Puszysty sernik

Składniki masy

  • 1½ kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
  • 1½ szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 2 budynie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ litra śmietanki kremowej
  • sok z cytryny

Składniki ciasta (spodu):

  • 3 żółtka (białka do masy serowej)
  • 1 ¾ szklanki krupczatki
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • łyżka proszku do pieczenia

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170°C.