Sertop Masło klarowane z własnym fanpagem

Tyski producent serków topionych uruchomił w listopadzie kolejny profil na Facebooku poświęcony masłu klarowanemu – najnowszemu produktowi marki Sertop. Impulsem do założenia nowego fanpage’u była rosnąca popularność tego produktu wśród polskiego społeczeństwa. Jesteśmy otwarci na potrzeby naszych konsumentów i chcemy być blisko nich, także z naszym nowym produktem. Na stronie nasi fani znajdą różne ciekawostki, a także inspirujące przepisy kulinarne z wykorzystaniem masła klarowanego w domowej kuchni.

Czytaj więcej

„Mamy kota na punkcie mleka” jakie efekty osiągnął program w tym roku? konferencje prasowa

Dobiega końca drugi rok kampanii promocyjno-edukacyjnej „Mamy kota na punkcie mleka”, której celem jest poszerzenie wiedzy na temat wartości odżywczych mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci oraz nauka zasad prawidłowego odżywiania. Kampania jest skierowana do szkół, dzieci i ich rodziców. Efekty, jakie osiągnął program, zostały podsumowane podczas Konferencji Prasowej, która odbyła się 17 listopada br.

Czytaj więcej

Ceny masła spadają, ale nie w sklepach

18.11.2017

Branża mleczarska nie odpowiada za ceny masła w sklepach, masło w detalu kosztuje 30-40% więcej niż w zbycie – podkreślił prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś podczas odbywających się w Warszawie XXVI Targów Mleczarskich „Mleko-Expo”.

Czytaj więcej

OSM Bychawa wpisała się w trendy prozdrowotne

17.11.2017

Kilka lat temu zdecydowaliśmy znaleźć swoją niszę i wejść w produkty tradycyjne. Jako pierwsi zaczęliśmy rejestrować takie produkty. Od 2013 roku mamy zarejestrowane masło, maślankę, twarogi, śmietanę. Posiadamy znak jakość i tradycja. Nasza nisza bardzo dobrze wpisała się w trendy prozdrowotne – powiedziała Zofia Popławska, prezes OSM Bychwa, podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

Spadek produkcji winien wysokim cenom masła

17.11.2017

– Wysokie ceny masła na świecie na pewno nie wynikają ze wzrostu spożycia tego produktu – mówi Małgorzata Wysocka, Członek Zarządu w Polish Dairy. – Największy eksporter masła na świecie, Nowa Zelandia, w okresie od stycznia do sierpnia wyeksportowała 280 tys. ton masła. Jest to mniej o 11% w stosunku do tego samego okresu roku 2016, druga pod względem wielkości eksportu jest UE, która w tym czasie wyeksportowała 130 tys. ton tego produktu, tj. o 20% mniej niż w 2016 roku. W UE produkcja masła zmniejszyła się o 4,8%!

Czytaj więcej

Masło Kerrygold wchodzi na rynek

17.11.2017

Ornua ogłosiła rozpoczęcie ekspansji na rynek południowokoreański w odpowiedzi na niepewność jaką niesie brexit. Irlandzka misja handlowa z ministrem Michaelem Creedem pod Seulem została połączona z wejściem na półki tutejszych sieci handlowych legendarnej irlandzkiej marki. Jak podają Irlandczycy, oczekiwania południowokoreańskich konsumentów co do standardów jakości są bardzo wysokie.

Czytaj więcej

Stawki opłat za usługi wodne

17.11.2017

W dniu 14 listopada 2017 roku Zarząd KRIR przekazał uwagi do projektu rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie jednostkowych stawek opłat za wodę. Samorząd rolniczy zaproponował następujące zmiany:

Czytaj więcej

80% odpadów można ponownie przetworzyć. Mimo to w Polsce szkło, aluminium czy plastik najczęściej trafiają na wysypiska

17.11.2017

Eksperci twierdzą, że zaledwie 9% plastikowych opakowań zostaje poddanych recyklingowi, natomiast 79% trafia na wysypiska śmieci i do środowiska naturalnego. Liczby mogą przerażać, zwłaszcza że co roku na świecie generuje się ponad 8 bilionów ton takich odpadów. Tendencja jest rosnąca, również w Polsce – tymczasem świadomość w zakresie umiejętnego gospodarowania odpadami wciąż jest niewielka. W efekcie góry śmieci rosną, a przyroda nie jest w stanie sama poradzić sobie z ich usunięciem. Widać to również w popularnych miejscowościach turystycznych.

