Knedle z serkiem topionym

Składniki dla 2 osób:

  • ½ kg ugotowanych, gorących ziemniaków,
  • 15 dag mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100g kostka dowolnego serka topionego marki SERTOP np. śmietankowy,
  • Opcjonalnie: natka pietruszki.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła klarowanego.

Przygotowanie:

Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie mieszamy z mąką, masłem, jajkiem oraz solą i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, z którego odcinamy porcje ciasta. Następnie z każdej porcji robimy kulki, spłaszczamy je, a do środka dajemy kostkę serka topionego o wielkości 1cmx1cm. Ciasto zawijamy i wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 minut.

Bułkę tartą podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Wkładamy ugotowane knedle i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na talerzu z natką pietruszki.

Smacznego!