Produkcja polskich artykułów mleczarskich

16.01.2018

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 roku produkcja mleka płynnego wyniosła 2706,1 mln litrów, a więc o 4% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

W okresie od stycznia do października zeszłego roku wyprodukowano 274,6 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających i było to o 5,2% więcej niż w roku ubiegłym.

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, produkcja masła od stycznia do października 2017 roku osiągnęła poziom 173,9 tys. ton, a zatem to więcej o 2,2% niż analogicznym okresie 2016 roku.

W ciągu dziesięciu miesięcy 2017 roku ograniczono produkcję odtłuszczonego mleka w proszku o 10,6%, tj. 122,4 tys. ton. Z kolei produkcja pełnego mleka w proszku była na tym samym poziomie co w porównywalnym okresie 2016 roku i wynosiła 30 tys. ton.

(16.01.2018 za gospodarz.pl)