XXIV Sympozjum „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim”

W dniach 8-10 czerwca br. w Grand Hotelu Tiffi w Iławie odbyło się IV Sympozjum „Technika i technologia w przemyśle mleczarskim” zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Współorganizatorem Sympozjum był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny oraz 21 firm: AAK POLAND, ATM GROUP, CHR. HANSEN, CSK FOOD ENRICHMENT, DIVERSEY POLSKA, ECOLAB, FOSS POLSKA, GEA GROUP, GRUNDFOS POMPY, IMCD POLSKA, MULTIVAC, NETZSCH PUMPEN & SYSTEME, OBRAM, PALSGAARD POLSKA, PMT TRADING, SCHWARTE MILFOR, TETRA PAK, TEWES-BIS, TREPKO, WILD POLSKA I ZENTIS.

Gości powitał dziekan Wydziału Nauki o Żywności i jednocześnie przewodniczący Komitetu Organizacyjnego prof. Bogusław Staniewski.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się: prof. Mirosław Gornowicz i prof. Jerzy Jaroszewski – prorektorzy Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, prof. Małgorzata Darewicz – prodziekan i przyszły dziekan Wydziału Nauki i Żywności UWM, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Zw. Rew., Łukasz Hołubowski – prezes Agencji Rynku Rolnego, przedstawiciele prasy branżowej oraz 100 osób z 55 zakładów mleczarskich.

Waldemar Broś i Łukasz Hołubowski – prezes Agencji Rynku Rolnego omówili aktualną sytuację w branży mleczarskiej.

O jakości produktów mleczarskich w świetle wymagań prawa chińskiego mówił prof. Zhennai Yang z Dept. Food Science and Engineering Beijing Technology and Business University z Pekinu, z Chińskiej Republiki Ludowej.

 

 

Swoje prezentacje przestawili też przedstawiciele firm – współorganizatorów:

  • Marcin Kuprewicz, Chr. HANSEN – „YoFlex Acidifix – rewolucja w produkcji jogurtu. Rynek produktów mleczarskich z dodatkiem kultur probiotycznych w Europie i na świecie”;
  • Jan Wiśniewski, OBRAM – „Co nowego w technice i technologii serowarskiej?”;
  • Marta Misiuwianiec-Królikiewicz, Justyna Wilińska, Tomasz Ziółkowski, CSK Food Enrichment – „Wydatek w mleczarstwie”;
  • Marek Rachwalski, Marcin Kierek, MULTIVAC – „Nowości w technologii i technice oraz w dziedzinie materiałów eksploatacyjnych przy pakowaniu serów i twarogów na liniach MULTIVAC”;
  • Michał Hołdyński, TEWES-BIS – „TEWES BIS – przebudzenie mocy”;
  • Michał Reformat, TREPKO – „TREPKO – technology for Your ideas”;
  • Arkadiusz Kubiński, Tetra Pak – „Zbuduj wartość swoich produktów z TETRA PAK”;
  • Jacek Krajewski, DIVERSEY – „Aircheck & Steamcheck – nowe programy audytorskie na obecne czasy”;
  • Robert Sarnacki, NETZSCH Pumpen & Systeme – „Urządzenia firmy NETZSCH Pumpen & Systeme w branży mleczarskiej”;
  • Maciej Banaś, ZENTIS – „Innowacyjne propozycje dodatków dla produktów mleczarskich” i Daniel Żukowski – „Stacje dozowania – nie tylko do mieszania”;
  • Jacek Jankowski, GRUNDFOS – „Pompy i układy pompowe w instalacjach uzdatniania wody i ścieków w przemyśle mleczarskim”;
  • Michał Dębiec, ECOLAB – „Narzędzia optymalizacji kosztów na obecne czasy”;
  • Krzysztof Sikora, PALSGAARD – „Palsgaard® – stabilizacja produktów UHT”;
  • Martin Christoph Knosalla, IMCD – „Zastosowanie enzymów DSM w otrzymywaniu bezlaktozowych produktów mleczarskich”;
  • Piotr Milczarkiewicz, WILD – „Nowe pokolenia – nowe trendy. Tłuszcze – wartość dodana w analogowych produktach mleczarskich”;
  • Jacek Gorczyca, AAK – „Mleczarskie produkty funkcjonalne – szansa na rozwój czy przejściowa moda”.

Obrady podsumował prof. Stefan Ziajka – Przewodniczący Komitetu Naukowego.

Oprócz wykładów przedstawiciele branży mleczarskiej mogli też prowadzić bezpośrednie rozmowy z przedstawicielami firm-współorganizatorów na przygotowanych przez firmy stoiskach.