Zakaz importu części produktów mleczarskich do Algierii

08.01.2018

Zgodnie z informacją Głównego Lekarza Weterynarii, Rząd Algierii wprowadził zakaz importu prawie 1000 towarów, w tym ponad 500 produktów rolno-spożywczych z dniem 1 stycznia 2018 roku. Zakaz importu ma pełnić także rolę ochrony produkcji krajowej, która przegrywa konkurencję z importem. Wśród tych produktów znajduje się również wiele produktów mleczarskich.

Główny Lekarz Weterynarii przekazał również spis produktów objętych zakazem. Produkty mleczarskie zostały wyszczególnione w pozycjach od 229 do 275. Zakaz obejmuje m.in. produkty objęte kodem HS:

  • 0401 – (mleko i śmietana),
  • 0403 – produkty fermentowane, tj. jogurt, maślanka, kefir,
  • 0405 – masło i pozostałe tłuszcze oraz
  • 0406 – sery i twarogi.

Warto zaznaczyć, że można eksportować produkty oznaczone kodem 0402 – w skład którego wchodzi m.in. mleko w proszku oraz 0404 – serwatka w proszku i produkty na jej bazie.

(08.01.2017 za izbamleka.pl)