Żeberka w miodzie z orzechami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg rolady boczkowej
  • 1 cukinia zielona
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czosnek
  • 200 g łuskanych orzechów laskowych
  • 4 łyżki płynnego wielokwiatowego miodu
  • 80 g masła klarowanego SERTOP
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Żeberka najlepiej zamarynować dzień wcześniej w soli, pieprzu i miodzie z przeprażonymi orzechami na maśle klarowanym. Roladę boczkową kroimy na plastry grubości 1 cm, posypujemy solą i pieprzem do smaku. Warzywa kroimy na grube plastry, smarujemy masłem klarowanym. Żeberka układamy na rozgrzanym ruszcie i powoli pieczemy do miękkości, co jakiś czas je przewracając. Pod koniec pieczenia układamy koło żeberek boczek i warzywa, grillujemy i podajemy gorące z ulubionym sosem i posypane prażonymi orzechami.

Smacznego!

www.serkiwkuchni.pl