Kapusta pak choy z serem

Ta chińska kapusta ma niesamowite właściwości: nie tylko obniża ciśnienie krwi, ale ma także silne działania przeciwzapalne, a przy tym jest niskokaloryczna.

Można ją gotować, zapiekać a także smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Składniki dla2 osób:

  • 2 kapusty pak choy
  • jeden, dwucentymetrowy plaster sera topionego „do krojenia” marki Sertop
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy w 1cm paski, myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, a następnie wrzucamy białe części na rozgrzaną patelnię i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy zieloną część oraz ser. Całość podsmażamy do momentu, aż ser się rozpuści lub wkładamy w żaroodpornym naczyniu do piekarnika na ok. 5-6 minut (200stopni).

Gorącą potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!