IV Krajowa Ocena Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych

W dniach 21-24 kwietnia 2015 w Krakowie odbyła się IV Krajowa Ocena Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych. Ocena finansowana była z Funduszu Promocji Mleka.

Decyzją Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy została powołana Komisja Superarbitrów i Zespoły Arbitrów. W skład Komisji Superarbitrów weszli: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Andrzej Lenart, mgr inż. Marek Murawski, prof. dr hab. Jan Pikul, prof. dr hab. Arnold Reps, prof. dr hab. Stefan Ziajka, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba, a jej przewodniczącym został prof. dr hab. Bogusław Staniewski. Zadaniem Komisji Superarbitrów było przyznanie medali z popiersiem dr hab. Wojciecha Tuszyńskiego za zajęcie I miejsca na podstawie kart oceny produktów przedłożonych przez zespoły arbitrów, dołączonej do produktów dokumentacji i oceny własnej.

Cztery zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej, oceny znakowania, estetyki i funkcjonalności oraz ewentualnych dodatkowych informacji na opakowaniu.

Medale za zajęcie I miejsca przyznano w następujących grupach:

1. Mleko spożywcze UHT bez dodatków smakowych; bez mleka objętego programem „mleko w szkole”: mleko spożywcze UHT o zawartości tłuszczu powyżej 2,5% za

  • Super mleko UHT wzbogacone w ca + a + d; zawartość tłuszczu 3,2% dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

2. Mleko spożywcze wysokopasteryzowane (ujemna reakcja na obecność peroksydazy) bez dodatków smakowych; bez mleka objętego programem „mleko w szkole”: mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% i nie więcej niż 2,5% za:

  • mleko o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej „Bieluch” w Chełmie;

mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu powyżej 2,5%

  • mleko o zawartości tłuszczu 3,5% dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Końskich.

3. Mleko spożywcze pasteryzowane bez dodatków smakowych, uprawnione do określania jako mleko „świeże” (dodatnia reakcja na peroksydazę); bez mleka objętego programem „mleko w szkole”:

mleko spożywcze o zawartości tłuszczu powyżej 1,5% i nie więcej niż 2,5% za:

  • Mleko Łaciate świeże o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL w Grajewie;

mleko spożywcze o zawartości tłuszczu powyżej 2,5% za:

  • mleko wiejskie świeże o zawartości tłuszczu 3,2% dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy;
  • zimne mleko ROBICO o zawartości tłuszczu 3,2% dla FZZPM w Polsce, ZUH ROBICO w Warszawie.

4. Mleko spożywcze i jogurt objęte programem „mleko w szkole”:

mleko bez dodatków smakowych, z ewentualnym podziałem w zależności od obróbki termicznej (mleko UHT, wysokopasteryzowane i „świeże”) za:

  • Mleko Gostyńskie UHT o zawartości tłuszczu 2%, 250ml dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu;

mleko z dodatkami smakowymi z ewentualnym podziałem w zależności od obróbki termicznej (mleko UHT, wysokopasteryzowane i „świeże”) za:

  • Mleko Gostyńskie UHT czekoladowe o zawartości tłuszczu 2% dla Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu;
  • zestaw: mleko szkolne UHT częściowo odtłuszczone o smaku waniliowym, truskawkowym, czekoladowym, zawartość tłuszczu 1,5%, 250 ml dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu;
  • mleko o smaku czekoladowym, zawartość tłuszczu 1% dla Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JANA” w Środzie Wielkopolskiej.

5. Mleko fermentowane naturalne:

jogurt naturalny; bez jogurtu objętego programem „mleko w szkole” za:

  • Jogurt Naturalny dla Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „JANA” w Środzie Wielkopolskiej;

jogurt naturalny typu greckiego za:

  • Jogurt Grecki dla Spółdzielni Mleczarskiej „MLEKPOL” z Grajewa.

Kefir za:

  • Kefir ROBICO o zawartości tłuszczu 1,5% dla FZZPM w Polsce, ZUH ROBICO w Warszawie;
  • Kefir Grodziski o zawartości tłuszczu 1,5%, 400 g dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim;

maślanka za:

  • Maślanka Naturalna dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole;

zsiadłe mleko za:

  • Zsiadłe Mleko dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.

8. Smakowe mleko fermentowane za:

jogurt smakowy; bez jogurtu objętego programem „mleko w szkole”, w tym:

jogurt smakowy o konsystencji płynnej

  • Joguś Żurawinowy dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie;

jogurt pitny – bez koagulacji smakowy

  • zestaw: jogurt do picia kawowy, o smaku bananowym, o smaku poziomkowym, o smaku toffi o zawartości tłuszczu 2%, 330 g dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu.

9. Inne smakowe mleka fermentowane (z podziałem na podgrupy):

  • Maślanka Pieczone Jabłko dla Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA z Wysokiego Mazowieckiego.

Kapituła Superarbitrów IV Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych podczas IX edycji konkursu „Produkt Mleczny Roku 2015” postanowiła przyznać  statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2015" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za MILKOSSIMA, mleko UHT (500 ml) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5% bez laktozy.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.

 



 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0

 - Nowy Przegląd Mleczarski

0 sec.
Views: 0