Skrzydełka z zieloną surówką

  • 1 paczka frytek McCain Crispers
  • 1kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki dobrej jakości keczupu
  • 1 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • 300g białej kapusty
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Najpierw należy przygotować marynatę do skrzydełek. W misce wymieszać keczup, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier trzcinowy, wędzoną paprykę i olej. Skrzydełka rozciąć na dwie części – górną i dolną, włożyć do marynaty i dobrze zamieszać.

Zamarynowane skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na drugą blachę wysypać frytki Crispers. Piec dwie blachy razem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 30 minut, do osiągnięcia złotego koloru.

W trakcie pieczenia skrzydełek i frytek przygotować surówkę z kapusty. Białą kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo cienko poszatkować nożem. Kapustę dokładnie ugnieść rękoma, by zmiękła. Następnie dodać posiekaną kolendrę, olej, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

Przed podaniem surówkę ponownie mieszamy. Serwujemy ze skrzydełkami i upieczonymi frytkami.