ZAPROSZENIE: Dyrekcja ZSGH ma przyjemność zaprosić na konferencję

„ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W ŚWIETLE WSPÓŁCZESNEJ WIEDZY”

„Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu”

nauczycieli przygotowujących uczniów do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz wszystkich którzy chcą wziąć udział w formie doskonalenia zawodowego, która odbędzie się przy ulicy Majdańskiej 30/36 w Warszawie, w dniu 22 listopada 2018 r. (czwartek) o godz. 950.

Czytaj więcej

Rolnictwo jest naszym oczkiem w głowie

20.10.2018

– Rolnictwo jest naszym „oczkiem w głowie”; bardzo się cieszę, że jesteśmy coraz silniejsi polskim rolnictwem, że polska wieś jest coraz bardziej nowoczesna, a z drugiej strony tak pięknie utrzymuje tradycje – mówił premier Mateusz Morawiecki w piątek w Golądkowie (woj. mazowieckie).

Czytaj więcej

Konsumencki patriotyzm Polaków nie przekłada się na zachowania zakupowe

19.10.2018

Polskich konsumentów cechuje szczególny patriotyzm i przywiązanie do rodzimych produktów. Według badań firmy Mintel 55% Polaków bardziej ufa żywności i napojom wyprodukowanym w Polsce. Niemal połowa konsumentów wykazuje większe zaufanie do produktów małych firm niż dużych koncernów. Nasz konsumencki patriotyzm nie przekłada się jednak na zachowania zakupowe. Tylko 15% produktów rolnictwa ekologicznego Polacy kupują lokalnie – bezpośrednio od dostawców czy w lokalnych sklepach.

Czytaj więcej

Branża handlowa ze wspólnym stanowiskiem dot. ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele

19.10.2018

18 października br. branża handlowa, reprezentowana przez Polską Organizację Handlu i Dystrybucji, Polską Radę Centrów Handlowych, Krajową Radę Gastronomii i Cateringu oraz Konfederację Lewiatan, przedłożyła minister Elżbiecie Rafalskiej wspólne stanowisko odnoszące się do nowelizacji ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele, święta oraz w niektóre inne dni, zaproponowanej przez NSZZ „Solidarność” w piśmie związkowców z 26 września br.

Czytaj więcej

Ceny mleka w sierpniu 2018 roku

18.10.2018

Według Głównego Urzędu Statystycznego cena skupu mleka w sierpniu 2018 roku wyniosła 129,83 zł/1 hl i była niższa o 7,1% niż w sierpniu 2017 roku i o 0,4% wyższa od ceny wypłaconej w lipcu 2018 roku.

Czytaj więcej

Sposób na zieloną transformację w Europie

18.10.2018

Transformacja energetyczna i przeciwdziałanie zmianom klimatu to dla Unii Europejskiej wielkie wyzwanie gospodarcze i społeczne. Szczególnie, że w 41 regionach wspólnoty aktywnie wydobywa się węgiel. O tym, jak dokonać zmian w europejskiej energetyce, by każdy na nich skorzystał, mówili eksperci na spotkaniu zorganizowanym w Brukseli przez Politico oraz Polski Komitet Energii Elektrycznej.

Czytaj więcej

Nielegalne śmieci sprowadzone z Niemiec do Polski

18.10.2018

Prokuratura Okręgowa w Tarnowie przedstawiła ośmiu osobom zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej nielegalnie sprowadzającej śmieci z Niemiec do Polski. Trafiały one na wysypiska m.in. w Zgierzu. Podejrzani mieli na tym zarobić 1,2 mln złotych.

Czytaj więcej

Informacja prasowa po spotkaniach „Porozmawiajmy o mleku”

17.10.2018

Polska Izba Mleka w trosce o zdrowie społeczeństwa od kilku lat realizuje zadania mające na celu poszerzenie świadomości i wiedzy na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych mleka oraz przetworów mlecznych. Jedną z inicjatyw realizujących te zadania jest projekt „Porozmawiajmy o mleku” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka, który zwraca szczególną uwagę na niewłaściwą modę lub nawyki w kwestii odżywiania. Do tej pory odbyły się dwa spotkania, na których poruszano temat obecności mleka w diecie poszczególnych grup społecznych, a konkretnie wśród kobiet w ciąży i karmiących oraz sportowców.

Czytaj więcej

Potrzebujemy mniej tworzyw sztucznych, za to lepszych

17.10.2018

Europejski Komitet Regionów przyjął opinię w sprawie Europejskiej strategii na rzecz tworzyw sztucznych w gospodarce o obiegu zamkniętym i w sprawie powiązanej dyrektywy dotyczącej produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych. W Europie do recyklingu zbiera się mniej niż 30% odpadów plastikowych.

Czytaj więcej

ZAPROSZENIE: Dyrekcja ZSGH ma przyjemność zaprosić na konferencję

„ŻYWNOŚĆ I ŻYWIENIE W ŚWIETLE WSPÓŁCZESNEJ WIEDZY”

„Produkty mleczne – technologia i rola w żywieniu”

nauczycieli przygotowujących uczniów do Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności oraz wszystkich którzy chcą wziąć udział w formie doskonalenia zawodowego, która odbędzie się przy ulicy Majdańskiej 30/36 w Warszawie, w dniu 22 listopada 2018 r. (czwartek) o godz. 950.

