Dietetyk dla każdego pacjenta

Instytut Żywności i Żywienia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. W pierwszym w Polsce Centrum Dietetycznym Online każda osoba dorosła będzie mogła odbyć profesjonalną konsultację dietetyczną z wykwalifikowanym dietetykiem z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia.

Czytaj więcej

60 edycja Orłów Agrobiznesu

11 grudnia 2017 roku w Sali Konwaliowej hotelu Gromada-Centrum odbyła się uroczystość wręczenia nagród: Orzeł Agrobiznesu 2017, Promotor Orłów Agrobiznesu i przedłużenie licencji Orzeł Agrobiznesu. Była to już 60, i na razie ostatnia, edycja nagrody Orzeł Agrobiznesu.

Czytaj więcej

Nieść zdrowie poprzez żywność

7 grudnia w Floral Academy w Warszawie odbyło się pierwsze wspólne spotkanie prasowe grupy spółek DANONE, w której skład w Polsce wchodzą: Danone (świeże produkty mleczne), Żywiec Zdrój (woda i napoje), Nutricia (żywność dla niemowląt i małych dzieci) oraz Nutricia Medyczna (żywienie medyczne).

Czytaj więcej

Gra na zdrowie!

Marchewka zamiast chipsa, szklanka wody zamiast słodkiego napoju. Jak zachęcić dzieci do odżywiania się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia? – Bezpłatna aplikacja stworzona przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia w sposób prosty i przyjemny zmotywuje dzieci do tego, by jadły warzywa i owoce oraz piły wodę, a codzienna porcja ruchu wejdzie im w nawyk – mówi prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia kierujący pracami NCEŻ.

Czytaj więcej

Gala Agrobiznesu 2017

29 listopada 2017 w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Gala Agrobiznesu 2017 zorganizowana przez Stowarzyszenie AgroBisnesKlub, rektora SGGW Wiesława Bielawskiego i redakcję AGRO.

Czytaj więcej

WODA drogie czy tanie medium w przemyśle?

W dniach 29-30 listopada 2017, w Hotelu Zamek Gniew w Gniewie, odbyły się Warsztaty TechFood Practic z zakresu optymalnego zużycia wody i jej recyrkulacji w zakładzie. Podczas Warsztatów przedstawione zostały praktyczne przykłady oszczędności zużycia wody począwszy od jej ujęcia, poprzez produkcję, na oczyszczaniu ścieków kończąc.

Czytaj więcej

Centrum Dietetyczne Online

24 listopada 2017 w Instytucie Żywności i Żywienia imienia prof. dr. n. med. Aleksandra Szczygła odbyła się konferencja prasowa poświęcona nowemu programowi uruchomionemu przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, a mianowicie Centrum Dietetyczne Online.

Czytaj więcej

Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym

Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 roku w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.

Czytaj więcej

Kulinarny Konkurs Sera Good Cheese 2017

W dniach 24-26 października 2017 w Hotelu Mercure w Mrągowie odbył się Polski Kongres Serowarski. Patronat naukowy nad imprezą objęli: Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie i Wydział Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Honorowym gospodarzem Kongresu była Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL.

Czytaj więcej

VIII Forum 100

19 października 2017 w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Doroczna Gala Przemysłu Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców.

Czytaj więcej

XI Ranking Spółdzielni Mleczarskich

Podczas XV Forum Spółdzielni Mleczarskich, które odbyło się w dniach 18-20 października 2017 w Hotelu Narvil w Serocku, rozstrzygnięty został XI Ranking Spółdzielni Mleczarskich. Ranking organizowany jest przez Polską Izbę Mleka.

Czytaj więcej

Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych przepisów i dotychczasowych doświadczeń

Zorganizowana w dniu 27 września 2017 roku przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik „Food-Lex” pod Honorowym Patronatem UOKiK konferencja miała na celu zjednoczenie środowiska związanego z pozasądowymi metodami rozwiązywania sporów konsumenckich oraz wymianę doświadczeń pomiędzy publicznymi i prywatnymi ADR-ami (ang. Alternative Dispute Resolution, Alternatywne systemy pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich).

Czytaj więcej