Pizza party nie tylko dla dorosłych! Domowe „koło ratunkowe” z serem kremowym Hochland

Żartobliwi nazywają pizzę „kołem ratunkowym” w porze lunchu, obiadu czy kolacji. Faktycznie, to smaczne „koło” może uratować niejedną sytuację. W szczególności, że jest to danie przyjemne w przygotowaniu. Mini pizze to nie tylko smaczna przekąska dla dorosłych, ale również doskonała dla małych smakoszy, którzy oprócz zajadania, mogą z łatwością własnoręcznie przygotować ten włoski przysmak.

Pizze na grubym cieście, z podwójnym salami i litrami sosu – kiedyś tak popularne, obecnie mają coraz mniej zwolenników. Coraz większą popularnością cieszą się pizze na cienkim spodzie, lekkie, z bardziej wyselekcjonowaną i mniejszą liczbą dodatków. Taka pizza coraz bardziej nam smakuje. Oczywiście jeszcze bardziej, gdy przyrządzimy ją własnoręcznie.

Pizzę z serem kremowym Hochland, pomidorkami i rukolą możemy przygotować w ramach obiadu lub w formie przekąski na wieczór dla dorosłych i dzieci. Ser kremowy w farszu pizzy może być zaskoczeniem, natomiast to właśnie dzięki niemu pizza zyskuje smak, zapach i aromat. Wariant z szynką sprawdzi się tutaj doskonale.

Minimalizm na cienkim cieście obroni się własnym smakiem!

Mini pizze z rukolą i pomidorkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 200 ml letniego mleka lub letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • kilka łyżek oliwy
  • ser kremowy z Szynką Hochland w krążku
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża rukola

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, dodać mleko lub wodę oraz oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić (w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek) na 4-8 części, każdą rozwałkować na cienki placek, posmarować serem kremowym z Szynką Hochland (trójkąt lub 1/2 trójkąta na każdy placek), obłożyć pomidorkami i piec około 4-5 minut na górnej szynie piekarnika rozgrzanego do 250 st. (grzanie góra-dół). Gotowe pizze udekorować świeżą rukolą i skropić oliwą.

Smacznego!

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.

Cena: 4,99 zł

(Informacja prasowa Hochland Polska)