Uprzejmie prosimy o potwierdzenie przybycia w terminie do dnia 09.11.2018 roku,

tel./fax. (0 22) 810 04 89 Urszula Augustyniak lub na adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Udział w konferencji jest bezpłatny, dojazd na koszt własny.

Czytaj więcej

Sertop rozwija sektor HoReCa

Tyski producent serków topionych zamierza poszerzyć współpracę z gastronomią w zakresie regionalnych produktów!

– Dotychczas skupialiśmy się przede wszystkim na sprzedaży detalicznej, jednak w odpowiedzi na potrzeby rynku, chcemy zintensyfikować nasze działania także na rynku HoReCa – mówi Aneta Będkowska, Marketing Manager w Sertop sp. z o.o.

Czytaj więcej

Trwa największa konferencja branży mleczarskiej na świecie

15 października br. rozpoczął się kilkudniowy Światowy Szczyt Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (ang. International Dairy Federation – IDF). Konferencje i wykłady odbywają się w Daejeon w Korei Południowej. Organizatorzy szacują, że liczba uczestników przekroczy 2000. Wśród uczestników tego szczytu są m.in. eksperci branży mleczarskiej, przedstawiciele przedsiębiorstw mleczarskich, komitetów technicznych IDF, naukowcy oraz przedstawiciele rządów. Polską Izbę Mleka na kongresie reprezentuje dyrektor biura Agnieszka Maliszewska.

Czytaj więcej

Mniejszy koszyk dużym wyzwaniem dla handlu przyszłości

  • Zmiany demograficzne i dynamiczny styl życia konsumentów wpływają na kształt rynku detalicznego.

Dogodna lokalizacja i szybkość realizacji zakupów to priorytety dla nowego pokolenia konsumentów.

  • Wzrośnie sprzedaż łatwej do przygotowania, porcjowanej żywności oraz produktów on-the-go.

Jesteśmy naocznymi świadkami przełomu w branży retail. Postępujące globalne zmiany społeczne mają bezpośredni wpływ na zachowania zakupowe konsumentów. Starzenie się społeczeństwa, spadek dzietności czy wzrost zatrudnienia kobiet na kierowniczych stanowiskach oraz rozwój miast i towarzyszące mu życie w pośpiechu kształtują obecne trendy wskazując kierunek zmian. Konsument w 2018 roku coraz częściej robi zakupy online, od konwencjonalnych sklepów oczekując dobrej lokalizacji i dostępności produktów pierwszej potrzeby. Jak zmieni się w ciągu najbliższych 15 lat? Na co powinni postawić detaliści, by sprostać jego oczekiwaniom?

Czytaj więcej

Z myślą o hodowcach bydła

16.10.2018

„POZNAJMY SIĘ” to bezpłatna usługa Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka kierowana do hodowców, którzy zdecydowali się na rozpoczęcie korzystania z możliwości, jakie daje ocena wartości użytkowej lub wracają do usługi po minimum 2 latach przerwy.
Celem programu jest prezentacja potencjału bogatej oferty usług w ramach prowadzonej przez PFHBiPM oceny wartości użytkowej.

Czytaj więcej

Szacowanie strat po suszy na podstawie spadku dochodów, a nie strat w uprawach?

16.10.2018

– Komisja powołana przez wojewodę właściwego ze względu na miejsce wystąpienia szkód dokonuje oszacowania szkód, w terminie do dwóch miesięcy od dnia zgłoszenia przez producenta rolnego powstania tych szkód, nie później jednak niż do czasu zbioru plonu głównego danej uprawy albo jej likwidacji i nie wcześniej niż od wschodów upraw – przypomina minister Ardanowski, odpowiadając na interpelację.

Czytaj więcej

Pomoc suszowa: absurd goni absurd

16.10.2018

Gdy zboże wyschło, a rolnik prowadzi produkcję zwierzęcą, nie może zaliczyć słomy do szkód z tytułu suszy. Z kolei, jeśli uprawy gorzej przezimowały, oszacowane straty spowodowane przez niedobór opadów należy pomniejszyć o te stwierdzone wcześniej. To kolejne z problemów, jakie przy okazji tegorocznej pomocy suszowej pokazujemy na naszych łamach. Świadczą one o tym, iż pozornie dobrze wyglądające przepisy dotyczące zarówno szacowania strat, jak i pozyskiwania pomocy, odstają mocno od praktyki.

Czytaj więcej

Nie ma CRP, jest EP

16.10.2018

Wpis w ewidencji producentów prowadzonej w ARiMR, a nie numer rejestracyjny w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców nadawany przez ARR, są podstawą do ubiegania się o pomoc w KOWR.

Czytaj więcej

Susza nadal trwa, a komisje nie szacują nowych strat

15.10.2018

W niektórych rejonach Polski susza trwa nadal. Pojawia się problem z wysianymi rzepakami, które nadają się do zaorania. Czasu do założenia w ich miejsce nowej uprawy, w tym głównie pszenicy, coraz mniej. Rolnicy zgłaszają do gminy wnioski o szacowanie strat. Powinni to zrobić niezwłocznie, jednakże nie później niż 10 dni roboczych od dnia wystąpienia niekorzystnego zjawiska atmosferycznego.

Czytaj więcej

Wolne od GMO

15.10.2018

Do konsultacji społecznych został skierowany rządowy projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

Czytaj więcej