SERTOP Filet z kurczaka otulony boczkiem z serem Cheddar

Składniki:

 

  • 1 duża pierś z kurczaka

  • 3 plastry boczku
  • 3 plastry sera topionego Cheddar SERTOP
  • 1 łyżka masła klarowanego SERTOP
  • sól, pieprz biały
  • papryka wędzona
  • cukier
  • 20 g grzybów shimeji
  • ulubione zioła
  • 80 g kaszy bulgur
  • 100 g groszku cukrowego

Przygotowanie.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i robimy w niej ładną kieszonkę. Nacieramy solą, pieprzem, papryką i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru groszek al dente. Grzybki podsmażamy na maśle klarowanym na złoty kolor. Pierś nadziewamy serem i szczelnie owijamy plastrami boczku (można spiąć ją wykałaczkami). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 15 minut. W garnku w osolonej wodzie gotujemy kaszę aż będzie miękka, następnie odcedzamy i układamy zgrabnie na talerzu. Obok układając groszek cukrowy posypany ulubionymi ziołami i podsmażonymi grzybkami. Na kaszy układamy upieczony złocisty filet przecięty ukośnie.

Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl