Mleczarnia oszczędza energię, odzyskuje wodę, modernizuje oczyszczalnie

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek dąży do bycia ekologiczną. Od lat udoskonala procesy, modernizuje oczyszczalnie, edukuje pracowników i redukuje ilość folii w opakowaniach przy jednoczesnym zachowaniu ich walorów.

– Działamy zgodnie ze standardami ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Uważamy, że każde działania prośrodowiskowe są ważne dla lokalnej, ale również globalnej ochrony środowiska. Każda inwestycja, proces, mikro zdarzenie ograniczają negatywny wpływ na to, jakim powietrzem oddychamy, jaką wodę pijemy i ile energii zużywamy. Naszym nadrzędnym celem w zakresie Systemu Zarzadzania Środowiskowego, jest minimalizacja wpływu naszej działalności na środowisko oraz optymalizacja zużycia zasobów naturalnych. System pozwala nie tylko na zmniejszanie wpływu naszej organizacji na środowisko, ale również stwarza szansę na osiągnięcie realnych korzyści biznesowych. Dzięki wysokiej świadomości proekologicznej naszych pracowników, w zakładzie podejmowane są różnorodne działania pozwalające na osiągnięcie zamierzonych efektów środowiskowych – mówi Bożena Nowak, kierownik ds. zarządzania jakością Mleczarni Spomlek.

W ostatnich dniach w Spomleku odbył się audyt środowiskowy. Firma zewnętrzna przeprowadziła wnikliwą analizę dostępnej dokumentacji związanej z przepisami dot. ochrony środowiska w firmie, dane dotyczące usług i produkcji oraz wywiady z pracownikami odpowiedzialnymi za poszczególne procesy w organizacji. Na zakończenie sporządzony został szczegółowy raport, zawierający wykaz aktualnych aktów prawnych, mających odniesienie do działalności zakładu, opis stanu faktycznego, ocenę zgodności wymagań.

– Otrzymaliśmy pozytywny wynik audytu, co cieszy i jest dowodem na to, że objęta przez nas droga jest prawidłowa. Ekologia ma również przełożenie na ekonomię firmy, bo przecież mniej zużywamy np. energii, zmniejszamy ilość produkowanych odpadów a także zmniejszamy ilość emisji gazów – dodaje Pani Bożena Nowak.

Ekologia w Spomleku zaczyna się już na promowaniu ekośrodowiska wśród pracowników.

Już kilka lat temu sprawdzono, że codzienne czynności składają się na większą całość. I tak powstały tabliczki informujące o kosztach zużycia prądu w miejscach, gdzie te oszczędności można poczynić. – Zakładowe stołówki, szatnie, korytarze, ubikacje – to miejsca codziennego użytku, gdzie widnieją tabliczki z kwotami, które musimy rocznie ponosić przy ciągłym zużyciu energii w danym miejscu. Gaszenie światła może być nawykiem, a jednocześnie przyczynić się do tych oszczędności. Segregujemy odpady, zbieramy nakrętki, które przekazujemy na szczytny cel czy staramy się przypominać o drukowaniu dwustronnym – tłumaczy Aneta Mostowiec, rzecznik prasowy firmy.

Ciepło odpadowe

Mleczarnia Spomlek zainwestowała w układ energetycznego wykorzystania ciepła wraz z rozbudową kolektora rozdziału surowca. Tutaj ciekawostką jest, że odzyskane ciepło kondensatu z nagrzewnic suszarni nagrzewa wodę w zbiorniku o pojemności 150m3 do temperatury ponad 90°C. Ta ilość ciepłej wody zabezpiecza ciągłą pracę pasteryzatora do obróbki surowca przerabiającego całe skupione mleko, zasila stację mycia CIP dla autocystern, stacje CIP dla instalacji nabiałowych w dziale odbioru mleka. Inaczej mówiąc cała aparatownia w Spomleku pracuje na cieple odpadowym z pracy proszkowni.

