Zupa z soczewicy

Składniki dla 2-4 osób

  • 200g soczewicy zielonej
  • 4 łyżki masła klarowanego marki Sertop
  • 2 białe cebule
  • 1 marchewka
  • ½ korzenia selera
  • 1l wody
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, mielony kmin rzymski, 3-4 łyżki poszatkowanej, świeżej kolendry

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sicie, a następnie zagotowujemy w niewielkiej ilości wody. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Dolewamy min. 1l wody, dodajemy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe wraz z odrobiną masła klarowanego. Gotujemy na średnim ogniu.

W międzyczasie obieramy warzywa. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Po kilku minutach dorzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz seler. Dusimy 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z gotującą się soczewicą.

Całość gotujemy około 1 godziny. Doprawiamy solą oraz kminem rzymskim. Bledujemy zupę na gładką masę. Gotowe porcje dekorujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.serkiwkuchni.pl i www.sertop.pl