Oczyszczalnia ścieków w OSM Łowicz

Podczas odbywającej się w dniach 4-6 września br. w Hotelu Windsor w Jachrance XXXVI Konferencja „Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie” uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia oczyszczalni ścieków w OSM Łowicz. Nas po oczyszczalni oprowadził Cezary Sejdak, Główny Mechanik w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu.

Czytaj więcej

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

10 maja 2017 roku na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec odbył się Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Hasłem pikniku było „Polska Smakuje”. Piknik zorganizowany był przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Nie jestem byle kim. Nie jem byle czego

6 czerwca 2017 roku w Comfort Food Studio w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, na której Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL odsłoniła tajemnicę nowej kampanii marketingowej „Nie jestem byle kim. Nie jem byle czego” dla Maślanki Mrągowskiej.

Czytaj więcej

Akademia FOOD-LEX Jakość i Bezpieczeństwo Żywności

W dniach 24-25 maja 2017 roku w Jachrance pod Warszawą odbyła się Akademia Food-Lex zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. Akademia poświęcona była jakości i bezpieczeństwu żywności, a przeznaczona dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych – pracowników działów produkcji, zapewnienia jakości, technologii, a także dla osób odpowiedzialnych za sprawy legislacyjne.

Czytaj więcej

XXV Krajowa Ocena serów i Twarogów

Podczas X Euroforum Polskiego Mleczarstwa, które odbyło się w Dąbrowie Górniczej w dniach 16-19 maja br., miała też miejsce XXV Krajowa Ocena Serów i Twarogów oraz XI edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2017”. Wręczono też nagrody „Nauczyciel Roku”

Czytaj więcej

X Euroforum Polskiego Mleczarstwa

W dniach 16-19 maja 2017 w Hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej odbyło się X Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączone z XXV Krajową Oceną Serów i Twarogów i XI Edycją konkursu „Produkt Mleczny Roku”.

Czytaj więcej

XXIV atestacja produktów spożywczych. Do certyfikacji zgłoszono wyroby z oferty 75 polskich firm

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.

– Jakość polskiej żywności rośnie, bardzo dobrze prezentują się także wyroby marki własnej. Zawsze powtarzam, że nasz organizm jest jak fabryka i tylko od nas zależy jakiego „paliwa” jej dostarczymy; żywność powinniśmy zatem wybierać bardzo starannie – tak Mirek Drewniak podsumował XXIV atestację produktów organizowaną w ramach programu „Doceń polskie”.

Czytaj więcej

Regionalia 2017

W dniach 21-23 kwietnia 2017 roku, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie już po raz szósty odbyły się targi produktów tradycyjnych i ekologicznych REGIONALIA 2017. Honorowy patronat nad Targami objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Czytaj więcej

43 Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie

5 kwietnia br. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego i Praktycznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu rozpoczęła się 43 Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Jej finał odbył się 7 kwietnia.

Czytaj więcej