18 Międzynarodowe Forum Spółdzielczości Mleczarskiej przełożone na 2021 rok

Od 18 lat nieprzerwalnie organizowane jest Międzynarodowe Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, wyjątkowa konferencja, która co roku skupia grono przedstawicieli i ekspertów branży mleczarskiej. FSM stwarza możliwość spotkania i nawiązania dyskusji, która toczy się wokół kluczowych kwestii dla mleczarstwa. Forum to doskonała okazja do przekazania najnowszych informacji o produktach i usługach w gronie profesjonalistów z branży mleczarskiej. Wyjątkowy charakter spotkań biznesowych pozwala na wymianę cennych doświadczeń, a nieoficjalna część konferencji – na nawiązanie oraz utrwalenie relacji handlowych.

Czytaj więcej

Hochland się dzieli! Pomoc od Hochland w czasie walki z epidemią

Epidemia koronawirusa postawiła nas w obliczu zupełnie nowych wyzwań. Ta sytuacja stwarza komplikacje i trudności dla wszystkich – służby zdrowia, firm, konsumentów. W tym wyjątkowym, niełatwym czasie, Hochland Polska podejmuje działania na wielu płaszczyznach, dzięki którym skutecznie wspomaga tych szczególnie potrzebujących pomocy. Firma przekazała darowiznę na ogólnopolską zbiórkę Fundacji Siepomaga, przeznaczoną na walkę z COVID-19. Konkretne wsparcie Hochland kieruje również do swoich dostawców mleka – rodzinnych gospodarstw w całej Polsce.

Czytaj więcej

Nie ma zmian w odbiorze mleka

03.04.2020

Firma Polmlek Sp. z o. o., w dniu 12.03.2020 r, w związku z sytuacją epidemiologiczną w kraju i na świecie, podjęła działania mające na celu ochronę osób pracujących jak i podwykonawców, na każdym etapie łańcucha dostaw i produkcji. W związku z tym, każda grupa pracowników otrzymała wytyczne dotyczące postępowania w związku z zaistniałą sytuacją – mówi Joanna Kołodyńska, dyrektor marketingu firmy Polmlek.

Czytaj więcej

Ministerstwo rolnictwa jest za włączeniem mleczarstwa do infrastruktury krytycznej

03.04.2020

W odpowiedzi na postulaty organizacji mleczarskich, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi skierowało prośbę do Rządowego Centrum Bezpieczeństwa o rozważenie możliwości zmiany kryteriów, w oparciu o które wyłaniane są elementy infrastruktury krytycznej, tak aby zakłady mleczarskie mogły zostać zakwalifikowane do Infrastruktury krytycznej, a co z tym się wiążę – w opinii organizacji branży mleczarskiej, zagwarantowana byłaby możliwość ich nieprzerwanej pacy, w sytuacji dalszego rozwoju pandemii koronawirusa.

Czytaj więcej

W dobie koronawirusa niszowa produkcja nie zapewni bezpieczeństwa żywnościowego

03.04.2020

– Paradoksalnie, sytuacja z koronawirusem pomogła niektórym osobom zdefiniować na nowo branżę rolno-spożywczą. Twierdzenia, że Rolniczy Handel Detaliczny, żywność ekologiczna lub rzeźnie rolnicze zastąpią produkcję przemysłową, możemy znów włożyć między bajki. Niszowa, stanowiąca ułamek procenta produkcja, nie zapewni bezpieczeństwa żywnościowego – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tadeusz Wojciechowski, szef Fundacji Polskie Forum Bezpieczeństwa Żywności.

Czytaj więcej

Dobry nawyk nie marnuj żywności

03.04.2020

Każdy czas jest dobry na naukę nawyków, które przysłużą się nie tylko naszemu zdrowiu ale także kondycji planety, na której żyjemy. To stwierdzenie, zwłaszcza w aspekcie zdrowia, nabiera szczególnego znaczenia teraz, kiedy z powodu pandemii koronawirusa, musimy zachowywać szczególne środki ostrożności. Przestrzeganie zasad higieny i ograniczanie bezpośrednich kontaktów z innymi osobami przyczynia się m.in. do tego, że w bardzo świadomy i przemyślany sposób powinniśmy robić zakupy, a potem odpowiednio przechowywać żywność w warunkach domowych. Dzięki temu wpływamy na walory zdrowotne i bezpieczeństwo zakupionej żywności, a także ograniczamy jej marnowanie, co jest dobre nie tylko dla zdrowia, naszej planety ale i naszej kieszeni.

