Jubileuszowe XX Seminarium TECHMILK 2019

W dniach 12-15 lutego 2019, w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach odbyło się XX Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka – TECHMILK 2019”.

Organizatorem Seminarium była Katedra Aparatury Procesowej Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Współorganizatorami były firmy: ABB, AGM INNOTECH, AGRANA FRUIT, ALFA LAVAL, ALIMA-BIS, ARGO, ATM GROUP, BIGPOL, BLEZAT, BRENNTAG, BURKERT, CHR. HANSEN, COKON, CRYOGAS, CSK FOOD ENRICHMENT, DEROGROUP, DIVERSEY, ECOLAB, ELSTAR, ESSENTIA, FAM STUMABO, FB MONT, FERRARI, FLEXLINK, FRUTAROM, GEA, GRUNDFOS, IMAPAK, IMCD POLSKA, INFIS COMPANY, JBT – JOHN BEAN TECHNOLOGIES, KERSIA, B. KOŁAKOWSKI, MILCOM, MLEKOMAT, NOVADAN, OMORI EUROPE, OPTIFLOW, PePe, PGI – POLSKA GRUPA INŻYNIERYJNA, PHIMAR, PROMINENT, SANECHEM, SCHWARTE PROCESSING, SEALED AIR, SMF TECHNOLOGY POLAND, SMC INDUSTRIAL AUTOMATION, SPINEX, SPOMASZ ZAMOŚĆ SA, SPXFLOW, STIGEN, TAPFLO, TETRA PAK, TREPKO, TRMEW OBRÓT, ULMA, VERDER, WEBER POLSKA, ZENTIS.

Partnerem Seminarium była Federacja Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy – dr Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny – Waldemar Broś i prof. Zygmunt Zander.

Pierwszy dzień Seminarium rozpoczęły trzy wykłady:

– Dariusza Bliźniaka z firmy TRMEW Obrót pt. „PROSUMENT Przemysłowy = bezpieczeństwo energetyczne + zmniejszenie kosztów = zarządzanie energią. Kogeneracja, trigeneracja i poligeneracja elementem strategii firmy”;

– Wiesława Wasilewskiego z firmy BIGPOL pt. „Dotacje w praktyce – ostatnie możliwości i co dalej?”;

– oraz Baptisty Pavy z firmy Blezat pt. „Inwestycje pod kontrolą. Od projektu wstępnego po pozwolenie na użytkowanie”.

Drugiego dnia nastąpiło oficjalne otwarcie Seminarium. Uczestników powitali prof. Jan Limanowski, kierownik Katedry Inżynierii i Aparatury Procesowej i prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM.

Następnie prof. Jan Limanowski opowiedział historię Seminarium. Przez cały ten czas brało w niej udział pięć firm: Zentis, Gea, Alima-Bis, Tewes Bis i Milk Hydrosan. Trzy z nich – Zentis, Gea i Alima-Bis – były obecne również na tym Seminarium. Prof. Jan Limanowski wręczył ich przedstawicielom pamiątkowe statuetki i dyplomy jako podziękowanie za dotychczasową współpracę.

Następnie głos zabrał prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Waldemar Broś, który opowiedział o sytuacji na rynku mleka.

Uczestnicy wysłuchali też prezentacji przygotowanych przez firmy:

