Fakty i mity o mleku

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2018 roku planowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Pierwsze z nich odbyło się w Toruniu, kolejne zaś 11 maja w Warszawie. Poświęcone było wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.

Czytaj więcej

Polagra Food 2018

W dniach 8-10 maja 2018 roku w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Polagra Food. Po raz pierwszy Targi odbyły się wiosną, a udział w nich wzięło 3221 przedstawicieli branży spożywczej.

Czytaj więcej

XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa

W dniach 17-21 kwietnia 2018, w Hotelu Rzeszów w Rzeszowie, odbyło się XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z XVII Krajową Oceną Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych i XII edycją konkursu „Mleczny Produkt Roku 2017”.

Czytaj więcej

SIAL PARIS zbliża się wielkimi krokami!

Od ponad pół wieku Międzynarodowe Targi Żywności SIAL postawiły sobie za cel stać się najważniejszą siecią targów dla profesjonalistów z branży spożywczej na świecie. Cel został osiągnięty, jednak organizatorzy nie spoczywają na laurach i starają się, aby każda edycja była sukcesem, podobnie będzie z następną sesją targów SIAL Paris, które odbędą się w dniach 21-25 października 2018 roku w Centrum Wystawowym Paris Nord Villepinte.

Czytaj więcej

WorldFood Warsaw 2018

W dniach 10-12 kwietnia 2018 w halach EXPO XXI odbyła się V edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Patronat Honorowy nad targami objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Czytaj więcej

Złote Medale Targów WorldFood Warsaw

26 marca 2018 w restauracji Moonsfera w Warszawie odbyła się konferencja prasowa z okazji zbliżającej się V edycji Targów WORLDFOOD WARSAW oraz podsumowanie ocen jury w konkursie o Złoty Medal Targów. Zostały też ogłoszone wyniki.

Czytaj więcej

Konferencja prasowa „Single Europe Varied Food”

21 marca 2018 w Warszawie odbyła się konferencja prasowa w ramach kampanii „Single Europe – Varied Food”, podczas której został zaprezentowany raport kancelarii Dentons pt. „Jednolity rynek żywności – propozycje dotyczące przeciwdziałania oraz ograniczania barier pozataryfowych”.

Czytaj więcej

Nadmiar soli w diecie niszczy zdrowie

14 marca 2018 w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa związana z obchodzonym w dniach 12-18 marca 2018 Światowym Tygodniem Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli. Konferencja zgromadziła 25 dziennikarzy z 22 redakcji.

Czytaj więcej

Food Show 2018

W dniach 11-13 marca 2018 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się druga edycja Food Show. To największe w Polsce wydarzenie, dotyczące rynku polskiej żywności i kulinariów. Zaplanowane w nowatorskiej formule spotkania profesjonalistów i pasjonatów, jest po raz kolejny platformą wymiany doświadczeń i okazją do szeroko zakrojonej dyskusji o wyzwaniach stojących przed branżą spożywczą i gastronomiczną. Organizatorem Food Show jest Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości, które powstało w Katowicach w 1995 roku.

Czytaj więcej

Targi Anuga FoodTec 2018 śniadanie prasowe

22 lutego 2018 w Labour Cafe w Warszawie odbyło się śniadanie prasowe dotyczące Targów Anuga FoodTec 2018. Organizatorem spotkania była firma Anuga FoodTec, Koelnmesse GmbH, przedstawiciel jednego z najważniejszych targów branży technologii spożywczych w naszej części świata.

Czytaj więcej

Spotkanie z europosłem Czesławem Siekierskim

16 lutego 2018 w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie odbyło się spotkanie z europosłem Czesławem Siekierskim, przewodniczącym Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, zorganizowane przez AgroBiznesKlub, KZSM Zw. Rew., Federację Gospodarki Żywnościowej RP i Polski Związek Plantatorów Roślin Zbożowych.

Czytaj więcej