Czytaj więcej

Sieci handlowe pełnią znaczącą rolę w czasie pandemii koronawirusa

03.04.2020

W opanowaniu ekonomicznych i epidemicznych następstw kryzysu związanego z pandemią koronawirusa znaczący udział ma sektor handlu. Nierówno jednak rozłożone są zasługi, podobnie jak uznanie i empatia wobec doświadczanych przeciwności kryzysowych. Jest po prostu tak, że główny ciężar zaopatrywania nas w produkty do kryzysowego przetrwania niesie wielki, sieciowy handel – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Faliński, prezes Stowarzyszenia Forum Dialogu Gospodarczego.

Czytaj więcej

W marcu płatności BLIK-iem wzrosły o ponad 200%

03.04.2020

W marcu w niektórych segmentach zakupowych, np. obejmujących sprzęt elektroniczny, czy gospodarstwa domowego, płatności BLIK-iem wzrosły o ponad 200% To efekt przebywania w domu, aczkolwiek niektóre trendy mogą się utrwalić na dłużej – podał w piątek Polski Standard Płatności, operator systemu BLIK.

Czytaj więcej

Nikt nie był przygotowany na taki scenariusz

02.04.2020

FigAnd, tak jak większość firm spożywczych, odnotował wzrost zamówień w pierwszym tygodniu kwarantanny. Obecnie sytuacja się uspokoiła, dzięki zapewnieniom rządu o pozostawieniu dostępności do sklepów spożywczych. Nasi kierowcy, tak jak i wszyscy pozostali pracownicy, wytrwale pracują, aby sprostać potrzebom spanikowanego społeczeństwa, które nie zostało przygotowane do takiego scenariusza – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Sylwia Figarska-Kustra, dyrektor operacyjny Zakład Mleczarski FigAND Sp.J.

Czytaj więcej

Polskie mleczarstwo musi patrzeć jak sytuacja zmienia się na Zachodzie

02.04.2020

Ważne, abyśmy mogli czerpać z doświadczeń krajów, które są dłużej od nas zaangażowane w walkę z koronawirusem. Każdy z krajów UE ma trochę inne doświadczenia, ale są pewne punkty, które są wspólne. Uważam, że identyfikacja tych zagrożeń da nam szansę na przygotowanie się na ich nadejście w Polsce – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Hydzik, prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Czytaj więcej

Cyfrowa wieś nie działa

02.04.2020

W ostatnim czasie wiele problemów rolnikom przysparza nie tylko kapryśna aura, czy brak w sklepach odpowiednich oprysków, ale również internetowe łącza. W wielu wsiach w Polsce zderzenie opowieści o cyfrowej Polsce z rzeczywistością okazało się jedynie mocno nadmuchanym balonem, z którego szybko zeszło powietrze, kiedy to ze względu na pandemię Internet stał się dla rolników podstawowym narzędziem do kontaktu z rolniczymi instytucjami.

Czytaj więcej

Jakość mleka zadecyduje o przetrwaniu na rynku

02.04.2020

Powracają próbne doje związane z prowadzeniem oceny wartości użytkowej bydła mlecznego. Jak wyjaśnia Leszek Hądzlik, prezydent PFHBiPM – jakość będzie decydować o przetrwaniu na rynku, dlatego nie wolno nam tego zaniechać, a hodowcy i producenci pod oceną produkują prawie 60% mleka.

