6 Ogólnopolskie Święto Sera

W dniach 15-16 wrześni 2018, na terenie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, odbyło się 6 Ogólnopolskie Święto Sera, czyli Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Organizatorem Festiwalu był Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Czytaj więcej

Mleczne Laury 2018

11 września 2018 Podczas Gali III Polskiego Kongresu Serowarskiego ogłoszono wyniki Konkursu Mleczne Laury 2018. To pierwsza edycja Konkursu zorganizowanego przez trzy redakcje: AGROindustry, Nowy Przegląd Mleczarski i Tygodnik Poradnik Rolniczy.

Czytaj więcej

III Polski Kongres Serowarski 2018

W dniach 10-12 września 2018, w Folwarku Łochów w Łochowie, odbył się III Polski Kongres Serowarski 2018. W tym roku honorowym gospodarzem Kongresu była Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu.

 

 

Pierwszego dnia odbyły się Jesienne Warsztaty Mleczarskie.

Dotyczyły następujących tematów:

– Poprawa parametrów uzyskiwanego mleka: struktruryzowana woda do karmienia krów. Mała mobilna instalacja do zastosowania w hodowli zwierząt. – dr inż. Mirosław Gluch z AQUA VIVRE.

– Innowacje i bezpieczeństwo opakowań w przemyśle mleczarskim – dr inż. Agnieszka Kawecka z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Wieczorem uczestnicy Kongresu wzięli udział w programie promocyjnym Good Contest, czyli w degustacji najlepszych w Polsce regionalnych piw i win.

 

 

Drugiego dnia Aleksandra Wojnarowska – redaktor naczelna AGROindustry i organizatorka Kongresu, Zbigniew Łęgowski – szef kuchni w Hotelu Hilton w Warszawie i przedstawiciel Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników oraz Arkadiusz Lewandowski z OSM Sierpc oficjalne otworzyli III Polski Kongres Serowarski. W tym roku program Kongresu był bardziej nastawiony na segment HoReCa.

 

 

Wykład wprowadzający – „Prawie 100 lat tradycji – produkcja w OSM Sierpc” wygłosił Arkadiusz Lewandowski z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu.

Kongres podzielony został na dwa panele tematyczne.

 

Panel l: Tradycja i nowoczesność w polskim serowarstwie

W tym panelu uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:

– „Skuteczniej, bezpieczniej, taniej bez NaOH” – firmy Ecolab;

– „Wybrane zastosowania technologii membranowych w procesach oczyszczania wody i ścieków” firmy Alima Bis;

– „Nowoczesne rozwiązania opakowaniowe dla serowarstwa” – firmy Schur Flexibles;

– „Przegląd chemicznych metod stabilizacji mikrobiologicznej solanek” – firmy Calvatis;

– „Ogólna prezentacja firmy ALPMA” – firmy ALPMA;

– „Uniwersalny układ formowania serów twardych i półtwardych – adaptacja systemu formującego Chalon-Megard – firmy Phimar;

– „Zastosowania gazów w przemyśle serowarskim” – firmy Air Liquide;

 

 

– „Przydatność serów podpuszczkowych do produktów typu pizza” – prof. Antoniego Pluty ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Po południu odbył się program promocyjny Good Contest CUDA Z SERA, czyli pokazy kulinarne i Warsztaty Szefów Kuchni oraz prezentacja stoisk firm partnerów konferencji.

Następnie odbyła się X Debata branżowa „Polski ser a oczekiwania rynku”.

Referaty wprowadzające do debaty wygłosili:

 

 

– Dr Anna Januszewicz z Centrum Badań Stosowanych nad Zdrowiem i Zachowaniami Zdrowotnymi pt. „Psychologiczne uwarunkowania wyborów produktów mleczarskich przez konsumenta”;

 

  •  

 

– Maciej Ptaszyński z Polskiej Izby Handlu pt. „Ranking Równi w Biznesie – mleczarnie a sklepy małoformatowe”;

 

 

– Igor Pietrzyk z Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie pt. „Dlaczego konsumenci kupują sery rzemieślnicze”.

