Maszyny rolnicze można ubezpieczyć krótkoterminowo przed zbiorami i pracami polowymi

  • Rolnicy wyjeżdżający latem na pola muszą pamiętać o ubezpieczeniu maszyn. Polisy mogą zawierać także na 3 miesiące, kiedy trwają prace polowe. W taki sposób jest ubezpieczanych około 35% kombajnów.
  • Popularność takich polis jest dosyć duża, bo pozwalają na oszczędności sięgające 30% w stosunku do polis rocznych. Mają jednak także swoje wady.
  • Ubezpieczenia maszyn drożeją, bo składki są wyliczane od ich wartości, która zwiększa się. Jednak wg analiz CUK wzrost cen polis chroniących maszyny rolnicze jest niższy niż średnia inflacja.
Czytaj więcej

Kaufland rozszerza ofertę kosmetyków naturalnych o artykuły beBIO Ewy Chodakowskiej

Jak wynika z badań, już co 10. Polak wybiera kosmetyki naturalne podczas każdych lub prawie każdych zakupów kosmetycznych. Cenimy je przede wszystkim za prosty skład, mniejsze ryzyko podrażnień, skuteczne działanie i recepturę przyjazną środowisku. Aby zagwarantować klientom jeszcze większy dostęp do tego typu artykułów, Kaufland wprowadził na stałe do oferty kosmetyki naturalne marki beBIO, których współtwórczynią jest polska trenerka fitness Ewa Chodakowska – znana z promowania zdrowego stylu życia.

Czytaj więcej

Fala upałów: obowiązki i kreatywność pracodawców oraz zawody podwyższonego ryzyka – komentarz eksperta rynku pracy Mikołaja Zająca, prezesa Conperio

Tegoroczny początek wakacji to iście tropikalna pogoda. Lato zawitało do kraju z temperaturami grubo powyżej 30-stu stopni Celsjusza. Z tego faktu cieszą się z pewnością osoby wypoczywające na urlopach, nieco mniej – pracownicy wykonujący swoje codzienne obowiązki. Co w przypadku, gdy w zakładzie pracy nie ma klimatyzacji? Jakie są obowiązki pracodawców względem podwładnych? Pracownicy których zawodów są szczególnie narażeni podczas takiej pogody? Czy mogą odmówić pracy?

Czytaj więcej

Zakończony nabór na dopłaty do nawozów

01.07.2022

Do dnia 31 maja 2022 roku można było składać wnioski o dopłaty do zakupu nawozów. Na ten cel rząd przeznaczył 3,9 mld zł. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poinformowała, że o dopłaty wpłynęło 426 tys. wniosków. Obecnie trwa ich weryfikacja.

Czytaj więcej

Ruszył Samorządowy Program Pożyczkowy

01.07.2022

Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zaprasza samorządy do składania wniosków o pożyczkę przyznawaną w ramach Samorządowego Programu Pożyczkowego – zgłoszenia będą przyjmowane od 20 czerwca do 15 lipca br.

Czytaj więcej

Nawet 2/3 polskich firm padło ofiarą nadużyć i przestępstw gospodarczych. Co piąta nawet nie zgłasza tego organom ścigania

01.07.2022

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie AntiFraud, nawet 2/3 polskich firm w ciągu ostatnich 10 lat swojej działalności zetknęło się z przestępstwem gospodarczym. Co czwarta zadeklarowała, że jej straty z tego tytułu przekroczyły 1 mln zł. Skala problemu jest coraz większa, co może też świadczyć o słabości systemu i działań podejmowanych przez organy ścigania. Poszkodowane firmy często są odsyłane na drogę roszczeń cywilnych i mają poczucie braku wsparcia ze strony państwa. Co piąta nawet nie zadaje sobie trudu, aby zgłosić to, że padła ofiarą przestępstwa gospodarczego. Z drugiej strony polskie firmy są też kiepsko przygotowane do radzenia sobie z nimi.