Czytaj więcej

Klienci z całego świata chcą kupować polskie produkty

17.11.2017

Nie jesteśmy jakimś nieznanym krajem, ale jesteśmy dużym producentem mleka w Europie. Nasi potencjalni klienci doceniają, że polskie rolnictwo i tym samym wyroby nie są tak skażone chemicznie nawozami, jak ma to miejsce na zachodzie Europy. Kontrahenci to doceniają i chcą kupować polskie produkty – mówiła Małgorzata Wysocka, członek zarządu, Polish Dairy Sp. z o.o podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

Przed świętami Bożego Narodzenia ceny żywności będą jeszcze wyższe

17.11.2017

W ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o blisko 6%. To największa podwyżka od 6 lat – podaje Główny Urząd Statystyczny. Na sklepowych półkach najbardziej podrożały warzywa, masło i jajka. Przed świętami Bożego Narodzenia ceny żywności nadal będą rosnąć, a najdotkliwiej odczują to emeryci, renciści i najmniej zarabiający. Inflacja to też sygnał dla Rady Polityki Pieniężnej do podwyżek stóp procentowych, co oznacza złe wieści również dla kredytobiorców – informuje agencja Newseria.pl.

Czytaj więcej

Przepływ trendu do Polski zajmuje 10 lat

16.11.2017

Widzimy globalny przepływ trendów. Ja zajmuję się kilkunastoma krajami w Europie i to doskonale widać. Widzimy, że trendy rodzą się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Obserwujemy potem ich przepływ do Francji, Niemiec i Skandynawii, a dopiero potem trafiają do nas – mówił Przemysław Gostkiewicz, dyrektor ds. strategii i efektywności sprzedaży – Polska i Kraje Bałtyckie, Kraje Nordyckie oraz Kraje Wschodniej i Centralnej Europy, Dywizja Produktów Świeżych, Danone Sp. z o.o. podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

PE powinien zajmować się sprawami ludzi czy gospodarki

16.11.2017

Parlament Europejski nie zajmuje się tym, czym powinien. Nie pochyla się nad sprawami ludzi czy gospodarki, ale debatuje o Polsce, chociaż nie ma do tego uprawnień – powiedział Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa, podczas konferencji jaka odbyła się na targach Mleko-Expo w Warszawie.

Czytaj więcej

Na rynku jest wiele niepokojących sygnałów

16.11.2017

Na rynku widzimy wiele niepokojących sygnałów. To być może zapowiedź gorszych czasów dla mleczarstwa – mówił Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, podczas konferencji jaka odbyła się na targach Mleko-Expo w Warszawie.

Czytaj więcej

Mleczarstwo nie odpowiada za ceny masła w sklepach

16.11.2017

Branżę mleczarską niepokoi postrzeganie branży przez pryzmat cen masła w detalu. Producenci masła nie odpowiadają za jego ceny w sklepach – mówił Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, podczas konferencji jaka odbyła się na targach Mleko-Expo w Warszawie.

Czytaj więcej

Indie liderem w globalnej produkcji mleka

16.11.2017

Jak wynika z najnowszych prognoz FAO, w bieżącym roku produkcja mleka na świecie wzrośnie o 1,4% do 833,5 mln t. Oznacza to, że przewidywane tempo wzrostu będzie takie samo jak w prognozach z czerwca, chociaż korekcie w górę uległa produkcja zarówno w 2016 jak i 2017 roku.

Czytaj więcej

Ile jest prawdy w legendach o mleku?

16.11.2017

Niewiele produktów spożywczych budzi tyle sprzecznych emocji i tyle kontrowersji, co mleko. Wokół mleka narosło sporo mitów. Ulegamy im i je powtarzamy, nie zdając sobie sprawy, że stoi za nimi nie wiedza, a raczej jej niedobór. O mleczne mity zapytaliśmy Damiana Parola – dietetyka i psychodietetyka, kończącego właśnie doktorat na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym.

Czytaj więcej

Sprawdź, co może grozić ci za naruszenie przepisów RODO

16.11.2017

Od maja 2018 roku każde naruszenie ochrony danych osobowych będzie musiało zostać zgłoszone do Urzędu Ochrony Danych Osobowych. W poważniejszych przypadkach będzie trzeba ponadto poinformować podmiot, którego dotyczą dane. Kto będzie ponosił odpowiedzialność za naruszenie przepisów Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych (RODO) przez firmę?

Czytaj więcej

Zakaz handlu w niedziele wpłynie negatywnie na małe sklepy

16.11.2017

W przeddzień każdego święta państwowego czy kościelnego sieci handlowe w Polsce przeżywają prawdziwe oblężenie. Mogliśmy to zaobserwować chociażby w piątek 10 listopada, kiedy kolejki w supermarketach sięgały kilkudziesięciu metrów, nie wspominając o zatłoczonych parkingach. Mimo tak dużych utrudnień wizja zamknięcia sklepów, nawet na jeden dzień, skutecznie mobilizuje nas do zrobienia zakupów na zapas właśnie w sieciach handlowych, głównie ze względu na konkurencyjne ceny – uważa PRCH.