 

 

W debacie udział wzięli: prezes Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK – Edward Bajko, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Jarosław Uściński, przedstawiciel Polskiej Izby Handlu – Maciej Ptaszyński, właściciel firmy Sery Ślubowskie Przetwórstwo Farmerskie – Igor Pietrzyk i technolog Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA – Jacek Chudziński.

Wieczorem drugiego dnia odbyła się gala, w trakcie której nastąpiło uroczyste ogłoszenie zwycięzców kulinarnego konkursu sera Good Cheese 2018 oraz przyznanie nagród MLECZNE LAURY.

 

 

Ostatniego dnia Konferencji odbył się Panel II: Wyzwania europejskiego rynku sera, podczas której sekretarz generalny EDA, Alexander Anton, wygłosił wykład pt. „Ser – siła napędowa europejskiego mleczarstwa”.

 

Good Cheese 2018

Kulinarny konkurs sera Good Cheese to niezależna ocena polskich serów przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Czytaj więcej

Spotkanie z ministrem rolnictwa

18 lipca 2018, w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, odbyło się spotkanie przewodniczących rad nadzorczych i prezesów spółdzielni mleczarskich z mianowanym 20 czerwca br. ministrem rolnictwa i rozwoju wsi – Janem Krzysztofem Ardanowskim.

Czytaj więcej

Wielka wyżerka z okazji 79-ych urodzin SMU Strzałkowo

8 lipca, w Kompleksie rekreacyjno-sportowym w Słupcy odbył się piknik rodzinny zorganizowany z okazji 79-ych urodzin SMU Strzałkowo. Piknik odbył się pod hasłem „Wielka wyżerka”, a dla gości gotował Ambasador Marki SMU Strzałkowo – Mateusz Gessler. Honorowy patronat nad imprezą objął wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Czytaj więcej

II Forum Technologii Pakowania

W dniach 20-21 czerwca 2018, w siedzibie firmy TREPKO w Gnieźnie, odbyło się II Forum Technologii Pakowania. Swoje nowości prezentowały cztery firmy: TREPKO, ULMA Packaging, Sealed Air Food Care i BIZERBA.

Czytaj więcej

Piknik PDŻ „Polska smakuje”

16 czerwca 2018, na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu w Warszawie, odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Impreza została zorganizowana pod hasłem „Polska smakuje”. Oficjalnie Piknik otworzył sekretarz stanu Jacek Bogucki.

Czytaj więcej

XXVI Sympozjum Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim

W dniach 12-14 czerwca 2018, w hotelu PRZYSTAŃ HOTEL & SPA w Olsztynie, odbyło się XXVI Sympozjum „Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim” zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wzięło w niej udział ok. 220 uczestników z 50 zakładów mleczarskich i 22 firm współorganizatorów.

Czytaj więcej

25 Gala Agroligi w ogrodach Pałacu Prezydenckiego

14 czerwca 2018, w ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie, spotkali się najlepsi w kraju rolnicy i przedstawiciele najprężniej rozwijających się firm agrobiznesowych na 25 Jubileuszowej Gali konkursu Agroliga. Promuje ona przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej oraz wyróżniających się rolników. Honorowy patronat nad Agroligą objął Prezydent RP Andrzej Duda.

Czytaj więcej

VII Akademia FOOD-LEX

W dniach 23-24 maja 2018, w Radziejowicach koło Warszawy, odbyła się VII Akademia FOOD-LEX. Tegoroczna Akademia poświęcona była jakości i bezpieczeństwu żywności.

Czytaj więcej

Fakty i mity o mleku

„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych przez Polską Izbę Mleka. W 2018 roku planowane jest 10 spotkań na terenie całego kraju. Pierwsze z nich odbyło się w Toruniu, kolejne zaś 11 maja w Warszawie. Poświęcone było wartościom, jakie niesie mleko i produkty mleczne oraz konsekwencjom ich niedoboru w diecie seniorów.

Czytaj więcej

Polagra Food 2018

W dniach 8-10 maja 2018 roku w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się Targi Polagra Food. Po raz pierwszy Targi odbyły się wiosną, a udział w nich wzięło 3221 przedstawicieli branży spożywczej.

Czytaj więcej