Czytaj więcej

Coraz większa niepewność w gospodarce zbiera żniwo. Liczba upadłości firm rośnie

30.06.2022

– Czynników ryzyka w biznesie jest dziś tak wiele, że dla przedsiębiorców, zwłaszcza małych i średnich, sytuacja stała się nieprzewidywalna jak nigdy dotąd mówi Tomasz Starus, prezes zarządu Allianz Trade w Polsce. Widać to w statystykach dotyczących niewypłacalności firm. W maju było ich o 17% więcej niż rok temu i aż o 150% więcej niż na początku pandemii. W całym roku może być ich o 12% więcej w ujęciu rocznym, podobnie jak w krajach Europy Zachodniej, które są głównym partnerem gospodarczym dla polskich firm. Dlatego rodzime firmy muszą dziś działać zgodnie z zasadą ograniczonego zaufania wobec kontrahentów, dokładniej analizować partnerów biznesowych oraz korzystać z narzędzi pozwalających zabezpieczyć się przed wzrostem ryzyka w biznesie.

Czytaj więcej

Członkostwo w Unii Europejskiej znacząco poprawiło polski system prawny. Zwiększyła się m.in. ochrona i bezpieczeństwo konsumentów

30.06.2022

Wspólnota prawa w ramach UE ma przełożenie na życie zwykłych konsumentów. Od 2004 roku znacznie zwiększyła się bowiem ich ochrona wobec usługodawców i producentów. Unijne wymogi poprawiają także bezpieczeństwo żywności, samochodów i wielu innych towarów użytkowanych na co dzień przez Europejczyków i Polaków – wynika z raportu „Osiemnaście lat Polski w Unii Europejskiej” przygotowanego przez In.Europa. Jak podkreślają jego autorzy, to także unijnej legislacji zawdzięczamy większe bezpieczeństwo energetyczne w czasie kryzysu w relacjach z Rosją.

Czytaj więcej

Konkurs na najlepszy smak sera w regionie

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw. W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: sery dojrzewające twarde, sery dojrzewające miękkie oraz sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi. Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego. Najznakomitszym wśród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Sera”.

Czytaj więcej

Zebranie Przedstawicieli SM Mlekpol - nowe wyzwania i sukcesy

28 czerwca w Zakładzie Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie odbyło się Zebranie Przedstawicieli Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Podczas spotkania omówiono sprawozdanie finansowe i bilans SM Mlekpol za rok 2021, a także przedstawiono plany na najbliższe miesiące. Zebranie Przedstawicieli udzieliło absolutorium Zarządowi SM Mlekpol, wybrany został także skład nowej Rady Nadzorczej. Dyskutowano również o dalszych inwestycjach i kierunkach rozwoju Spółdzielni.

Czytaj więcej

Eksperci z całego świata i spółdzielcy spotkają się we wrześniu podczas 19.Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, które po raz drugi odbędzie się w Białymstoku.

Wyzwania nowej perspektywy finansowej Unii Europejskiej oraz założenia Europejskiego Zielonego Ładu to jedne z wielu tematów, które zostaną poddane pod dyskusje podczas dziewiętnastego Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej. Eksperci i politycy z całego świata będą rozmawiać o szansach i zagrożeniach jakie niosą zmiany w sektorze mleczarskim.

Czytaj więcej

Polskie znaczy dobre

Jednym z elementów zdrowego stylu życia jest wprowadzenie do jadłospisu mleka i jego przetworów, które stanowią dobre źródło witamin i minerałów. Wśród nich warto wymienić witaminy A, D, E, K i witaminy z grupy B. Ponadto przetwory mleczne znakomicie gaszą pragnienie i pomagają wyrównać poziom elektrolitów wydalanych z organizmu podczas letniej aktywności fizycznej, ponieważ zawierają sole mineralne: sód, wapń, potas i magnez.

Czytaj więcej

Dbasz o środowisko, unikaj GMO

Genetycznie Modyfikowane Organizmy budzą duże obawy wśród konsumentów, przede wszystkim ze względu na zdrowie. GMO powinny unikać też osoby, którym nie jest obojętny los naszej planety – roślin i zwierząt na niej żyjących.

Czytaj więcej

Green Factory stawia na cyfryzację. Firma nawiązała współpracę z Fellowmind Poland

Dostrzegając potencjał digitalizacji w sektorze przemysłu spożywczego, Green Factory podjęło decyzję o wyborze chmurowych rozwiązań biznesowych Microsoft. Firma Fellowmind Poland będzie odpowiedzialna za przeprowadzenie kompleksowego projektu wdrożeniowego dla wiodącego producenta artykułów z kategorii ready to eat w Europie Środkowo-Wschodniej. Implementacja obejmie systemy Microsoft Dynamics 365 Finance i SCM, w których wykorzystane zostanie również specjalistyczne oprogramowanie dla branży produktów świeżych marki Aptean.

