Wybierając polski nabiał, wspierasz naszych rolników i gospodarkę

Produkty mleczarskie są cenione przez konsumentów nie tylko ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i witamin, ale także za ich znakomity smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Dziś wybór artykułów mlecznych na sklepowych półkach jest ogromny. Czym się kierować sięgając po określony produkt – mleko, jogurt czy ser? Wybierajmy polskie produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i tradycyjnym smakiem, a kupując je wspieramy polskich rolników i gospodarkę.

Czytaj więcej

Sertop czy panele się sprawdziły?

Tyski producent serków topionych postawił na nowoczesne rozwiązania i zamontował rok temu panele fotowoltaiczne. Czy nowa technologia się sprawdziła? – Idea wytwarzania energii ze słońca jest dość dobrze znana. I potwierdzam, że sprawdza się. Aczkolwiek mimo niedługiego upływu czasu od uruchomienia naszej instalacji mogę powiedzieć, że postęp w tej dziedzinie pozwala obecnie na tej samej powierzchni zainstalować prawie drugie tyle mocy. Przy obecnych informacjach z rynku energii elektrycznej wydaje się być coraz bardziej sensownym stosowanie instalacji wytwarzającej „darmowy” prąd, zwłaszcza jeśli zużywamy go na własne potrzeby w całości. – mówi Andrzej Skapczyk Kierownik Działu Techniczno-Inwestycyjnego.

Czytaj więcej

MLEKOVITA liderem konsolidacji mleczarstwa kolejne zakłady w Grupie

Grupa MLEKOVITA, lider branży mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej, wciąż się rozwija, konsekwentnie budując swoją pozycję na świecie. Z dniem 1 lipca br. do Grupy dołączą kolejne podmioty: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim i Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka w Kaliszu, rozszerzając liczbę zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem MLEKOVITY do 22.

Czytaj więcej

Kaufland wspiera kampanię „Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych”

Zdecydowana większość z nas deklaruje, że zdrowe odżywianie jest ważne. Jednocześnie ponad 40% Polaków przyznaje, że samodzielne skomponowanie jadłospisu wciąż pozostaje dla nich trudnym zadaniem. W podejmowaniu świadomych decyzji w zakresie żywienia, a także zminimalizowaniu ryzyka chorób dietozależnych ma pomóc konsumentom kampania „Nutri-Score dla świadomych wyborów żywieniowych”, którą wspiera sieć Kaufland.

Czytaj więcej

Dłuższy nabór w przedsięwzięciu NCBR „Elektrociepłownia w lokalnym systemie energetycznym”

Przygotuj plan, jak zmodernizować ciepłownictwo w Polsce do OZE i zademonstruj go na swojej ciepłowni. Chcesz podjąć to wyzwanie? Weź udział w przedsięwzięciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju „Elektrociepłownia w lokalnym systemie energetycznym”, które jest realizowane dzięki Funduszom Europejskim w ramach Programu Inteligentny Rozwój. Na prośbę wnioskodawców nabór wniosków został przedłużony do 5 lipca br.

Czytaj więcej

Policja wykrywa coraz więcej podrabianych towarów. Eksperci winią Internet i pandemie

Komenda Główna Policji podaje, że w I kwartale br. stwierdzono prawie 7 tys. przestępstw naruszających prawa własności przemysłowej i intelektualnej. W całym 2019 roku było ich 10 tysięcy, a w ub.r. – blisko 17 tys. Wzrosła też ich wykrywalność. Dwa lata temu przekraczała 87%, w 2020 roku – 97%, a ostatnio – 99%. Zmalały natomiast straty z tego typu przestępstw. W 2019 roku wynosiły one ponad 46 mln zł, zaś w 2020 roku – niespełna 28 mln zł. W pierwszych trzech miesiącach tego roku już teraz oszacowano je na ponad 7 mln zł. Jeżeli statystyki się utrzymają na podobnym poziomie, to ten rok będzie gorszy od poprzedniego.

Czytaj więcej

5 najpopularniejszych trendów pracowniczych w 2021 r. ocenia Mikołaj Zając, prezes Conperio, ekspert rynku pracy

Większość pracodawców w walce o pozyskanie pracowników stara się zapewnić podwładnym dodatkowe korzyści. Pewne benefity są dziś wręcz społecznie oczekiwane – np. karnety do obiektów sportowych czy też dodatkowa, prywatna opieka medyczna. Z punktu widzenia np. absencji chorobowej nie mają one jednak większego znaczenia dla pracodawcy. Z badań prowadzonych przez Conperio, największej polskiej firmy doradczej zajmującej się problematyką absencji, wynika iż brakuje korelacji powiązanej z ilością i jakością benefitów, a wskaźnikiem zwolnień chorobowych. Mikołaj Zając, prezes Conperio, ekspert rynku pracy komentuje najpopularniejsze trendy pracownicze w 2021 roku oraz pokrótce charakteryzuje każdy z nich.

