Większy eksport produktów mleczarskich

10.12.2018

Komisja Europejska w raporcie rolnym na lata 2018-2030 przewiduje, że wywóz z UE sera, masła, odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku i serwatki w proszku wzrośnie średnio o około 330 000 ton ekwiwalentu mleka rocznie. Jeśli chodzi o rynek UE, potrzeba będzie blisko 900 000 ton dodatkowego mleka rocznie, aby zaspokoić jego wzrost w przypadku tradycyjnych produktów mlecznych jak np. ser. Natomiast oczekuje się, że europejskie spożycie płynnego mleka będzie nadal spadać w UE.

Produkcja mleka w UE powinna nieznacznie wzrosnąć w okresie 2018-2030 średnio o 0,8% rocznie. Produkcja z 167 mln ton w 2018 roku ma wzrosnąć do 182 mln ton w 2030 roku.

(10.12.2018 za Komisja Europejska)