Czytaj więcej

POHiD apeluje o dostosowanie przepisów do realiów rynku

02.04.2020

Firmy handlowe zrzeszone w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji dokładają wszelkich starań, aby w obecnej sytuacji handel funkcjonował w sposób bezpieczny, zapewniając stały dostęp obywateli do niezbędnych produktów. Na sklepach spożywczych spoczywa szczególna odpowiedzialność w postaci zagwarantowania zaopatrzenia dla gospodarstw domowych – mówi Renata Juszkiewicz, prezes POHiD.

Czytaj więcej

Godziny w sklepach dla seniorów do zmiany

02.04.2020

Dla bezpieczeństwa seniorów trzeba zamienić godziny w sklepach dla nich, na dwie pierwsze w ciągu dnia – uważa prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji Renata Juszkiewicz. Przy ograniczeniu trzy klientów na kasę, duże sklepy mogą obsłużyć połowę klientów – dodała.

Czytaj więcej

OSM Sierpc dostosował się do nowej sytuacji, w pełni wykorzystuje moce

01.04.2020

OSM w Sierpcu w pełni wykorzystuje swoje moce produkcyjne. Doskonale sprawdzają się wdrożone wiele lat temu systemy bezpieczeństwa żywności. Gwarancją niezawodnej produkcji są posiadane przez naszą Spółdzielnię certyfikaty BRC, ISO-9001 i HACCP. Oczywiście, dokonano weryfikacji wszystkich działań – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Gańko, prezes OSM Sierpc.

Czytaj więcej

Mamy narzędzia, by utrzymać ceny żywności na poziomie sprzed epidemii

01.04.2020

Z prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomaszem Chróstnym rozmawiamy o nowych zagrożeniach dla konkurencji i konsumentów, jakie niesie nadzwyczajna sytuacja związana z epidemią, a także o nieuzasadnionych wzrostach cen w sklepach. – Wszcząłem postępowanie, w którym sprawdzamy, czy podwyżki cen żywności mogą być efektem nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej – mówi nam Tomasz Chróstny.

Czytaj więcej

Skąd się biorą dziury w serze

Materiał edukacyjny o produkcji serów. Jest to krótki film, który zapewne zainteresuje dzieci w wieku 4-12 lat i będzie doskonałym źródłem wiedzy o serowarstwie. Film to edukacja ale i zabawa, do której zaprasza wesoła krówka, będąca przewodnikiem po zakładzie produkcyjnym Spomlek.

Czytaj więcej

Almette #ZOSTAŃ W DOMU z przyjemnością

W tych szczególnych okolicznościach, w których się znaleźliśmy, ważnym wsparciem stała się internetowa akcja #ZOSTAŃ W DOMU, propagująca postawę odpowiedzialności za siebie i za innych. Teraz dołącza do niej marka Almette – z pomysłem i z przyjemnością. Inspiracje do kreatywnego spędzania czasu w domu, oryginalne przepisy w nurcie zero waste, pomysły na rodzinne gotowanie – to wszystko znaleźć będzie można w materiałach przygotowanych w akcji Almette #ZOSTAŃ W DOMU z przyjemnością. W jej ramach ambasador marki – David Gaboriaud, prosto ze swojej kuchni będzie łączyć się wirtualnie ze znanymi blogerkami i youtuberkami. Akcja startuje 1 kwietnia.

Czytaj więcej

Sytuacja pracownika w dobie koronawirusa

Ostatnie tygodnie to nerwowy okres na rynku pracy. Wiele firm zdecydowało się zawiesić swoją działalność czy to w wyniku rządowych regulacji, czy również z obawy o bezpieczeństwo własnych pracowników. Wydaje się, że wraz z potencjalnym spadkiem zamówień płynących z Europy Zachodniej lub Stanów Zjednoczonych, przedsiębiorstwa produkcyjne w Polsce również będą musiały częściowo zredukować załogę.

Czytaj więcej

Należy spodziewać się załamania cenowego na rynku mleka

01.04.2020

W sytuacji załamania rynku gastronomicznego w całej Europie, znacznych utrudnień w handlu w Unii i poza Unią, który jest sparaliżowany przez brak zamówień z Azji a także rosnącym kosztem transportu morskiego należy spodziewać się załamania cenowego na rynku mleka, bo część zakładów nie tylko że nie będzie miała wyjścia i nie tylko obniży cenę ale i znacząco ograniczy wolumen skupowanego mleka – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Dariusz Zieliński, prezes Ceko.

