41. Konferencja Naukowo Techniczna
W dniach 5-8 września 2022, w Złotym Potoku, odbyła się 41. Konferencja Naukowo-Techniczna „Problemy gospodarki energią i środowiskiem w mleczarstwie”. Organizatorem Konferencji było Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie” z Olsztyna oraz Wydział Nauk Ekonomicznych i Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Motto Konferencji to „Łączyć tych, którzy potrafią z tymi, którzy potrzebują”.
Konferencję otworzył i powitał uczestników prof. Ryszard Żywica – przewodniczący Konferencji i prezes Stowarzyszenia Naukowo Technicznego. Gospodarzami Regionalnymi byli: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Myszkowie i firma MONTSPOŻ.
Konferencja podzielona została na trzy sesje tematyczne.
Jako pierwsza głos zabrała przedstawicielka Gospodarza Regionalnego – Joanna Kaptacz, prezes Zarządu OSM w Myszkowie.
Konferencja podzielona została na trzy sesje.
Sesji I przewodniczył prof. dr hab. inż. Ryszard Żywica. Podczas tej Sesji swoje prezentacje przedstawili:
– prof. Janusz Wojdalski, Roman Niżnikowski, Paweł Kajetan Specjalski, Bogdan Dróżdż pt. „Zarys problematyki usuwania związków odorowych w przemyśle spożywczym”;
– Gwidon Janów z firmy STIGEN, pt. „Korzyści ekonomiczne przy zastosowaniu innowacyjnej technologii wytwarzania pary czystej do żywności”;
– prof. Mirosław Krzemieniewski pt. „Dairyponic system jako element Europejskiego Zielonego Ładu”;
– Jan Marjanowski, Arkadiusz Nalikowski, Patryk Solecki z formy MACOR pt. „Utrzymanie czystych powierzchni ogrzewanych kotłów parowych gwarancją zmniejszenia zużycia paliwa, szczególnie gazowego”.
Sesji II przewodniczył dr hab. inż. Piotr Sołowiej, prof. UWM. Uczestnicy wysłuchali następujących wystąpień:
- Dawid Oruba z firmy Best Systemy Grzewcze Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Mariusz Koba pt. „Optymalne wykorzystanie gazu ziemnego w przedsiębiorstwie”
- Artur Sznura, Łukasz Woszczyna z firmy Babcock Wanson pt. „Zarządzanie zużyciem energii dla urządzeń wytwarzających ciepło”;
– mgr inż. Janusz Turowski UWM w Olsztynie pt. „Zarządzanie środowiskowe i etykietowanie w mleczarstwie”;
– Marcin Gozdyra z firmy FRIZO pt. „Efektywność energetyczna w zakładach mleczarskich”.
Sesji III przewodniczył Jan Marjanowski z firmy MARCOR, a swoje prezentacje przedstawiły firmy:
- Cryogas M&T Poland S.A.
- Centrum Elektroniki Stosowanej CES Sp. z o.o.
- Jumo Sp. z o.o.
- PSK AS Arkadiusz Skiba
- Centrum Badawczo-Wdrożeniowe UNITEX
- ProMinent Dozotechnika
Na zakończenie odbyły się konsultacje przy stoiskach.
Drugiego dnia Konferencji odbyła się wycieczka – przejażdżka Jurajskim Tramwajem po Złotym Potoku.