Czytaj więcej

Pandemia nie dotknęła rynku fundacji. Co roku Polacy rejestrują ponad 2 tys. nowych organizacji

Z danych przekazanych przez resort sprawiedliwości wynika, że nieco ponad tysiąc nowych fundacji zarejestrowano od stycznia do maja br. Rocznie takich sytuacji jest średnio ok. 2,3 tysiąca, uwzględniając statystyki od 2016 r. Z kolei w pierwszych pięciu miesiącach 2021 r. wykreślono z KRS-ów blisko 300 takich podmiotów. W ostatnich latach było to średnio po prawie 450 rocznie. Zestawiając te dane z liczbą nowo zakładanych organizacji, widać, że w Polsce średnio 5 razy częściej rejestruje się fundacje niż je likwiduje. Eksperci zwracają też uwagę na to, że rynek ten jest u nas dobrze wyważony i nawet pandemia nie zmieniła tego stanu rzeczy.

Czytaj więcej

Obsługa paczek z Allegro w salonikach Kolporter możliwa dzięki technologii Smart Points

Spółka Smart Points, operator pocztowy, a jednocześnie dostawca nowoczesnego rozwiązania typu „last mile” dla firm kurierskich, sieci handlowych, e-sklepów oraz konsumentów dostarczyła aplikację do obsługi przesyłek i zwrotów z platformy Allegro w punktach nadawczo-odbiorczych sieci Kolporter. Dzięki wdrożeniu technologii Smart Points, każdy sklep partnerski bądź sieć handlowa może otrzymać status placówki pocztowej i prowadzić handel przez 7 dni w tygodniu.

Czytaj więcej

Hochland dostrzega trudności producentów mleka

23.06.2021

11 czerwca 2021 r. producenci mleka demonstrowali przeciwko zbyt niskim cenom mleka przed bramą fabryk Deutsche Milchkontor oraz przed siedzibą firmy Hochland w Heimenkirch. Zapytaliśmy Peter Knauer, Prezesa Zarządu, Dyrektora Generalnego Hochland Polska, o politykę cenową firmy w naszym kraju.

Czytaj więcej

Światowy rynek mleka wszedł we wzrostową fazę cyklu

22.06.2021

Uważamy, że światowy rynek mleka wszedł we wzrostową fazę cyklu. W drugiej połowie bieżącego roku dojdzie do dalszego zwiększenia światowego popytu na produkty mleczne. W warunkach ograniczeń podażowych będzie oddziaływało to w kierunku wzrostu cen produktów mlecznych oraz cen skupu mleka, informują analitycy z Credit Agricole.

Czytaj więcej

Mlekpol: Konsumenci znów poszukują innowacyjnych produktów

22.06.2021

Jak tłumaczy Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu mleczarni Mlekpol (SM), w trakcie epidemii COVID-19 konsumenci decydowali się głównie na zakup produktów sprawdzonych oraz niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu. Dlatego też pierwszych kwartałach poprzedniego roku segment tzw. produktów przyjemnościowych odnotował spadek zainteresowania wśród konsumentów.

Czytaj więcej

Danone testował w Polsce uczące się algorytmy

22.06.2021

W aspekcie wykorzystania sztucznej inteligencji w procesach produkcyjnych, branża spożywcza nie rożni się od innych. Z moich obserwacji wynika, że nawet, ze względu na złożone procesy produkcyjne, jest środowiskiem, w którym sztuczna inteligencja może mieć bardzo szerokie zastosowanie - mówi Rafał Piwowarski, Dyrektor Fabryki Danone w Bieruniu.

