Kanapki z maślankowych gofrów

Czas przygotowania: 30 minut

Porcje: 6 szt.

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g masła
  • 300 ml maślanki
  • 3 małe jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cukru
  • ćwierć łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • 1 awokado
  • 6 plastrów szynki

Sposób przygotowania:

1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić razem z cukrem, stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz maślankę i roztopione masło. Zmiksować.

2. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do ciasta.

3. Ciasto wylewać porcjami na maksymalnie rozgrzaną gofrownicę i piec około 6-8 minut (moc 1400 W).

5. Na każdym gofrze kłaść kolejno po plastrze sera żółtego, awokado, szynki i znów sera. Przykryć drugim gofrem i poprzekrawać tak, aby powstały kanapka.