Czytaj więcej

Millenialsi oczekują szybszej dostawy, ale nie chcą za nią dopłacać

16.11.2017

Firma Zebra Technologies Corporation opublikowała wyniki „Globalnego Badania Kupujących 2017”. Ze zgromadzonego materiału badawczego wynika, że o ile 44% ankietowanych kupujących wciąż nie jest zadowolona z dostępności personelu oraz poziomu obsługi klienta, o tyle ogólne zadowolenie klientów znacznie wzrosło od czasów pierwszego badania tego typu przeprowadzonego przed dekadą.

Czytaj więcej

Masło znowu drożeje. Mleko w skupie również

15.11.2017

Ceny masła na platformie Global Dairy Trade (GDT) po spadku odnotowanym we wrześniu ponownie zaczęły rosnąć. Jak informuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, ustanowiły one nowy historyczny rekord osiągając poziom 6 tys. USD/t.

Czytaj więcej

Mijający rok nie był zły dla polskiego mleczarstwa

15.11.2017

Podczas konferencji jaka odbyła się na targach Mleko-Expo w Warszawie, Waldemar Broś, prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich ocenił, że mijający rok nie był zły dla polskiego mleczarstwa. – Wzrosły zarówno ceny mleka w skupie, dochody rolników, jak i wynik przetwórców – mówił Waldemar Broś.

Czytaj więcej

Które produkty spożywcze mogą uzyskać oznaczenie „Produkt polski”?

15.11.2017

– Oznaczenie „Produkt polski” okazało się być odpowiedzią na zapotrzebowanie konsumentów, którzy są zainteresowani tym, skąd pochodzi żywność, którą kupują. Sama marka „Produkt polski” ma bardzo dużą siłę marketingową – mówi Aleksandra Wędrychowska-Karpińska, radca prawny, partner, współzarządzająca praktyką prawa własności intelektualnej & TMT w kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr.

Czytaj więcej

MLEKO-EXPO 2017

15 listopada w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki rozpoczęły się XXVI Targi Mleczarskie MLEKO-EXPO zorganizowane przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. W uroczystości otwarcia udział wziął minister rolnictwa i rozwoju wis – Krzysztof Jurgiel. Pełna relacja już wkrótce.

(nowypm.pl)

 

Mleczna dieta bez tajemnic!

Dieta owocowa, dieta kapuściana, dieta bezglutenowa… Co jakiś czas słyszymy o nowych dietach, które sprawią, że stracimy nadprogramowe kilogramy, będziemy czuli się lepiej i młodziej. Jaką skuteczność ma dieta mleczna? Na czym polega? Kto może ją stosować? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk kampanii „Bądź świadomy – kupuj polskie” – Monika Hajduk.

Czytaj więcej

Misja Wysokiego Szczebla Komisarza UE ds. Rolnictwa Phila Hogana w Iranie

W terminie 10-13 listopada br. zaplanowano Misję Wysokiego Szczebla Komisarza UE ds. Rolnictwa Phila Hogana do Iranu. W sobotę, 11 listopada br. uczestnicy uczestniczyli w Forum pn.: „EU-Iran Agri-Food Business Forum”. Jedynym przedstawicielem polskiego sektora mleczarskiego podczas Misji do Iranu jest Daniel Dojlidko – kierownik ds. administracyjnych Polskiej Izby Mleka.

Czytaj więcej

Już prawie co piąte niemowlę ma nadwagę. Czy rodzice nie potrafią właściwie odżywiać swoich dzieci?

14.11.2017

28% dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia, ma problemy z nadwagą lub otyłością. Jeśli chodzi o dzieci młodsze, wcale nie jest o wiele lepiej: za dużo waży aż 18% z nich! Winni są oczywiście głównie dorośli, którzy przenoszą swoje złe nawyki żywieniowe na najmłodszych. Ekspertka radzi, jak odżywiać małe dzieci, aby rozwijały się prawidłowo.

Czytaj więcej

Światowe trendy nadawane przez Europę

14.11.2017

– Globalny trend konsumencki jest nadawany w zasadzie przez Europę. Owszem, rynek amerykański jest nieco inny, ale jest on nadal zbliżony. Natomiast nie spodziewam się, że nagle gdzieś pojawi się jakiś zupełnie nowy i zasadniczo odmienny trend od obecnie występujących – powiedział Edward Bajko, prezes SM Spomlek podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

Danone ze zobowiązaniami żywieniowymi rozpoczyna debatę o zdrowiu

14.11.2017

Wyniki najnowszego badania potwierdziły, że w Polsce istnieje potrzeba dyskusji i znalezienia rozwiązań prowadzących do poprawy sposobu żywienia Polaków – tylko 54% pytanych ma pewność, że odżywia się prawidłowo, mimo iż większość z nas uważa, że posiada wiedzę na ten temat (73,5%). Z tego względu Danone, we współpracy z Polską Agencją Prasową zaprosił do rozmowy autorytety w dziedzinie żywienia i zdrowia.