Czytaj więcej

Najważniejsze rozwiązania Tarczy Antykryzysowej dla rolnictwa

01.04.2020

Prezentowane rozwiązania mają na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19 – epidemii, z którą aktualnie walczy cały świat. To nie koniec podobnych rozwiązań. Trwają już prace nad projektem kolejnej specustawy w tym zakresie. Każde dobre rozwiązanie, mające na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19, zaproponowane przez zainteresowane podmioty, zwłaszcza przez rolników, ma szansę znaleźć poparcie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czytaj więcej

Ostre hamowanie polskiego przetwórstwa

01.04.2020

– W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje najsilniejszy w historii badań miesięczny spadek składowych indeksu dla bieżącej produkcji, nowych zamówień oraz zatrudnienia – poinformował Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska SA.

Czytaj więcej

Uwaga na propozycje szkoleń i zbiórek od nieznanych osób

01.04.2020

W czasie niepewności na rynkach finansowych związanej z koronawirusem ostrożnie podchodźmy do ofert dużego zysku bez ryzyka – radzi w środowym komunikacie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Dodaje, by uważać także na propozycje szkoleń i zbiórek od nieznanych osób czy organizacji.

Czytaj więcej

Mleczny alert dla Polski

31.03.2020

Rozlała się rzeka polskiego mleka, bo pandemia koronawirusa sprawiła, że wiele krajów, które były znaczącymi odbiorcami naszych produktów mleczarskich wycofało się z obowiązujących kontraktów. W efekcie zmniejszenia eksportu wiele mleczarń w Polsce ograniczyło dostawy mleka od rolników.

Czytaj więcej

Co się stanie z mlekiem gdy mleczarnia zostanie zakażona?

31.03.2020

Cały czas wzrasta ilość osób zakażonych koronawirusem. Wraz z ilością chorych rośnie liczba firm, które trzeba czasowo zamknąć i przeprowadzić kwarantannę lub dezynfekcję. Do tej pory szczęśliwie zakłady mleczarskie zostały ominięte przez wirusa, ale taki stan może nie trwać długo. Co stanie się z zakontraktowanym mlekiem, w przypadku nagłego zamknięcia jakiegoś zakładu?

Czytaj więcej

Nieuczciwi przedsiębiorcy próbują w tym czasie drenować portfele konsumentów. Grozić im będzie kara nawet do 5 mln

31.03.2020

Możliwość wprowadzenia maksymalnych cen i marż na towary i usługi, które mają istotne znaczenie dla ochrony zdrowia oraz kosztów utrzymania gospodarstw domowych, a także kary finansowe nawet do 5 mln zł dla nieuczciwych przedsiębiorców zawyżających ceny – takie zapisy wprowadza rządowa tarcza antykryzysowa. Prezes UOKiK podkreśla, że w ostatnim czasie na rynku pojawiło się wiele niedozwolonych praktyk. Zdarzają się nieuczciwe firmy, które próbują wykorzystać czas pandemii, żeby dodatkowo zarobić. Nowe przepisy mają uchronić konsumentów przed wydrenowaniem portfeli.

Czytaj więcej

Rząd wprowadza mocne zaostrzenia dla Polaków w dobie koronawirusa m.in. w sklepach i na bazarach

31.03.2020

Premier zapowiedział, że rząd wprowadza kolejne zaostrzenia dla Polaków w dobie koronawirusa m.in. dotyczące zamknięcia punktów usługowych jak salony fryzjerskie, czy kosmetyczne. Ograniczenia dotyczą ilości osób w sklepie, na poczcie czy na bazarach. W weekendy zamknięte zostaną markety budowlane. Ograniczenia dotyczą też hoteli. Sklepy muszą zapewnić klientom jednorazowe rękawiczki.

Czytaj więcej