Kluski leniwe ze słodką śmietaną i truskawkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 500 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy
  • 2 łyżki masła extra Łaciate plus 3 łyżki do smażenia
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • 150 g mąki
  • 100 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 200 g truskawek
  • Sól

Przygotowanie:

Twaróg mielimy w maszynce do mielenia. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym żółtku ciągle ucierając. Stale ucierając dodajemy partiami twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do sera przesiewamy mąkę i dokładnie mieszamy, do masy serowej przekładamy ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Zagniecione ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, z którego odcinamy ukośne kawałki ciasta o szerokości 1,5 cm.

W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kluseczki partiami do wrzącej wody i wyławiamy kiedy wypłyną na wierzch, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, kluseczki wkładamy na patelnie i podsmażamy. Przekładamy do miseczek.

Kluski możemy podawać same, ze świeżymi owocami, oprószone cukrem bądź cynamonem bądź z delikatnie ubitą śmietanką Łaciata 30%.

Więcej przepisów na pyszne pierogi idealne na lato, znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl