XXVI Krajowa Ocena Serów i Twarogów

W dniach 18-22 października 2021, w Hotelu Czarny Potok w Krynicy Zdroju, odbyło się XIV Euroforum Polskiego Mleczarstwa zorganizowane przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy. Podczas uroczystej Gali ogłoszono wyniki i wręczono medale XXVI Krajowej Oceny Serów i Twarogów oraz konkursu Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie.

Zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu.

Komisja Superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem dr. inż. Aleksandra Kubiaka za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.

Sylwetkę dr. inż. Aleksandra Kubiaka przedstawiła prof. Sylwia Tarczyńska.

XXVI Krajowa Ocena Serów i Twarogów

Grupa I – Sery holenderskie

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu – za Ser Gouda 48% Wędzona Plastry;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie – za Ser Gouda Wędzony.

Grupa IV – Sery pleśniowe

– Lazur Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych – za Zestaw Serów – Błękitny, Złocisty, Turkusowy, Srebrzysty.

Grupa V – Sery o okresie dojrzewania powyżej 3 miesiące

– Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK – za bursztyn szefa;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa – za Ser Czarna Perła Porcje 150 g;

– Prawdziwe Jedzenie sp. z o.o. – za Ser Prezesa Owczy i Ser Prezesa Krowi.

Grupa VI – Sery pozostałe (w tym cheddar, mozzarella, sery w solance, sery smażone)

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu – za Bryndza Sądecka (50% Sera Owczego);

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim – za Zestaw Serów Mozzarella;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie – za Ser Haluni.

Grupa VII – Twarogi produkowane metodą tradycyjną

– CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu – za Twaróg Półtłusty Trzykrotnie Mielony;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu – Za Ser Twarogowy Krajanka;

– JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska – za zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: Twarożek Wiejski Ze Szczypiorkiem 200 G I Twaróg Półtłusty Krajanka;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich – za Twaróg Półtłusty 250 g;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach – za zestaw twarogów produkowanych metodą tradycyjną: Twaróg Piasecki Śmietankowy I Twaróg Piasecki Półtłusty Krajanka;

– Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców – za Twaróg Śmietankowy Ze Strzałkowa;

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie – za Twaróg Półtłusty;

– Spółdzielnia Mleczarska Września – za Gzik Wrzesiński.

Grupa VIII – Twarogi produkowane według technologii z zastosowaniem nowoczesnych technik produkcyjnych

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa – za Twaróg Na Sernik Wiaderko 1 kg.

Grupa X – Serki twarogowe homogenizowane produkowane metoda wirówkową i ultrafiltracji

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK – za Twaróg Sernikowy MU!;

– Spółdzielnia Mleczarska BIELUCH w Chełmie – za Serek Bieluch Naturalny Lekki;

– Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL – za Serek Homogenizowany Waniliowy Marka Rolmlecz;

– Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu – za "Mój Ulubiony" Twarożek Kanapkowo-Sernikowy.

Grupa XI – Sery topione

– SERTOP Sp. z o.o. – za Ser Topiony Cheddar Plastry 130 g.

Grupa XII – Mleczne nowości rynkowe – XV edycja konkursu „Produkt Mleczny Roku 2021”

Statuetkę „Produkt Mleczny Roku 2021" otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Serek Mascarpone Mix 250 g.

Nagrodę „Za całokształt 30. letniej działalności we wdrażaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i zagranicą” otrzymała Firma TEWES BIS Sp. z o. o;. List gratulacyjny od prof. Małgorzaty Darewicz, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, odczytał prof. Jarosław Kowalik.

„Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”

Wyróżniono osiem podmiotów, które zgłosiły swój udział w konkursie. Patronem nagrody był mgr. Inż. Eugeniusz Kacprzyk, którego sylwetkę przedstawiła Dorota Śmigielska z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

  1. „Za modernizację instalacji chłodniczej wraz z rozbudową budynku maszynowni chłodniczej w technologii glikol” – Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie;
  2. „Za wdrożenie innowacyjnej linii produkcyjnej koncentratu białek serwatkowych WPC 80 oraz laktozy spożywczej” – POLMLEK Sp. z o. o. w Lidzbarku Warmińskim;
  3. „Za innowacyjny zakład produkcji proszków mleka i serwatkowych w ZPM w Mrągowie” – Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie.
  4. „Za wdrożenie urządzenia ProFoss do ciągłej analizy parametrów procesowych produktów mleczarskich” – FOSS Polska Sp. z o. o.;
  5. Rodzinie Patrona III konkursu „Innowacje Techniczne i Technologiczne w Mleczarstwie”;
  6. „Za ukierunkowany odzysk ciepła z mleka po udoju i wdrożenie systemu gospodarki gnojowicą w oborach” – Firma Montagro Sp. z o. o.;
  7. „Za zastosowanie systemu GEA CowScout do zarządzania stadem bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Leszek Duszak;
  8. „Za nowoczesny komputerowy system żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Jerzy Kostrzewa;
  9. „Za zastosowanie robota w systemie żywienia bydła mlecznego” – Gospodarstwo Rolne Ryszard Słupikowski;

Właściciele gospodarstw rolnych otrzymali również nagrody od Tygodnika Poradnik Rolniczy.

Konkurs finansowany był z Funduszu Promocji Mleka

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.