XXV Krajowa Ocena serów i Twarogów

Podczas X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które odbyło się w Dąbrowie Górniczej w dniach 16-19 maja br., miała też miejsce XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów oraz XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”. Wręczono też nagrody „Nauczyciel Roku”

Czytaj więcej

X Euroforum Polskiego Mleczarstwa

W dniach 16-19 maja 2017 w Hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej odbyło się X Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z XXV Krajową Oceną Serów i Twarogów i XI Edycją konkursu „Produkt Mleczny Roku”.

Czytaj więcej

XXIV atestacja produktów spożywczych. Do certyfikacji zgłoszono wyroby z oferty 75 polskich firm

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

– Jakość polskiej żywności rośnie, bardzo dobrze prezentują się także wyroby marki własnej. Zawsze powtarzam, że nasz organizm jest jak fabryka i tylko od nas zależy jakiego „paliwa” jej dostarczymy; żywność powinniśmy zatem wybierać bardzo starannie – tak Mirek Drewniak podsumował XXIV atestację produktów organizowaną w ramach programu „Doceń polskie”.

Czytaj więcej

Regionalia 2017

W dniach 21-23 kwietnia 2017 roku, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie już po raz szósty odbyły się targi produktów tradycyjnych i ekologicznych REGIONALIA 2017. Honorowy patronat nad Targami objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Czytaj więcej

43 Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie

5 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu rozpoczęła się 43 Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Jej finał odbył się 7 kwietnia.

Czytaj więcej

SweetTARGi 2017 z udziałem programu Doceń polskie

Za sprawą zakończonych 27 marca br. SweetTARGów, Katowice na trzy dni stały się jednym z najważniejszych punktów na mapie polskiej branży piekarsko-cukierniczej. Goście wydarzenia się nie zawiedli: na odwiedzających czekały prezentacje, konkursy, pokazy i degustacje. Specjalny pakiet propozycji przygotowali także twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, który był partnerem branżowego spotkania.

Czytaj więcej

Składniki żywności aktualne wymagania prawne

Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 roku przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.

Czytaj więcej

Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim

23 lutego w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w Warszawie odbyło się Sympozjum „Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim”, w którym udział wzięli przedstawiciele spółdzielni mleczarskich. Na sympozjum przybyli też: minister rolnictwa i rozwoju wsi – Krzysztof Jurgiel, Radca Generalny w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Zofia Krzyżanowska oraz zastępca Głównego Lekarza Weterynarii – Krzysztof Jażdżewski.

Czytaj więcej

Ekoinwestycje w przemyśle spożywczym

22 lutego 2017 roku w Hotelu Mercure w Warszawie odbył się Kongres Ekoinwestycje w przemyśle spożywczym, zorganizowany przez BIKOTECH. W Kongresie uczestniczyło ponad stu przedstawicieli sektora spożywczego: kadra techniczna i zarządzająca zakładów produkujących żywność.

Czytaj więcej

TECHMILK 2017

W dniach 14-17 lutego br. w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XVIII Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka” TECHMILK 2017, które zorganizowane zostało przez Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Czytaj więcej

Noworoczna Gala Agrobiznesu 2017

24 stycznia 2017 roku w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Noworoczna Gala Agrobiznesu 2017 i VI Konfrontacje „Droga do AgroSukcesu”, zorganizowane na 7 wydziałach SGGW w ramach nieformalnej AgroAkademii Umiejętności Praktycznych AgroBiznesKlubu.

Czytaj więcej

EUROMLECZ 2017

W dniach 3-6 stycznia 2017 roku, w Klinice Uzdrowiskowej „Pod Tężniami” im. Jana Pawła II w Ciechocinku, odbyła się Konferencja Mleczarstwa Polskiego EUROMLECZ 2017. Tematem tegorocznej konferencji były „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2017 roku”.

Czytaj więcej

Innowacje i inwestycje w MLEKOVICIE

2 grudnia br. w Centrali Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem odbyła się konferencja prasowa poświęcona podsumowaniu kończącego się roku i zakończeniu budowy nowego zakładu do produkcji serków topionych.

Czytaj więcej