Ogólnopolskie Święto Sera IV Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa

W Hotelu OMEGA w Olsztynie, w dniach 10-11 września 2016 roku odbyło się Ogólnopolskie Święto Sera – IV Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zorganizowany przez Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Oficjalnego otwarcia dokonali: rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego prof. dr hab. Ryszard Górecki, prezydent Olsztyna – dr Piotr Grzymowicz, w imieniu prezesa KZSM w Warszawie Waldemara Brosia – Jakub Krogulec, kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, dziekan Wydziału Nauki o Żywności z poprzedniej kadencji – prof. dr hab. Bogusław Staniewski, dziekan Wydziału Nauki o Żywności – prof. dr hab. inż. Małgorzata Darewicz, prodziekani: dr hab. Sylwia Tarczyńska i dr inż. Aleksander Kubiak oraz właściciel Hotelu OMEGA – dr Józef Żuraw.

Goście mogli degustować sery i twarogi na stoiskach producentów. Mogli też oddać głos na swój ulubiony produkt. Konkurs trwał dwa dni i zakończony został ogłoszeniem Króla Serowego i Króla Twarogowego.

W tym roku udział w Festiwalu Serów wzięli: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim, Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM z Włocławka, POLMLEK Sp. z o.o., Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu, Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA ze Środy Wielkopolskiej, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Sierpca, Spółdzielnia Mleczarska LAZUR z Nowych Skalmierzyc, Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców ze Strzałkowa, Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego, Spółdzielnia Dostawców Mleka z Wielunia, Spółdzielnia Mleczarska ROTR z Rypina, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Kosowa Lackiego, Spółdzielnia Mleczarska z Ryk, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Włoszczowie i Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego LACPOL z Warszawy. Wśród wystawców znalazły się też firmy współpracujące z branżą mleczarską: CSK, Hr. Chansen i OBRAM.

Przez dwa dni odbywały się też pokazy i degustacja różnorodnych potraw przygotowanych na bazie serów i twarogów przez kucharzy Restauracji Lazur Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR w Nowych Skalmierzycach oraz kucharzy reprezentujących inne zakłady mleczarskie, oraz pokaz baristów, gdzie do kawy używane było mleko z SM ROTR z Rypina.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium sera i twarogu oraz rozmowy z ekspertami. To tam, w bezpośrednim kontakcie z krajowymi autorytetami serowarstwa, można było uzyskać odpowiedzi na pytania dotyczące np. wyboru dobrego sera, rodzajów i różnic między gatunkami serów, prawidłowości znakowania serów, roli żywieniowej nabiału, itd. Natomiast w Laboratorium Sera i Twarogu można było obejrzeć wystawę fotograficzną oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

Było też wiele atrakcji dla dzieci. Mogły brać aktywny udział w mini pokazie technologiczno-laboratoryjnym, w którym mogły badać mleko, produkować ser i masło, poznawać sprzęt i stosowane dodatki technologiczne. Dzieci mogły się też bawić w Uliczce Seromaniaków, gdzie były animacje w formie różnorodnych „mleczarskich” zabaw, konkursów oraz gier (z upominkami i nagrodami), prowadzone przez studentów – członków Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa WNoŻ UWM w Olsztynie.

Ogólnopolskie Święto Sera – III Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zakończył się wręczeniem nagród.

Podczas uroczystej kolacji Prezes KZSM Zw. Rew. Waldemar Broś wręczył puchar KZSM SM SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego za najwyższą jakość serów długodojrzewających Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir. Prof. Bogusław Staniewski i dr Maria Czerniewicz wręczyli pamiątkowe adresy z okazji 90-lecia OSM z Kosowa Lackiego i SM z Ryk, z okazji 120-lecia „Przeglądowi Mleczarskiemu” oraz firmie CSK z okazji uzyskania pełnoletności – czyli ukończenia 18 lat istnienia i współpracy z zakładami mleczarskimi.

