5 Ogólnopolskie Święto Sera w Olsztynie

W dniach 16-17 wrześni 2017 roku, w Hotelu Omega w Olsztynie, odbył się już po raz piąty Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa – Ogólnopolskie Święto Sera.

Festiwal otworzyli jego organizatorzy: prof. Bogusław Staniewski – kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, Marcin Kuchciński – członek Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Piotr Grzymowicz – prezydent Olsztyna, prof. Ryszard Górecki – Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, Józef Żuraw – prezes zarządu firmy SUPERIOR i prof. Małgorzata Darewicz – Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Waldemar Broś wręczył Puchar Prezesa KZSM Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.

W programie Festiwalu była degustacja serów, twarogów i produktów regionalnych. W tym roku do produktów mleczarskich dołączyły wędliny, pieczywo, miody i sery kozie wytwarzane w zagrodach. Przez dwa dni odwiedzający mogli próbować wyrobów mleczarskich i głosować na Serowego i Twarogowego Króla. Co godzinę odbywało się też losowanie nagród dla publiczności.

W sobotę 16 września, w letniej chacie grillowej odbyła się degustacja produktów mleczarskich przygotowana przez uczestników XIX Europejskiego Mleczarskiego Konkursu Sensorycznego. Jest to już XIX edycja Konkursu, ale pierwsza w Polsce. Udział w nim wzięli studenci z różnych uczelni przede wszystkim z Europy, ale w tym roku dołączyli do nich studenci ze Stanów Zjednoczonych.

Mieszkańcy Olsztyna odwiedzający Festiwal mieli możliwość obejrzeć pokaz i zdegustować potrawy przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Omega z wykorzystaniem produktów dostarczonych przez wystawców.

Spółdzielnia Mleczarska ROTR z Rypina, wraz ze Szkołą Baristów Colours of Coffee, przygotowała pokaz i degustację kawy z dodatkiem mleka produkowanego w SM ROTR.

Goście mogli też odkrywać tajniki serowarstwa w Laboratorium Sera i Twarogu, które przygotowane zostało przez studentów i pracowników naukowych Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością.

Były też pokazy gastronomiczne przygotowane przez wystawców. A dla najmłodszych – Uliczka Seromaniaków, gdzie były gry, zabawy i konkursy.

Zwiedzający mogli się również zapoznać z ofertą firm: Chr. Hansen Poland Sp. z o.o., CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o., OBRAM S.A., Schur Flexibles PolanD i SUPERIOR.

Na zakończenie Festiwalu ogłoszone zostały wyniki dwudniowego Konkursu Konsumentów Serowy i Twarogowy Król oraz wręczenie statuetek Hit Twarogowy i Hit Serowy.

Oto nagrodzone produkty:

Wyróżnienie w kategorii HIT SEROWY:

1. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Proszkownia Mleka Spółka z o.o. w Piotrkowie Kujawskim za ser Staropolski Ser z Dziurami;

2. AGRO-DANMIS GRAMOWSCY SP.J. w Bukowcu za Ser Topiony z Mleka Koziego w Plastrach;

3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu za Fondue – Serowe Inspiracje;

4. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Lazur Srebrzysty W Zalewie Z Suszonymi Pomidorami;

5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Zestaw Serów Konfekcjonowanych – Gouda, Edamski, Tylżycki, Ementaler, Salami;

6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu za Markę Ser Królewski – Ser Królewski, Ser Królewski Wędzony, Ser Królewski Light;

7. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za Ser Czarna Perła – Długodojrzewający Ser Premium;

8. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim za Markę Old Poland – Grand Radamer I Grand Gouda;

9. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem za Ser Ementaler z Zakopanego – Zakopiańskie Specjały;

10. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie za Markę Delik – Sery w Plastrach – Edamski, Gouda, Kujawski;

11. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach za Markę Serów Rycki Edam – Rycki Edam, Rycki Edam Light, Rycki Edam Naturalnie Wędzony.

