XI Konferencja Polskiego Mleczarstwa - EUROMLECZ 2022

W dniach 6-9 stycznia 2022, w Ciechocinku, odbyła się XI Konferencja Mleczarstwa Polskiego EUROMLECZ 2022. Tematem tegorocznej konferencji były „Szanse i zagrożenia dla mleczarstwa w 2022 roku”.

W jedenastej konferencji, poświęconej problemom polskiego mleczarstwa, udział wzięło około 200 osób: politycy, pracownicy nauki, przetwórcy i producenci mleka, hodowcy bydła mlecznego, przedstawiciele firm współpracujących z mleczarstwem.

Wśród uczestników byli m.in. Jan Krzysztof Ardanowski – przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Ryszard Bober Wojewoda Kujawsko Pomorski, Józef Ramlau Wicewojewoda Kujawsko Pomorski, Józef Łyczak Senator RP, Waldemar Broś – prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, prof. dr hab. Bogusław Buszewski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, dr Klemens Ciesielski z Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, prezesi spółdzielni mleczarskich, przedstawiciele firm współpracujących z branżą mleczarską.

Pierwszego dnia Konferencji odbyło się oficjalne otwarcie obrad. Zaproszonych gości powitał i określił cele Konferencji Komitet Organizacyjny, w skład którego wchodzą: Wiktor Kolbowicz – prezes Kliniki Uzdrowiskowej "Pod Tężniami" w Ciechocinku oraz prof. em. UWM, dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego Sp. z o.o w Mrągowie.

Gości powitali też:

Ryszard Bober – wojewoda Kujawsko Pomorski,

Józef Jan Ramlau – wicewojewoda Województwa kujawsko-pomorskiego,

Józef Łyczak Senator RP

oraz, w imieniu swoim i Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego, prof. dr hab. Bogusław Buszewski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Następnie uczestnicy Konferecji wysłuchali następujących wykładów:

– "Wpływ strategii Zielonego Ładu na rolnictwo polskie i sektor mleczarski" – Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP;

– "Dlaczego Lepiej się zaszczepić przeciw covid-19 niż przechorować?" – dr hab. Iwona Paradowska-Stankiewicz, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Instytut Higieny;

– "Współczesne rozwiązania analityczne w mleczarstwie" – prof. dr hab. Bogusław Buszewski, UMK w Toruniu;

– "Aktualne zagadnienia prawne, w tym dotyczące spółdzielni mleczarskich – 2022 r." – Lucjan Zwolak, radca prawny;

– "Dotacje w praktyce – okres przejściowy" – Wiesław Wasilewski, prezes Zarządu BIG-POL;

– "Rynek produktów mleczarskich w Polsce" – Waldemar Broś, prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.

– Podczas uroczystej kolacji uczestnicy wysłuchali koncertów: Kwartetu Smyczkowego Obsession i Zespołu Primavera.

Drugiego dnia swoje propozycje zaprezentowali przedstawiciele firm:

  • Grzegorz Wieteska, dyrektor techniczny Coldex – Nowoczesne rozwiązania instalacji chłodniczych. Przykład zrealizowanych inwestycji dla Grupy POLMLEK –
  • firma Bauter – "Nanotechnologie w przemyśle spożywczym – termoizolacje cienkowarstwowe";
  • Grzegorz Augustyniak, Milk Hydros – "Proszkowanie mleka i nie tylko";
  • Paweł Pietraszek, PP-EKO – "Gospodarka obiegu zamkniętego – w aspekcie ścieków i osadów w zakładzie mleczarskim";
  • Maciej Więckowski, GEA Polska – "GEA wspiera mleczarnie w zrównoważonym rozwoju, zmniejszeniu wpływu na środowisko i oszczędzaniu energii";
  • Wacław Wiśniewski, FRIZO – "Nowatorskie rozwiązania chłodnicze dla branży mleczarskiej";
  • Jan Marianowski, MARCOR – "Woda poprocesowa z recyklingu, możliwość zastosowania do ostatniego płukania w CIP – duńskie doświadczenia legalizacji użycia wód odzyskanych w mleczarstwie";
  • Arkadiusz Groszewski, Ecor Poduct – "Nowe rozwiązania w opakowaniach funkcjonalnych do żywności. Aspekt prawny i perspektywy";
  • Izabela Jagodzińska, Foss Polska – "ProFoss – optymalizacja kosztów dzięki efektywnej standaryzacji w linii produkcyjnej".
  • Na zakończenie Konferecji, w imieniu wszystkich uczestników Izabela Jagodzińska, Sylwia Jenkner, Wiktor Kolbowicz i Waldemar Broś złożyli życzenia prof. Zygmuntowi Zanderowi z okazji 80-tych urodzin.
  • Po kolacji odbył się występ artystyczny Iwony Manista-Kutryś.