Gospodarka energetyczna

Spomlek przywiązuje wielką wagę do racjonalnej gospodarki energetycznej, szczególnie w perspektywie wzrastającego zapotrzebowania na energię. Mniejsze zużycie energii to niższe koszty dla firmy oraz ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, w którym żyjemy. Z Urzędu Regulacji Energetyki firma otrzymała świadectwa Białych certyfikatów, które służą poprawie efektywności energetycznej i potwierdzają zaoszczędzenie określonej ilości energii w wyniku realizacji inwestycji służących poprawie efektywności energetycznej.

– Wykonana została absorbcja chłodu wytwarzanego z odpadowego ciepła – wytwarzając wodę lodową wykorzystywaną w procesach technologicznych. Nowoczesnym działaniem w zakładzie w Radzyniu Podlaskim jest wytwarzanie energii elektrycznej o mocy 120 kW w wyniku redukcji pary. Tutaj wykorzystujemy energię kinetyczną, która była tracona na zaworze redukcyjnym, a teraz napędza turbinę z generatorem wytwarzającym energię elektryczną. Energia wytworzona w całości pokrywa zapotrzebowanie kotłowni zakładowej, a nadwyżkę zużywają pozostałe działy – tłumaczy Władysław Pietruch, kierownik ds. inwestycyjnych i technicznych w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Dodatkowo lada dzień w zakładzie w Radzyniu Podlaskim wykonana zostanie inwestycja, która daje pełny odzysk ciepła z procesów technologicznych na warzelni.

– Rozpoczęliśmy inwestycję w zakresie trigeneracji wytwarzając energię elektryczną o mocy 1MW a całe ciepło odpadowe zamienienie zostanie w wodę lodową wykorzystywaną w procesach technologicznych. Zadaniem tych inwestycji ma być pełny odzysk ciepła i zimna w zakładziedodaje kierownik Pietruch.

Wypuszczają powietrze oczyszczone

W zakładzie w Radzyniu Podlaskim zmodernizowany jest układu odpylania dla kotłowni zakładowej wraz z automatyzacją procesu spalania i odzyskiem ciepła ze spalin.

– Wykonaliśmy nową instalację odpylania opartą o filtry workowe. Dzięki temu wypuszczamy oczyszczone powietrze, a przy okazji obniżymy koszty eksploatacji kotłowni. Inwestycja opłacalna z punktu widzenia finansowego, jak i środowiskowego. Nadwyżka ciepła odpadowego została wykorzystana w zakładowej suszarni desek serowarskich – mówi Pan Pietruch.

Modernizują oczyszczalnie

Spółdzielnia z Radzynia Podlaskiego zmodernizowała zakładowe oczyszczalnie ścieków w oddziałach: Chojnice, Radzyń Podlaski. Nowoczesne systemy i rozwiązania w przyzakładowych oczyszczalniach redukują zanieczyszczenia w ściekach oczyszczonych do parametrów umożliwiających ich bezpieczne odprowadzenie bezpośrednio do wód rzek.

– Zmniejszyliśmy zużycie wód gruntowych poprzez modernizację stacji uzdatniania wody w oddziale Młynary, Parczewie i w Chojnicach. Dodatkowo w Radzyniu Podlaskim ponad 20% ogólnego zużycia wody pochodzi z odzysku tzw. wody krowiej (czyli wody odzyskanej z zagęszczania serwatki). Wszystkie te inwestycje skierowane są w kierunku ochrony środowiskadodaje kierownik ds. technicznych i inwestycyjnychDziałania naszej spółdzielni ukierunkowane są na ciągły rozwój zakładu w zakresie efektywności energetycznej, zwiększanie mocy przerobowych czy umożliwienie produkcji innych, bardziej zaawansowanych produktów. To tylko część działań, które w ostatnich latach wdrożyliśmy celem ograniczania negatywnego wpływu na środowisko.

Każda świadoma i chcąca się rozwijać firma musi ograniczyć negatywny wpływ na środowisko, a tym samym dbać o podnoszenie standardów dbałości o środowisko. Spomlek w tym kierunku prowadzi działania.

(Informacja prasowa SM SPOMLEK)