszenia jakości swoich wyrobów.

Czytaj więcej

Polagra 2017

W dniach 25-28 września 2017 w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się targi: Polagra Food, Polagra Tech, Polagra Gastro, Pakfood i Invest Hotel.

Czytaj więcej

Smaki Regionów 2017

W dniach 23-26 września 2017 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Smaki Regionów. Podczas inauguracji oficjalnego otwarcia targów SMAKI REGIONÓW obecny był między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Bogucki oraz marszałkowie większości polskich województw. Nie zabrakło również koordynatora Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Niclasa Fjellströma. W niedzielę przyznano nagrody dla najlepszych produktów i dań tworzonych tradycyjnymi metodami.

Czytaj więcej

Oczyszczalnia ścieków w OSM Łowicz

Podczas odbywającej się w dniach 4-6 września br. w Hotelu Windsor w Jachrance XXXVI Konferencja „Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie” uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia oczyszczalni ścieków w OSM Łowicz. Nas po oczyszczalni oprowadził Cezary Sejdak, Główny Mechanik w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu.

Czytaj więcej