Filet z sandacza z kruszonką serowo-ziołową w asyście makaronu i sosu śmietankowo-cytrynowego

Składniki:

230 g filetu z sandacza ze skórą

100 g dowolnego makaronu

2 plastry sera topionego Złoty Ementaler Sertop

2 kromki chleba pszennego tostowego

1 łyżeczka ulubionych ziół

20 g masła klarowanego

1 cytryna

garść posiekanej zielonej pietruszki

150 ml śmietany 30%

kilki grzybków do dekoracji

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwa równe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron. W tym czasie w blenderze miksujemy chleb tostowy, odrobinę masła klarowanego, zioła, ser topiony i odrobinę soku z cytryny, tak aby powstała nam kruszonka. Gotową kruszonkę układamy na filetach z ryby i rumienimy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez kilka minut. W garnku z osoloną i gotującą się wodą gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i układamy na talerzu obok ryby. Na pozostałym maśle smażymy grzybki do udekorowania naszego dania. W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodając do niej sok z cytryny, skórkę z cytryny sól i pieprz. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aby powstał nam gładki cytrynowy sos podajemy, który podajemy do naszego dania.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl oraz www.sertop.pl

Danie bożonarodzeniowo-sylwestrowe.