Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:

Placki:

  • szklanka mąki orkiszowej
  • maślanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • łyżeczka soli

Pesto:

  • garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • opakowanie serka Almette z rzodkiewkami
  • 200 g wędzonego łososia bez skóry
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • koperek

Sposób przygotowania:

Dodaj tyle maślanki ile mąka „weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.

Smacznego!