Hawajski poke bowl z serkiem wiejskim, tuńczykiem i batatem

Egzotyczna miska rozmaitości, pełna kolorów i smaków.
Składniki (na 2 porcje):
- torebka ryżu jaśminowego
- puszka mleczka kokosowego
- opakowanie Serka Wiejskiego z Piątnicy
- 200 g surowego tuńczyka
- 50 ml sosu sojowego
- 25 ml octu ryżowego
- 2 łyżki prażonego sezamu
- awokado
- batat
- 100 g groszku cukrowego
- 2 papryczki chili
- pęczek kolendry
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- łyżeczka posiekanej drobno trawy cytrynowej lub łyżeczka skórki cytrynowej
Wykonanie (1 godzina):
- Ugotuj ryż jaśminowy w 500 ml osolonej wody z dodatkiem mleczka kokosowego. Rozłóż ryż w dwóch miskach.
- Piecz batata przez 40 minut w 200°C. Po upieczeniu pokrój go w plastry i rozłóż w miskach.
- Obierz awokado, pokrój w plastry i również ułóż na ryżu obok batata.
- Dołóż kilka łyżek groszku cukrowego.
- Odcedź serek ze śmietanki, dodaj łyżeczkę posiekanej trawy cytrynowej (którą możesz zastąpić startą skórką cytrynową). Skrop wszystko sokiem z limonki i wymieszaj. Dołóż do innych składników, rozłożonych na ryżu.
- Zrób zalewę do tuńczyka: połącz sos sojowy z octem ryżowym i dodaj szczyptę sezamu.
- Pokrój w kostkę surową rybę i wymocz przez chwilę w zalewie. Następnie połóż tuńczyka na ryż.
- Posyp obie miski posiekanymi papryczkami chili, kolendrą oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i sezamem.
Smacznego!