Wyróżnienie w kategorii HIT TWAROGOWY:

1. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku za Twaróg Tłusty Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej W Tacce;

2. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku za Ulubiony Twaróg Klinek – Chudy, Półtłusty i Tłusty;

3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim za Zestaw Twarogów Krajanka – Tłusty, Półtłusty, Chudy;

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy za Markę Twój Smak – Zestaw Puszystych Serków Śmietankowych;

5. SERTOP sp. z o.o. w Tychach za Zestaw Serków Twarogowych Topionych Delisia;

6. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za Ser Twarogowy Tłusty;

7. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie za Markę – Serek Śmietankowy Łaciaty – Serek Naturalny i z Różnymi Przyprawami;

8. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie za Twaróg Wiejski ze Strzałkowa – Zawartość Tłuszczu 12%;

9. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Markę – Twaróg Łowicki – Tłusty, Półtłusty, Chudy, Półtłusty Bez Laktozy.

W wyniku zliczenia głosów konsumentów nagrodą publiczności – SEROWY KRÓL zostały wyróżnione firmy:

1. GRUPA POLMLEK Sp. z o.o. w Pułtusku w kategorii serów typu holenderskiego Zestaw Plasterkowanych Serów Typu Holenderskiego Warmia;

2. LAZUR Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach w kategorii serów z przerostem pleśni Marka Serów Pleśniowych – Lazur;

3. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim w kategorii serów dojrzewających niskotłuszczowych Ser Holenderski Fitness 4% tłuszczu;

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu w kategorii serów holenderskich Ser Gouda;

5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu w kategorii serów szwajcarsko-holenderskich Ser Królewski;

6. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie w kategorii serów szwajcarskich Ser Włoszczowski Typu Szwajcarskiego;

7. Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie w kategorii serów holenderskich Ser Edamski;

8. SERTOP Sp. z o.o. w Tychach w kategorii serów topionych Zestaw Serów Topionych: Śmietankowy, Śmietankowy Ziołowy Z Czosnkiem, Śmietankowy Z Kolorowym Pieprzem;

9. Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim w kategorii serów długodojrzewających Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin I Szafir;

10. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem w kategorii serów szwajcarskich Ser Sokłół oraz Ser Sokół Bez Laktozy;

11. Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie w kategorii serów szwajcarskich Ser Ementaler Senator;

12. Spółdzielnia Mleczarska ROTR w Rypinie w kategorii serów długodojrzewających Sery Długodojrzewające Delik – 3, 6 oraz 9 miesięcy;

13. Spółdzielnia Mleczarska w Rykach w kategorii serów długodojrzewających Ser Cezar.

Nagrodą publiczności – TWAROGOWY KRÓL zostały wyróżnione:

1. AGRO-DANMIS Gramowscy Sp.J. Bukowiec-Wyszyny Twaróg Kozi Kanapkowy;

2. Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KESEM we Włocławku Twaróg Tłusty Klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;

3. LACTIMA Sp. z o.o. w Morągu Serek Twarogowy Śmietankowy Haga;

4. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy Marka Twaróg Wiejski – Lekki, Półtłusty i Tłusty;

5. Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu Mój Ulubiony – Twarożek Kanapkowo-Sernikowy;

6. Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie Twaróg Śmietankowy;

7. Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich LACPOL Sp. z o.o. w Warszawie – Zakład Mleczarski Sp. z o.o. w Płońsku Twaróg Staropolski Półtłusty Krajanka.

Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustawa Marka Brzeziny otrzymało Gospodarstwo Rolne NAD AREM za produkty z mleka koziego.

Puchar Prezydenta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza otrzymała Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL z Grajewia za wysoką i stałą jakość serów dojrzewających.

Adresy specjalne Festiwalu Serów i Twarogów otrzymały firmy:

1. Chr. Hansen Poland Sp. z o.o.

2. CSK Food Enrichment Poland Sp. z o.o.

3. OBRAM S.A.

4. Schur Flexibles PolanD.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.