Konsumenci poszukują serów o niższej zawartości tłuszczu

05.01.2018

Konsumenci poszukują serów o niższej zawartości tłuszczu. Odpowiedzią na to jest produkowany przez OSM Kosów Lacki ser Fitness o 5% zawartości tłuszczu – powiedział Andrzej Minarczuk, prezes OSM Kosów Lacki.

Zwraca uwagę, że również produkty prozdrowotne cieszą się coraz większym powodzeniem. Ser prozdrowotny z kwasem Omega 3 powoli sprzedaje się coraz lepiej.

Zapytany jaki poziom cen masła i tłuszczu mlecznego można uznać za optymalny – korzystny dla producentów i akceptowalny dla konsumentów, stwierdził, iż odpowiedź jest złożona. – Cena produktu zawsze jest wypadkową ceny mleka, jaką spółdzielnie płacą dostawcom. Im cena surowca niższa tym cena produktu – uwzględniając próg opłacalności – też może być niższa. W sytuacji, gdy cena surowca kształtuje się w okolicach 1,60, próg opłacalności cenowej np. masła powinien być ok 4,5 zł za 200 gramową kostkę masła – mówi Andrzej Minarczuk.

Zaznacza, że wyższa cena finalna w sklepie to narzuty, w tym marża handlowa.

(05.01.2018 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl, fot. OSM Kosów Lacki)