Hawajski poke bowl z serkiem wiejskim, tuńczykiem i batatem

Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.

Składniki (na 2 porcje):

  • torebka ryżu jaśminowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy
  • 200 g surowego tuńczyka
  • 50 ml sosu sojowego
  • 25 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • awokado
  • batat
  • 100 g groszku cukrowego
  • 2 papryczki chili
  • pęczek kolendry
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej

Wykonanie (1 godzina):

  1. Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
  2. Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
  3. Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
  4. Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
  5. Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
  6. Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
  7. Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż.
  8. Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem.

Smacznego!