Mleko zagęszczone ma 25% suchej masy

02.01.2019

Mleko zagęszczone niesłodzone jest to produkt otrzymany w wyniku odparowania części wody. Zawiera 25% suchej masy, w tym aż 7,5% tłuszczu. Mimo ponad 2-krotnego zagęszczenia surowca, koncentrat musi być utrwalony cieplnie w procesie tradycyjnej sterylizacji lub metodą UHT.

Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa UWM Olsztyn wyjaśnia, że produkcja mleka zagęszczonego niesłodzonego jest skutecznym sposobem konserwowania składników mleka na kilka miesięcy. Produkt ten może być uzupełnieniem mleka płynnego na rynku lub stosowany jako dodatek w innych branżach przemysłu spożywczego. Mleko zagęszczone słodzone jest produktem stosunkowo trwałym dzięki dużej koncentracji cukrów (sacharozy i laktozy). Powoduje ona prawie całkowite zahamowanie rozwoju drobnoustrojów na skutek obniżenia aktywności wody oraz podwyższenia ciśnienia osmotycznego.

Utrwalanie osmoaktywną metodą zapewnia trwałość produktu i pozwala na pominięcie obróbki cieplnej w wysokich temperaturach, np. sterylizacji. Mleko to możemy produkować również w odmianach smakowych, np. z dodatkiem kawy, kakao, karmelu. Produkt ten może być przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt w innych gałęziach przemysłu spożywczego, m.in. w cukierniczym.

Analizując skład mleka, pamiętajmy, że woda stanowi ponad 85% masy mleka surowego. Krowa mleczna wypija dziennie od 30 do nawet ponad 80 litów wody, a ilość mleka jaką możemy od niej uzyskać to około 15-20 litrów. A krowa wysokowydajna, dająca około 45 litrów mleka jednego dnia, potrafi dziennie wypić od 120 do 150 litrów wody.

(02.01.2019 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)