.jpg)
Ceny przetworów mlecznych w Polsce (26.11.2023)
06.12.2023
W dniach od 19 do 26 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 19 do 26 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 19 do 26 listopada bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
Polska, po Niemczech i Francji, zajmuje trzecie miejsce wśród krajów UE pod kątem liczebności stada krów mlecznych z 10% udziałem w unijnym pogłowiu krów mlecznych.
Na odbywającej się 5 grudnia 2023 roku 345 aukcji Global Dairy Trade zanotowano wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +1,6% w stosunku do aukcji z dnia 21 listopada 2023 roku. Średnia cena wyniosła 3323 USD/t.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W 2023 r. wzrost dostaw mleka do przemysłu mleczarskiego wpływał stymulująco na zwiększenie krajowej produkcji masła, OMP i serów.
Światowy rynek mleka od początku 2023 r. charakteryzował się zwiększającą się produkcją u największych eksporterów produktów mlecznych, spowodowaną rentownością produkcji surowca przy jednoczesnej redukcji globalnego popytu (również ze strony Chin), m.in. ze względu na malejącą światową siłę nabywczą konsumentów.
W dniach od 13 do 19 listopada bieżącego roku odnotowano wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Z kolei cena pełnego mleka w proszku zmalała.
Prognozowana w 2023 r. redukcja pogłowia krów w UE-27 o 1% do 19,7 mln szt. zostanie prawdopodobnie zrekompensowana dalszym niewielkim wzrostem wydajności mlecznej o 1% do 7710 kg/szt. W wyniku czego dostawy mleka do skupu na rynku unijnym w 2023 r. mogą zwiększyć się o 0,3% do 145,3 mln ton.
W okresie pierwszych trzech kwartałów 2023 r., pomimo nieznacznego spadku produkcji surowca w niektórych regionach świata, utrzymał się umiarkowany, zwyżkowy trend w globalnej produkcji mleka.
30.121.2023
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W okresie pierwszych dziewięciu miesięcy 2023 r. wpływy branży mleczarskiej z eksportu produktów mlecznych ukształtowały się na poziomie mniejszym niż przed rokiem.
W dniach od 12 do 19 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena śmietany i śmietanki o zmalała.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 6 do 12 listopada bieżącego roku odnotowano wzrost cen mleka w proszku i masła.
W okresie styczeń-sierpień 2023 roku, zaobserwowano spadek wartości wysyłki surowego mleka i śmietany z 471 mln EUR do 385 mln EUR w okresie styczeń-sierpień 2023 roku, tj. o 18%. Jednocześnie ilościowo sprzedaż za granicę była niższa o 1% i wyniosła 564 tys. ton.
W dniach od 5 do 12 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego pasteryzowanego i jogurtu naturalnego zmalała.
W dniach 5 do 12 listopada bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cenowe serów w skali tygodnia.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Na odbywającej się 21 listopada 2023 roku 344 aukcji Global Dairy Trade nie zanotowano zmian wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł 0,0% w stosunku do aukcji z dnia 7 listopada 2023 roku. Średnia cena wyniosła 3268 USD/t.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2023 r. zaobserwowano wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO, po obniżce trwającej od stycznia do września br.
W dniach od 30 października do 5 listopada bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i masła.
W dniach od 29 października do 5 listopada bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena kefiru zmalała.
W dniach od 29 października do 5 listopada bieżącego roku odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera pleśniowego wzrosła.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 23 do 29 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen mleka w proszku i masła.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym, październikowym raportem
Za masło w blokach krajowi producenci w lipcu 2023 r. uzyskiwali cenę 23,39 zł/kg i była niższa o 2,8% niż w czerwcu oraz o 28,3% niż w lipcu 2022 r. W okresie siedmiu miesięcy średnia cena masła w blokach wynosiła 24,86 zł/kg i była mniejsza o 17,5% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
W lipcu 2023 r. produkcja mleka płynnego wynosiła 265,8 mln litrów i była niższa o 6,7% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w lipcu 2022 r. W okresie styczeń – lipiec produkcja mleka płynnego wyniosła 2 046,8 mln litów i była mniejsza o 3,6% niż w tym samym okresie 2022 roku.
W dniach od 22 do 29 października bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 22 do 29 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowanie cen serów w skali tygodnia.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
Na odbywającej się 7 listopada 2023 roku 343 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT spadł o -0,7% w stosunku do aukcji z dnia 17 października 2023 roku. Średnia cena wyniosła 3255 USD/t.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W Polsce od wielu lat odnotowywany jest systematyczny wzrost skupu mleka.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 16 do 22 października bieżącego roku odnotowano wzrost cen masła i spadek cen mleka w proszku.
W dniach od 16 do 22 października bieżącego roku odnotowano spadek cen serów w skali tygodnia.
W dniach od 15 do 22 października bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego pasteryzowanego zmalała.
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.
W dniach od 2 do 8 października bieżącego roku odnotowano wzrost cen masła i odtłuszczonego mleka w proszku. Jedynie cena pełnego mleka w proszku spadła.
Makroregiony sprzedaży produktów mleczarskich:
W dniu 22 września 2023 roku w Stanach Zjednoczonych cena masła ukształtowała się na poziomie 6 614 USD/t i była wyższa o 10% niż w poprzednim tygodniu oraz o 12% niż przed miesiącem.
W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2023 r. wpływy branży mleczarskiej z wysyłki produktów mlecznych ukształtowały się na poziomie mniejszym niż przed rokiem.
W dniach od 8 do 15 października bieżącego roku w Polsce odnotowano wzrost większości cen przetworów mleczarskich w skali tygodnia. Jedynie cena mleka spożywczego pasteryzowanego zmalała.
W dniach od 8 do 15 października bieżącego roku odnotowano zróżnicowaną relację cen serów w skali tygodnia.
W lipcu 2023 roku w relacji rocznej skup mleka został ograniczony w dziesięciu krajach członkowskich. W pozostałych szesnastu krajach zwiększono skup surowca.
W lipcu 2023 r. produkcja mleka płynnego wynosiła 265,8 mln litrów i była mniejsza o 6,7% niż przed miesiącem oraz o 12% niż w lipcu 2022 r. W okresie styczeń – lipiec produkcja mleka płynnego wyniosła 2 046,8 mln litów i była niższa o 3,6% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
W okresie ośmiu miesięcy 2023 roku średnia cena skupu mleka ukształtowała się na poziomie 210,97 zł/hl i była niższa o 0,6% w porównaniu do tego samego okresu 2022 roku.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego meldunkowy skup mleka w sierpniu 2023 roku wyniósł 1 085,5 mln litrów.
W dniach od 25 września do 1 października bieżącego roku odnotowano wzrost cen masła i mleka w proszku.
W dniach od 24 września do 1 października bieżącego roku w Polsce odnotowano zróżnicowanie cenowe przetworów mleczarskich w skali tygodnia.
W dniach od 24 września do 1 października bieżącego roku odnotowano spadek większości cen serów w skali tygodnia. Jedynie cena sera Edamskiego i twarogu wzrosła.