Czytaj więcej

Rekordowa inflacja - benefity nie wystarczą, pracownicy chcą podwyżek. Sfrustrowani często idą na "L4"

Z danych GUS wynika, że w pierwszym kwartale 2022 roku przeciętne wynagrodzenie wyniosło 6235,22 zł i było wyższe w porównaniu z przeciętnym wynagrodzeniem z czwartego kwartału 2021 roku o 240,13 zł. Nie dotyczy to jednak wszystkich branż, a wspomniane wzrosty średniej krajowej „zjada” galopująca inflacja. W związku z tym, eksperci zaczynają dostrzegać odwróconą piramidę potrzeb wśród pracowników, dla których najistotniejsze stały się podwyżki płac, „przykryte” nieco w ostatnich latach przez tzw. benefity pozapłacowe.

Czytaj więcej

Dziś Jagr oficjalnie dołączył do Grupy Polmlek

29.06.2022

29 czerwca 2022 roku do Grupy Kapitałowej Polmlek oficjalnie dołączyło przedsiębiorstwo JAGR Sp.z o.o. z Warlubia. Właściciele Grupy Polmlek, Andrzej Grabowski i Jerzy Borucki dzięki realizacji strategii polegającej między innymi na skutecznych akwizycjach mniejszych podmiotów, z sukcesami rozwijają jedną z największych mleczarskich firm na polskim rynku.

Czytaj więcej

Hochland: Mleczarnia nie może się zatrzymać

29.06.2022

Mleczarnie otrzymały pisma ws. możliwości ograniczenia zużycia energii. -Mleczarnia to nie produkcja dóbr długotrwałych, która może zatrzymać się na tydzień lub dwa i czekać na lepsze czasy - komentuje Peter Knauer, Dyrektor Generalny, Prezes Zarządu Hochland Polska.

Czytaj więcej

Opóźnienia w dostawach z Azji uderzają w firmy i konsumentów. Importerzy szukają nowych możliwości transportu

29.06.2022

Globalne łańcuchy dostaw nadal są zakłócane przez lokalne ogniska COVID-19, a sytuację dodatkowo pogorszył wybuch wojny w Ukrainie. W efekcie średnie opóźnienie statków na całym świecie wciąż wynosi około tygodnia, a problemy dotkliwie odczuwają zwłaszcza małe i średnie firmy oraz przedsiębiorstwa pracujące w modelu just in time, które utrzymują minimalny poziom zapasów magazynowych. – Dzisiaj nikt nie jest w stanie zagwarantować im płynności dostaw – mówi Piotr Kozłowski z DB Schenker. Sytuacja transportowa uderza też w konsumentów, bo wysokie stawki frachtu wpłynęły na podwyżki cen i wydłużył się czas dostaw gotowych produktów do sklepów. Na dodatek ten czas wkrótce może być jeszcze dłuższy.

Czytaj więcej

KZSM: Doraźne skupy mleka zagrożeniem dla stabilności rynku

27.06.2022

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny zwrócił się do Premiera o spowodowanie podjęcia kompleksowych działań w celu stabilizacji sytuacji na rynku skupu i przetwórstwa mleka, w tym zapewnienia warunków do faktycznej, realnej konkurencji na tym rynku oraz objęcia przez Premiera osobistego nadzoru nad działaniami stosownych organów, instytucji i inspekcji państwowych w w/w zakresie. Waldemar Broś wystosował list do Premiera, którego treść prezentujemy.

Czytaj więcej

TINE zamyka zakład mleczarski VOSS w Norwegii

27.06.2022

Jak dowiadujemy się z Forum Mleczarskiego i strony internetowej koncernu mleczarskiego TINE, Zarząd największej spółdzielni mleczarskiej w Norwegii: Tine podjął decyzję o zaprzestaniu produkcji serów w zakładzie w Voss od stycznia 2023 r. Tine posiada obecnie siedem mleczarni, które produkują sery i mają one większą niż to konieczne zdolność produkcyjną. Oznacza to, że koszty mleczarni nie podążają za spadkiem wolumenu. Zakład zatrudnia 23 pracowników i wytwarza 2550 ton serów rocznie.

Czytaj więcej

Konkurs na najlepszy smak sera w regionie

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw. W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: sery dojrzewające twarde, sery dojrzewające miękkie oraz sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi. Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego. Najznakomitszym wśród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Sera”.

Czytaj więcej