Silny spadek cen produktów mlecznych

07.11.2017

Podczas dzisiejszej – 7.11.2017 roku sesji na Global Dairy Trade, indeks cen produktów mlecznych spadł aż o 3,5%.

Na Global Dairy Trade, internetowej platformie sprzedaży produktów mlecznych należącej do Fonterry, nastąpiło tąpnięcie. Indeks GDT stracił podczas dzisiejszej (7.11.2017 roku) aukcji aż 3,5% wartości w stosunku do ostatniego notowania (17.10.2017 roku).

Cztery produkty straciły na wartości, podrożały natomiast trzy.

Straty zanotowano w przypadku:

  • pełnego mleka w proszku o 5,5%,
  • kazeiny podpuszczkowej o 4%,
  • masła o 3,6%,
  • sera Cheddar o 2,8%.

Wzrosły natomiast ceny:

  • maślanki w proszku o 7,2%,
  • odtłuszczonego mleka w proszku o 1,2%,
  • bezwodnego tłuszczu mlecznego o 0,5%.

Laktoza nie była oferowana podczas opisywanej sesji GDT.

Silny wzrost ceny maślanki w proszku

Najsilniejszy wzrost (o 7,2%) dotyczył maślanki w proszku. Ceny tego produktu wahają się od dłuższego czasu. Obniżki, z jakimi mamy do czynienia od początku roku, wielu analityków łączy ze zwyżkami cen masła. W ostatnim czasie najwyższa cena maślanki w proszku sięgnęła w grudniu 2016 poziomu 2874 dol./t, natomiast podczas aktualnej sesji było to jedynie 1931 dol./t.

(07.11.2017 za Łukasz Głuchowski, farmer.pl)