V Forum Technologii Żywności
W dniach 29-30 marca 2023, w Grudziądzu, odbyło się V Forum Technologii Żywności. Udział w nim wzięło ponad 120 uczestników: producentów żywności, dostawców technologii oraz naukowców. Dyskutowano o wyzwaniach i nowych technologiach. Tematami przewodnimi tegorocznego Forum były: opakowania, składniki żywności (w tym tłuszcze) oraz silny trend vege.
Forum otworzyła i przywitała uczestników jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska.
Następnie Mirosława Podszucka zaprezentowała firmę Iglotex.
„Trzy pytania do…” Pawła Gacy, prezesa Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK, zadała Aleksandra Wojnarowska.
Forum podzielone było na pięć paneli tematycznych: Rynek i trendy, Składniki i dodatki do żywności, Co ty wiesz o tłuszczach?, Nowoczesny marketing i badania w branży spożywczej, Wyzwanie – opakowanie. Bezpieczeństwo opakowań do żywności.
Panel 1: Rynek i trendy
Podczas trwania tego panelu uczestnicy Forum wysłuchali następujących prezentacji:
- „Możliwości funkcjonalne opakowań” – Maciej Gerszewski z firmy Sealed Air;
– „Opakowania funkcjonalne do żywności” – dr hab. Monika Stroma z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie;
– „Dekantery w procesach produkcji ‘mleka’ roślinnego” – Mateusz Dyl z firmy GEA Westfalia Separator;
– „Powrót do normalności. Optymalizacja kosztów mycia w świetle taniejących surowców” – Maciej Grzybowski z firmy Calvatis;
– „Zastosowanie nowoczesnych mikserów i homogenizatorów w produkcji żywności roślinnej i nie tylko…” – Michał Łukaszewicz z firmy Optflow;
– „Dania gotowe – przegląd światowych trendów” – mgr inż. Emilia Osmólska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Na zakończenie Panelu pierwszego „Trzy pytania do…” Katarzyny Krupińskiej, wiceprezes „U Jędrusia”, skierowała Aleksandra Wojnarowska.
Panel 2: Składniki i dodatki do żywności
Panel drugi rozpoczęły „Trzy pytania do…” Krzysztofa Ochala, dyrektora sprzedaży w firmie Kabako zadane przez Aleksandrę Wojnarowską.
Podczas tego Panelu uczestnicy wysłuchali następujących wystąpień:
– „Współczesne rozwiązania analityczne w mleczarstwie” – dr Paweł Pomastowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu;
– „Wartość energetyczna i wymagania jakościowe żywności gotowej przeznaczonej dla służb mundurowych” płk rez. dr hab. Jerzy Bertrandt, prof. ABNS, prof WAT, Bialska Akademia Nauk stosowanych, Wojskowa Akademia Techniczna.
Na zakończenie Panelu 2 odbyła się Debata branżowa „Czy dieta wege uratuje świat?”. W debacie udział wzięli: Anna Ferlin dyrektorka kreatywna marki BezMięsny, dr Paweł Pomastowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, senator Ryszard Bober – rolnik i samorządowiec, płk rez. dr hab. Jerzy Bertrandt, prof. ABNS, prof WAT, Bialska Akademia Nauk stosowanych, Wojskowa Akademia Techniczna, Jakub Stobiecki – Optiflow.
Podczas wieczornej gali ogłoszone zostały wyniki Konkursu „Good Vege 2023” oraz plebiscytów „Masło 2023” i „Pierogi 2023”.
Masło 2023
Plebiscyt i Ocena MASŁO 2023 mają na celu promocję masła dostępnego na polskim rynku, poprzez wyłonienie najsmaczniejszych i najpiękniej opakowanych produktów. Opakowania ocenili internauci, natomiast oceny sensorycznej dokonali uczestnicy V Forum Technologii Żywności.
Wszystkie zgłoszone produkty zostały ocenione w dwóch kategoriach:
Kategoria pierwsza: Internetowy Plebiscyt na Najlepsze Opakowanie Masła,
Kategoria druga: Konsumencka Ocena Sensoryczna Masła V Forum Technologii Żywności.
Zwyciężyły:
I miejsce masło z Łukowa z solą morską z Lumiko Sp. z o.o.
II miejsce masło extra Łaciate 500 g (osełka) z Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol,
III miejsce masło extra 200 g z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole,
W plebiscycie na najpiękniejsze opakowanie masła zwyciężyli:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu,
- Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita,
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce.
Przedstawiciel Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu odebrał dyplom za zwycięstwo podczas V Forum Technologii Żywności.
Drugiego dnia trwania Forum odbył się trzy panele.
Panel 3: Co ty wiesz o tłuszczach?
Uczestnicy wysłuchali następujących wykładów:
– „Handel zagraniczny tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi” – Marcin Wroński z KOWR;
– „Fałszowanie żywności – fałszowanie tłuszczów” – dr inż. Ryszard Rafałowski z Uniwersytetu Warmiński-Mazurskiego w Olsztynie;
– „Czynniki warunkujące jakość masła” – dr inż. Maria Baranowska z Uniwersytetu Warmiński-Mazurskiego w Olsztynie;
Panel 4: Nowoczesny marketing i badania w branży spożywczej
Panel prowadziły: Emilia Pożarowszczyk – kierownik marketingu i PR SM Spomlek oraz Monika Grzeszuk – specjalista ds. B&R SM Spomlek.
Panel 5: Wyzwanie – opakowanie. Bezpieczeństwo opakowań do żywności
Ten panel prowadziła Marzena Pawlicka-Cegiełko z PZH.