Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse

W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates.

Czytaj więcej

„Akademia Prawa Żywnościowego” eksperci o zmianach w prawie żywnościowym

W dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.

Czytaj więcej

Kierunek Mleczarstwo dzień drugi

W dniach 24-25 maja odbył się Kongres online zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską z firmy Bikotech i redaktor AGROindustry, a zatytułowany Kierunek Mleczarstwo. Kongres był kolejnym wydarzeniem w formule online przygotowanym przez zespół Bikotech i Agroindustry. W Kongresie wzięło udział ponad 250 osób z branży. Można też było odwiedzić wirtualne stoiska.

Czytaj więcej

Kierunek Mleczarstwo dzień pierwszy

W dniach 24-25 maja odbył się Kongres online zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską z firmy Bikotech i redaktor AGROindustry, a zatytułowany Kierunek Mleczarstwo. Kongres był kolejnym wydarzeniem w formule online przygotowanym przez zespół Bikotech i Agroindustry. W Kongresie wzięło udział ponad 250 osób z branży. Można też było odwiedzić wirtualne stoiska.

Czytaj więcej

Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych szanse i zagrożenia w dobie gospodarki opartej o dane

W dniu 14 kwietnia 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Przemysł żywnościowy a ochrona danych osobowych - szanse i zagrożenia w dobie gospodarki opartej o dane” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) pod honorowym patronatem Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) i patronatem Centrum Kształcenia Podyplomowego Uczelni Łazarskiego. Partnerem wydarzenia była Kancelaria SSW Pragmatic Solutions.

Czytaj więcej

Targi WorldFood Poland 2021 dzień trzeci

W dniach 20-22 kwietnia 2021 odbyły się Targi WorldFood Poland 2021. Z powodu pandemii covid-19 Targi odbyły się online. Pierwszego dnia udział w nich wzięło ok. 2 tys. uczestników. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Targi WorldFood Poland 2021 dzień drugi

W dniach 20-22 kwietnia 2021 odbyły się Targi WorldFood Poland 2021. Z powodu pandemii covid-19 Targi odbyły się online. Pierwszego dnia udział w nich wzięło ok. 2 tys. uczestników. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Targi WorldFood Poland 2021

W dniach 20-22 kwietnia 2021 odbyły się Targi WorldFood Poland 2021. Z powodu pandemii covid-19 Targi odbyły się online. Pierwszego dnia udział w nich wzięło ok. 2 tys. uczestników. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Produkty pochodzenia roślinnego aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe

Według wyników badań GfK Polonia do listopada 2020 r. w ujęciu rocznym sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo 44%, a ilościowo 50%. W przypadku zamienników mięsa wartościowo wzrost wyniósł 138%, a ilościowo 107%[1]. W celu zbadania z ekspertami szeregu zagadnień dotyczących rynku roślinnych alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego, w dniach 24-25 lutego 2021 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP i kwartalnika „Food-Lex” „Produkty pochodzenia roślinnego – aspekty konsumenckie, legislacyjne i środowiskowe”.

Czytaj więcej

TECHMILK 2021

W dniach 17-18 lutego 2021 odbyło się seminarium TECHMILK 2021, którego organizatorem była Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej I Biotechnologii Żywności Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, a współorganizatorami firmy: BIG-Pol Wiesław Wasilewski, Ecolab, Sealed Air, A-LIMA-BIS, Endress+Hauser, Marcor, ATM, Novadan, Grundfos, TREPKO, SpiraxSarco, Zentis, Constantia ColorCap, Diversey.

Czytaj więcej

40 lat na rynku. SM Mlekpol idzie na rekord

10 lutego 2021 odbyła się wideokonferencja Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL. Tematem był „Rozwój branży mleczarskiej w czasie epidemii COVID-19”. Jednocześnie SM MLEKPOL obchodziła swój jubileusz 40-lecia istnienia. W wideokonferencji udział wzięli: prezes Edmund Borawski, wiceprezes Zbigniew Groszyk i dyrektor handlowy Małgorzata Cebelińska.

Czytaj więcej

Spotkanie Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej

28 września 2020, podczas pierwszego dnia targów Polagra 2020, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich w Poznaniu, odbyło się spotkanie ministrów rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej, a także Bułgarii, Chorwacji, Estonii, Litwy, Łotwy, Słowenii i Rumunii. Część uczestników wzięła udział w formie zdalnej.

Czytaj więcej