Hit Serowy nagrodę rektora UWM w Olsztynie prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego otrzymali:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser Mozzarella w zalewie;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za ser Gouda Lacka z dziurami;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw serów konfekcjonowanych w plastrach: Gouda, Edamski, Tylżycki, Ementaler i Salami;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za ser Włoszczowski typu szwajcarskiego;
  • POLMLEK Sp. z o.o. za Fiko Junior ser Gouda Warmia w plastrach;
  • Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego za markę serów SERENADA;
  • Spółdzielnia Mleczarska LAZUR z Nowych Skalmierzyc za zestaw serów topionych Lazuretta Błękitna i Lazuretta Złocista;
  • Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za zestaw serów w plastrach Rycki Edam, Gouda, Rycki Edam Light, Rycki Maasdam, Rycki Edam i naturalnie wędzony.

Hit Twarogowy nagrodę rektora UWM w Olsztynie prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego otrzymali:

  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM z Włocławka za zestaw twarogów Krajanka w opakowaniu zamknij-otwórz;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za twaróg królewski;
  • PHZ SM Lacpol z Warszawy za twarożek ziarnisty;
  • Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za twarożek sernikowo-kanapkowy „Mój Ulubiony”;
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Zestaw twarogów sypkich: chudy, półtłusty i tłusty;
  • Spółdzielnia Mleczarska ROTR z Rypina za Twaróg sernikowy Delik;
  • Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg Wiejski ze Strzałkowa;
  • Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA ze Środy Wielkopolskiej za zestaw twarogów solankowych.

Puchar Prezydenta Olsztyna dr Piotra Grzymowicza otrzymała Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za zestaw serów dojrzewających Rycki Edam, Rycki Edam Light, Rycki Edam naturalnie wędzony, Gouda i Rycki Maasdam.

Podczas trwania Festiwali Serów zwiedzający wypełniali kupony i głosowali na swój ulubiony produkt.

Nagrodę konsumentów – Serowy Król – Hit Konsumentów – otrzymali:

  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim za ser mozzarella mini,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za ser Edamer,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Ser Królewski;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za ser Czarna Perła
  • PHZ SM LACPOL za zestaw serów Gouda, Edamski i Tylżycki
  • Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za sery: Gouda z ziołami i pomidorami, Gouda z czarnuszką, Gouda z kozieradką, Gouda z czosnkiem niedźwiedzim,
  • Spółdzielnia Mleczarska LAZUR z Nowych Skalmierzyc za zestaw serów Lazur: Błękitny, Turkusowy, Złocisty i Srebrzysty
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA z Wysokiego Mazowieckiego za zestaw serów typu szwajcarskiego: Sokół, Mazdamer i Sokole Oko,
  • Spółdzielnia Mleczarska ROTR z Rypina za Ser Kujawski typu szwajcarsko-holenderskiego,
  • Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za Zestaw wędzonych serów dojrzewających: Ramzes, Rycki Edam naturalnie wędzony i Zamojski wędzony.

Nagrodę konsumentów – Twarogowy Król – Hit Konsumentów – otrzymali:

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM z Włocławka za zestaw twarogów Klinek: tłusty i półtłusty

Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za produkty bez laktozy: twaróg półtłusty Klinek, Serek Wiejski, Serek Homogenizowany waniliowy

POLMLEK Sp. z o.o. za Fiko serek homogenizowany waniliowy

Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za „Mój Ulubiony” twarożek sernikowo-kanapkowy,

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za twaróg śmietankowy

Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA ze Środy Wielkopolskiej za zestaw twarogów: wędzonych tłusty: papryka, czosnek i pieprz, twaróg solankowy wędzony cylinder

Nagrody wręczali: Bogusław Staniewski – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie i Józef Żuraw – Prezes Zarządu firmy SUPERIOR i współwłaściciel Hotelu OMEGA, w którym odbywał się IV Festiwal Serów i Twarogów oraz Jakub Krogulec z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, prof. dr hab. Bogusław Staniewski, wręczył też Specjalne adresy i podziękowania sponsorom Ogólnopolskiego Święta Sera – III Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – firmom: Chr. Hansen Poland, CSK Food Enrichment Poland, OBRAM S.A.

CSK Food Enrichment otrzymała dodatkowe wyróżnienie za fantastyczne sery.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.