SERTOP - Pasta z pieczonej dyni

Składniki:

  • 100 g serka topionego marki Sertop np. Gouda
  • 50 ml mleka
  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Dynię np. makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml.

Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle. Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

Nasze rady:

Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

https://www.serkiwkuchni.pl/pasta-z-pieczonej-dyni/