Czytaj więcej

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: Największymi odbiorcami polskiego eksportu mleczarskiego Niemcy i Czechy

22.06.2021

W ostatnim dwudziestoleciu w polskim mleczarstwie zaszły bardzo duże zmiany. Zarówno zakłady mleczarskie, jak i gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka w niczym nie przypominają tych sprzed 20-30 lat. Zakłady zainwestowały m.in. w najnowsze linie technologiczne, rolnicy zmodernizowali swoje gospodarstwa - produkują mleko według najwyższych standardów, a krowy żywią zdrowymi paszami, nie nadużywają chemii. Wysoki poziom polskiego mleczarstwa zauważa m.in. Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Notowania cen produktów mleczarskich

21.06.2021

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.05 – 6.06.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,42 zł/kg, nieznacznie (o 4 gr/kg) taniej niż tydzień wcześniej i o 2% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,48 zł/kg (3,70 zł za 200 gramową kostkę), nieco (o 6 gr/kg) drożej niż w poprzednim tygodniu i o 2% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 43%, a masła konfekcjonowanego – o 23%.

Czytaj więcej

Jakie prognozy dla rynku mleka?

21.06.2021

Początek roku przyniósł spowolnienie produkcji mleka w UE – w 2021 roku zmalała ona o 1,4% r/r wobec +0,8% r/r w 2020, głównie wskutek zmniejszonych dostaw w Niemczech oraz Francji. Zmalała również dynamika dostaw mleka w Polsce – według GUS skup w 2021 zmniejszył się o 0,4% r/r, choć w już kwietniu zwiększył się o 1,4% r/r.

Czytaj więcej

Sertop rozbuduje instalacje fotowoltaiczną

21.06.2021

Tyski producent serków topionych postawił na nowoczesne rozwiązania i zamontował rok temu panele fotowoltaiczne. Czy nowa technologia się sprawdziła? - Idea wytwarzania energii ze słońca jest dość dobrze znana. I potwierdzam, że sprawdza się – mówi Andrzej Skapczyk, kierownik Działu Techniczno-Inwestycyjnego Sertop.

Czytaj więcej

Kto nie zdążył złożyć wniosków o dopłaty bezpośrednie do 17 czerwca, będzie miał pomniejszone płatności

21.06.2021

17 czerwca minął podstawowy termin na składanie wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich i obszarowych PROW za 2021 rok. Kto nie zdążył złożyć takiego wniosku w tym terminie, będzie miał obniżone należne płatności o 1 proc. za każdy roboczy dzień opóźnienia. Ostateczny termin na złożenie wniosków upływa 12 lipca br. Do 18 czerwca 2021 r. do godziny 8.00 wnioski o dopłaty bezpośrednie złożyło 1,257 mln rolników.

Czytaj więcej

Bardzo dobre nastroje w branży spożywczej: majowy Indeks FRI na poziomie 61,5 punktów, o 5,3 punktów więcej niż w lutym

Indeks FRI, który odzwierciedla nastroje menedżerów z branży spożywczej, w maju b.r. był na poziomie 61,5 pkt. Jeszcze w lutym wynosił 56,2 pkt. – Ostatnie fale badania pokazują równomierny wzrost wskaźnika. Jeśli tendencja się utrzyma, to jest szansa, że na koniec wakacji wrócimy do poziomów sprzed pandemii. To byłaby doskonała wiadomość – mówi Dariusz Chołost, General Manager ośrodka Food Research Institute, opracowującego Index FRI już od sześciu kwartałów.

Czytaj więcej

NewConnect wraca do formy po pandemicznym zastoju. Już teraz jest więcej debiutów niż w całym 2020 roku

Od stycznia do maja br. na rynku NewConnect zadebiutowało 13 spółek. To aż o 9 więcej niż w analogicznym okresie ub.r. W całym 2020 roku takich przypadków odnotowano 14. Niemal połowa tegorocznych debiutów przypadła na kwiecień. Do tego GPW informuje, że ostatnio 3 spółki przeszły z tzw. małego parkietu na Główny Rynek. Ponadto większość podmiotów, które pojawiły się na NewConnect, reprezentuje sektor nowych technologii, zwłaszcza gaming. Komentujący wyniki eksperci z optymizmem patrzą w przyszłość, ale też prognozują stagnację.

Czytaj więcej

Polski Ład na krótko zdopingował firmy. Zainteresowanie przenoszeniem biznesów do Czech traci na dynamice

Nawet o kilkaset procent wzrosła w ostatnich tygodniach liczba pytań kierowanych do firm pomagających prowadzić działalność gospodarczą za naszą południową granicą. Wzmożona aktywność Polaków w tym względzie nastąpiła tuż po prezentacji założeń Nowego Ładu i wciąż jest widoczna, choć nieco straciła na intensywności. Zatem okazuje się, że przedsiębiorcy nadal poszukują realnych alternatyw oraz możliwości uniknięcia płacenia wyższych podatków. Ale jak podkreślają eksperci, nie każdy biznes można przenieść do Czech czy na Słowację. I to nigdy nie jest proste. Jednak nie brakuje osób, które chcą to zrobić bądź kupić gotową spółkę, żeby sprawniej wystartować.

Czytaj więcej

Marcin Wawrzeń Country Managerem Restaurant Club

Od kwietnia nowo powstałe stanowisko Country Managera w spółce Restaurant Club (organizator największych festiwali restauracyjnych w Polsce, m.in. Restaurant Week, Fine Dining Week, Delivery Week, Cocktail Festival) objął Marcin Wawrzeń, wcześniej Head of Restaurants. Będzie zarządzał ogólnopolskimi projektami festiwalowymi, operacyjnym prowadzeniem zespołów regionalnych, koordynacją rezerwacji w całym kraju oraz doradztwem dla Zarządu.

Czytaj więcej

Zielony Ład w rolnictwie szansą dla rodzinnych gospodarstw rolnych

19.06.2021

– Aby środowisko naturalne było czyste, a krajobraz piękny, musimy postawić na rolnictwo zrównoważone, a temu modelowi rozwojowemu mogą sprostać tylko gospodarstwa rodzinne, dbające nie tylko o długoterminowe cele, dzięki którym produktywność rolniczej przestrzeni się nie zmniejszy, ale również troszczące się o wiejskie tradycje i kulturę oraz respektowanie tzw. „chłopskiej etyki” – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podczas panelu „Zielony Ład w rolnictwie szansą dla rodzinnych gospodarstw rolnych”.

Czytaj więcej

Hochland podkreśla partnerstwo z dostawcami

18.06.2021

Współpraca z rolnikami - dostawcami mleka dla Hochland Polska - opiera się na wzajemnym szacunku i prawdziwym partnerstwie. My nie jesteśmy spółdzielnią, więc nasi rolnicy muszą chcieć z nami pracować - mówi Peter Knauer, Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny Hochland Polska.

Czytaj więcej

Dipy śmietanowe typu crème fraiche od SM Mlekpol

18.06.2021

Dipy śmietanowe typu crème fraiche to nowoczesna i oryginalna nowość od SM Mlekpol. Na sklepowych półkach pojawią się już tego lata i to w trzech różnych odsłonach. Produkt cechuje lekko kwaśny śmietanowy smak. Można stosować go zarówno na ciepło, jak i na zimno, a każdej potrawie nada wyjątkowy, wyrazisty charakter i niepowtarzalną nutę smakową.

Czytaj więcej

Laktopol zdobywa odbiorców w Afryce

18.06.2021

DairyLak – nowy produkt suwalskiego Laktopolu, który zdobywa coraz większe uznanie wśród odbiorców w Afryce. – DairyLak to wygodny w użyciu produkt w proszku, uzyskany podczas suszenia płynnej emulsji z odpowiednio dobranym tłuszczem roślinnym i innymi składnikami - mówi Edyta Kowalewska, Kierownik Handlu w suwalskim Laktopolu.

Czytaj więcej

Rewolucja w podejściu konsumenta do e-zakupów spożywczych

18.06.2021

Od sześciu lat cyklicznie realizowane przez Izbę Gospodarki Elektronicznej badanie i raport „Omni-commerce. Kupuję wygodnie” pokazują, że konsumenci potrafią optymalizować swoje zakupy przynajmniej w trzech wymiarach – kupować w dobrej cenie, produkty dobre jakościowo i jeszcze do tego wygodnie.

Czytaj więcej

Najnowsze technologie dla rolnictwa

17.06.2021

O możliwościach wykorzystania najnowszych technologii cyfrowych w rolnictwie rozmawiał dziś minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda z prezesem Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej Januszem Janiszewskim.

Czytaj więcej

Bezpieczeństwo dzieci w gospodarstwach rolnych finał konkursu plastycznego KRUS

17.06.2021

„Bezpiecznie na wsi mamy – od 30 lat z KRUS wypadkom zapobiegamy” – pod tym hasłem Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zorganizowała XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci z terenów wiejskich. Tegoroczna edycja poświęcona była działaniom prewencyjnym KRUS na przestrzeni 30 lat. Niezmiennie celem konkursu jest promowanie pozytywnych zachowań związanych z pracą i zabawą dzieci na terenie gospodarstwa rolnego.

Czytaj więcej