Czytaj więcej

Innowacyjność to także sposób działania

14.11.2017

Innowacyjność to nie tylko smak czy forma produktu, ale też sposób pracy. Widzimy, że to bardzo się zmienia. Patrzymy na naszych klientów, którzy wymagają coraz więcej. Wymagają innych form pracy i współpracy – mówił Przemysław Gostkiewicz, dyrektor ds. strategii i efektywności sprzedaży – Polska i Kraje Bałtyckie, Kraje Nordyckie oraz Kraje Wschodniej i Centralnej Europy, Dywizja Produktów Świeżych, Danone Sp. z o.o. podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

Biowęgiel może pomóc w walce ze zmianami klimatu

14.11.2017

Biowęgiel jako przetworzoną chemicznie biomasę można wykorzystać nie tylko jako paliwo, ale również jako nawóz, czy środek poprawiający retencję wody w glebie – ocenił prof. Rafał Kobyłecki z Politechniki Częstochowskiej podczas szczytu klimatycznego w Bonn.

Czytaj więcej

Dla polskiego konsumenta zdrowy styl życia to szerokie pojęcie

14.11.2017

Z badania Inquiry „Polski konsument – podstawy wobec odżywiania i stylu życia” wynika, że dla polskiego konsumenta zdrowy styl życia to bardzo szerokie pojęcie. – Badani wskazali, że dla nich jest to jednoznaczne z: pozytywnym nastawieniem do życia, godzeniem wielu obowiązków, przyjaciółmi, a także życiem w zgodzie z własnymi przekonaniami – mówiła Agnieszka Górnicka, prezes Inquiry podczas sesji „Rynek wobec trendów kulinarnych i prozdrowotnych: od żywności zdrowej, funkcjonalnej, do superfoods” w ramach X FRSiH.

Czytaj więcej

Statystyczny Polak ma do wydania rocznie ponad 28 tys.

14.11.2017

Średnia kwota, jaką europejscy konsumenci dysponują na wydatki i oszczędności w 2017 roku, wynosi 13 937 euro na osobę. Najwyższą średnią siłą nabywczą dysponują mieszkańcy Liechtensteinu, Szwajcarii i Islandii, natomiast najniższą – Białorusi, Mołdawii i Ukrainy. Polska plasuje się na 29, gdzie przeciętny mieszkaniec dysponuje kwotą ok. 6710 euro rocznie.

Czytaj więcej

Konsumpcja buduje wzrost gospodarczy

14.11.2017

Wszystko wskazuje na to, że – tak jak w poprzednich kwartałach – to konsumpcja (indywidualna i publiczna) zbudowała wzrost gospodarczy – komentuje dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, główna ekonomistka Konfederacji Lewiatan.

Czytaj więcej

Dominującą pozycję w przychodach zachowają hiper- i supermarkety

14.11.2017

Sytuacja gospodarcza w Europie poprawia się, co wpływa na coraz lepsze perspektywy koniunktury w sektorze handlu i usług. Jednak zdaniem ekspertów banku DNB Bank Polska S.A., dynamiczny rozwój handlu elektronicznego i technologii cyfrowych wprowadzi do branży liczne zmiany. Najwięcej zyskają ci, którzy ekspansję online połączą z budową silnej społeczności klientów skupionych wokół ich marki.

Czytaj więcej

Rynek mleczarski jest tylko globalny

13.11.2017

– Nie mamy czegoś takiego jak rynek europejski i azjatycki. Możemy tylko mówić o rynku globalnym – powiedział Przemysław Mikołajczyk, prezes zarządu, Grupa Polmlek podczas sesji Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych na FRSiH.

Czytaj więcej

Phil Hogan pojechał z Misją Wysokiego Szczebla do Iranu

13.11.2017

W terminie 10-13 listopada br. zaplanowano Misję Wysokiego Szczebla Komisarza UE ds. Rolnictwa Phila Hogana do Iranu. W sobotę, 11 listopada br. uczestnicy wzięli udział w Forum pn.: „EU-Iran Agri-Food Business Forum”. Jedynym przedstawicielem polskiego sektora mleczarskiego podczas Misji do Iranu jest Daniel Dojlidko – kierownik ds. administracyjnych Polskiej Izby Mleka.

Czytaj więcej