Krem serowo-grzybowy w chlebie z chipsami pietruszkowymi

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały chlebek np. razowy
  • 100 g świeżego podgrzybka lub borowika
  • 200 g serka topionego złoty ementaler SERTOP
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 50 g masła klarowanego SERTOP
  • 1 pietruszka korzeń
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do dekoracji
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • białko jajka

Sposób przygotowania:

Grzyby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plasterki. W garnuszku rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. Stopniowo dodajemy serki rozpuszczając je, następnie miksujemy na gładki krem, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietanę.

W innym naczyniu rozgrzewamy olej. Pietruszkę obieramy i za pomocą obieraczki ścinamy ładne paski pietruszki, które smażymy na oleju na złoty kolor. Chlebek drążymy, by powstała nam chlebowa miska na krem serowo-grzybowy. Smarujemy wnętrze roztrzepanym białkiem i zapiekamy przez około 10 minut w nagrzanym piekarniku. Studzimy. Przelewamy do niego zupę krem, dekorujemy chipsami z pietruszki i pietruszką zieloną.

Smacznego!

www.serkiwkuchni.pl