  • Jakub Stobiecki, OptiFlow, pt. „Komponenty i urządzenia procesowe OpiFlow, jakość za rozsądną cenę”;
  • Piotr Kosik, Ulma Packaging, pt. „Automatyzacja pakowania – sposób na bezpieczny produkt spożywczy’;
  • Adam Głowacki i Monika Sowa, Zentis, pt. „Technologia kosmiczna w polskim przemyśle spożywczym. Innowacyjne technologiczne rozwiązania Zentis”;
  • Piotr Laboga i Łukasz Samul, Ecolab, pt. „Co było, jest i będzie – w kontekście 25 lat doświadczeń Ecolab w Polsce”;
  • Agnieszka Libner i Paweł Łagoda, TREPKO, pt. „Wielkie dzieła rodzą się nie z siły, ale z wytrwałości. 100-lecie TREPKO S.A. w Gnieźnie”;
  • Jarosław Trębski, GEA, pt. „Czas na zmianę. Jak optymalizacja procesów produkcyjnych różnych działów mleczarni (od pasteryzatorów, UHT, serowni do wyparek) może poprawić uzyski i zmniejszyć koszty?”;
  • Adam Kowalka, GRUNDFOS, pt. „Nowe ENERGOOSZCZĘDNE pompy wielostopniowe XL CR”;
  • Zbigniew Szeląg, SCHWARTE PROCESSING, pt. „SCHWARTE PROCESSING – od rolnika po opakowanie”;
  • Przemysław Leszczyński, Weber, pt. „Zbiorniki i instalacje z tworzyw termoplastycznych w mleczarstwie”;
  • Marcin Zalasa, ABB, pt. „ABB dla mleczarstwa – wybrane rozwiązania automatyzacji i robotyzacji”;
  • Arkadiusz Kubiński, TETRA PAK, pt. „Tetra Pak – Twój zaufany partner w Serwisie”;
  • Gwidon Janów, Stigen, pt. „Wymagania techniczno-prawne dla urządzeń wytwarzających parę czystą do kontaktu z żywnością z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego”;
  • Adam Matwiejczyk, Alfa Laval, pt. „Hybrydowe mieszadło proszkowe sposobem na skrócenie czasu roztwarzania i redukcję zużycia energii elektrycznej”;
  • Grzegorz Graczyk, TAPFLO, pt. „Mieszanie w przepływie – unikalne rozwiązania dla przemysłu spożywczego”;
  • Szymon Bęben, AGM Innotech, pt. „Innowacyjne koncentraty smakowe serów i produktów mleczarskich, technologia produkcji, zastosowanie i wynikające z tego zalety”;
  • Maciej Jurkowski, Agrana Fruit, pt. „Nowe narzędzia w komunikacji z klientem”.

Trzeciego dnia trwania Seminarium swoje prezentacje przedstawili:

  • Krzysztof Zając i Maciej Gierszewski, Sealed Air, pt. „Systemy pakujące – ekonomia i zrównoważony rozwój”;
  • Wojciech Walesieniuk, PGI, pt. „Prasy kasetowe do produkcji serów”;
  • Robert Zachert, Cokon-Techniki Pakowania, pt. „Nowe rozwiązania z zakresu pakowania zbiorczego w firmie Cokon”;
  • Jacek Krajewski, Diversey, pt. „Optymalizacja kosztów w Zakładach Mleczarskich nie tylko dla procesów mycia”;
  • Marek Kozak, ATM, pt. „Pakowanie i kontrola produktów mleczarskich w kubkach z tworzywa sztucznego”;
  • Vincent Vanderster i Paweł Kołakowski, OMORI Europe, pt. „Nowe trendy w pakowaniu kawałków i plasterków sera”;
  • Joop Boumen, Paweł Kołakowski, Dero Groep B.V., pt. „Zwiększona wydajność poprzez zastosowanie robotów w produkcji, konfekcjonowaniu i pakowaniu sera”;
  • Janusz Kroll, Alima-Bis, pt. „30 lat doświadczenia w przetwórstwie mleka”;
  • Marek Stelmaszuk, CSK, pt. „Nowe kultury bakterii termofilnych w portfolio CSK”;
  • Patryk Betlejewski, FlexLink, pt. „Jak zwiększyć poziom czystości linii produkcyjnych? Nowoczesne rozwiązania z zakresu transportu i automatyzacji procesu”;
  • Paweł Pikus, SPX, pt. „Nowe zawory Mixproof serii D4 w ofercie SPXFLOW”;
  • Piotr Pietrasik, IMAPAK, pt. „Nowoczesny format opakowań plastrów i porcji sera – ekonomiczny i przyjazny dla środowiska”;
  • Adam Biczak, Spomasz Zamość, pt. „Maszyny SPOMASZ w przetwórstwie mleka”;
  • Andrzej Błaszczyk, KERSIA, pt. „KERSIA, INVENTING A FOOD SAFE WORLD”;
  • Bartłomiej Piątkowski, SMC Industrial Automation, pt. „Zwiększenie efektywności energetycznej w układach pneumatycznych”.

Seminarium podsumował prof. Jan Limanowski. Wzięło w nim udział 59 firm – współorganizatorów, z których przyjechały 192 osoby; 60 zakładów mleczarskich z których przyjechały 94 osoby, 12 przedstawicieli mediów i 14 osób z Katedry Aparatury Procesowej UWM. Wygłoszono 34 referaty.