Polski eksport żywności idzie na rekord

17.01.2019

Zgodnie z danymi opublikowanymi przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych w okresie styczeń-listopad 2018 roku zwiększyła się do 27,1 mld euro wobec 25,6 mld w analogicznym okresie 2017 roku (+5,8% r/r) – tłumaczy Jakub Olipra, ekonomista Crédit Agricole Bank Polska S.A.

Zdaniem Jakuba Olipry głównym źródłem jej wzrostu była wyższa wartość eksportu w kategoriach „tytoń i przetworzone namiastki tytoniu”, „mięso i podroby jadalne” oraz „ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne”.

– Oczekujemy, że w całym 2018 roku wartość polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych przekroczyła 29 mld euro, co byłoby jej najwyższym poziomem w historii – mówi ekspert.

 

(17.01.2019 za Crédit Agricole, fot. CA)