Pleśniak Babuni

Składniki:

I. Ciasto

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 masło lub 1 margaryna (masło lepsze) 200 g
  • 3 łyżki cukru pudru (bardzo rozdrobniony cukier)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek z jajek
  • Cukier waniliowy

II. Piana

  • Białka z jajek
  • Budyń lub mąka ziemniaczana

III. Nadzienie

  • Powidła śliwkowe
  • Bakalie: figi, rodzynki, suszone śliwki, morele, wiórki kokosowe, migdały, orzechy włoskie, daktyle, skórka pomarańczy, itp.

1. Wsypać do sporej miski wszystkie składniki potrzebne do wyrobu ciasta.

2. Ciasto wygnieść aż wyjdzie kruszonka.

3. 1/3 kruszonki odłożyć do osobnej miseczki na później.

4. Blachę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować ją masłem.

5. Resztę ciasta wyłożyć na blachę i uklepać, żeby wyszedł zwarty spód ciasta.

6. Włożyć całe ciasto do zamrażalnika na jakieś 50 minut.

7. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto smarujemy cienką warstwą powideł śliwkowych.

8. Następnie wykładamy bakalie (kolejność i ilość dowolna, według upodobań).

9. Ubijamy pianę z białek.

10. Do ubitej piany wsypujemy budyń (lub mąkę ziemniaczaną), po 3 łyżeczki cukru pudru i waniliowego. Wszystko mieszamy.

11. Gotową pianę kładziemy na bakalie i równomiernie rozsmarowujemy.

12. Pozostałe 1/3 ciasta rozsypujemy na piankę.

13. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st C.

14. Pieczemy do momentu, aż „złapie kolor” (trzeba często sprawdzać).

15. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.